Με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών με αναπηρία στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μίλτος Ζαμπάρας και άλλοι 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Στην ερώτησή επισημαίνεται η ανάγκη για τροποποίηση του ισχύοντος νόμου 4765/2021, που καθορίζει τις κατηγορίες υποψηφίων για την πλήρωση θέσεων στο δημόσιο τομέα.
Ο νόμος, που ρυθμίζει τη διαδικασία πρόσληψης στους δημόσιους φορείς, προβλέπει ότι τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ειδικές κατηγορίες με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Ωστόσο, οι γονείς παιδιών με αναπηρία, που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά, συναισθηματικά και οικονομικά βάρη, υποχρεούνται να έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω για να ενταχθούν στις ειδικές κατηγορίες προσλήψεων.
Αυτή η αυστηρή προϋπόθεση, η οποία είναι ασύμβατη με τις πραγματικές ανάγκες των γονέων παιδιών με αναπηρία, τους καταδικάζει συχνά σε μια ζωή σε συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα τους στερεί τις ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση.
Σύμφωνα με μελέτες, οι γονείς παιδιών με αναπηρία ζουν με σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση και συνεχώς αυξανόμενα οικονομικά βάρη. Ειδικά στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω της έλλειψης επαρκούς στήριξης και κοινωνικών υπηρεσιών.
Το ποσοστό των γονέων που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τους γονείς παιδιών χωρίς αναπηρία, ενώ οι γονείς με παιδί με αναπηρία αναφέρουν συχνά υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνες από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
Η επιβολή ενός τόσο υψηλού ποσοστού αναπηρίας (67%) ως προϋπόθεση για τις ειδικές κατηγορίες πρόσληψης, περιορίζει δραματικά τις δυνατότητες των γονέων αυτών να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενώ εντείνει τη διάκριση και την ανισότητα που αντιμετωπίζουν.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου 4765/2021, προκειμένου να επιτρέπει στους γονείς παιδιών με αναπηρία να εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες πρόσληψης με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, όπως ισχύει για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία. Αυτή η αναγνώριση είναι ζωτικής σημασίας για να ελαφρύνει τα οικονομικά και ψυχολογικά βάρη των γονέων αυτών και να τους προσφέρει την ευκαιρία να αποκατασταθούν επαγγελματικά, ανακουφίζοντας τους από την αβεβαιότητα που βιώνουν.