Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, συγκάλεσε σήμερα, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 η Αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Σαλμά, με αντικείμενο την ετοιμότητα των φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, η οποία έγινε με φυσική παρουσία και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, βρέθηκε ο συντονισμός υπηρεσιών και φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και των επαγόμενων συνεπειών αυτών.

Η κ. Σαλμά έθεσε τους εξής άξονες:

  • Την ανάγκη να προχωρήσουν όλοι οι φορείς σε αναστολή όλων των εργασιών των οδηγών και χειριστών μηχανημάτων έργου αρμοδιότητας τους και να τους θέσουν σε 24ωρη επιφυλακή.
  • Την ανάγκη της διαρκούς επικοινωνίας των υπηρεσιών μεταξύ τους.
  • Την αυξημένη ετοιμότητα κυρίως των Προέδρων των Τ.Κ. και των ομάδων πυρασφάλειας τους , ώστε να ενεργοποιούν το προσωπικό και τα μέσα τους άμεσα.
  • Την διαδικασία οργανωμένης απομάκρυνσης του πληθυσμού και την μεγάλη προσοχή και συντονισμό που απαιτεί αυτό το εγχείρημα.
  • Την μέγιστη προσοχή που θα πρέπει να επιδείξουμε για τις κατασκηνώσεις που υπάρχουν στο νομό.
  • Την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης των εθελοντικών ομάδων και την συνεργασία τους με τους Δήμους.

«Η χώρα μας βιώνει πολύ δύσκολες μέρες. Οφείλουμε όλοι να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή και συντονισμό, ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οποιοδήποτε ενδεχόμενο πυρκαγιάς στην περιοχή μας» σημείωσε η κ. Σαλμά, υπογραμμίζοντας ότι πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και έπειτα, η προστασία του φυσικού και οικιστικού τοπίου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν:  Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αιτωλ/νίας Νικολόπουλος Νίκος, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Κωνσταντίνος Λύρος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλετράς και Καραπάνος και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Κιρκινέζος. Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θέρμου, κ. Παπαθανασόπουλος, η Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου, κ. Καπέρδα, η εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ναυπακτίας κ. Καζανά, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμφιλοχίας, κ. Χούτας, ο Αστυνομικός Δ/ντής Αιτωλίας κ. Νικολάου, ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Δ/ντής Ακαρνανίας κ. Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου κ. Ταφιάδης, ο Διοικητής Π.Υ. Μεσολογγίου κ. Στούμπος, ο εκπρόσωπος του Δ/ντή Δασών Αιτ/νίας κ. Δημητριάδης, ο Προϊστάμενος Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Αιτωλ/νίας κ. Μασίκας, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Υγείας Π.Ε. Αιτωλ/νίας κ. Χαϊδής, η διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλ/νίας κ. Φιλιπποπούλου, η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Ι.Π. Μεσολογγίου, κ.ά.