Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συζήτησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει για το ζήτημα εξαίρεσης των αγροτών Αιτωλοακαρνανίας από την ενίσχυση στην επιτραπέζια Ελιά Καλαμών.
Στην απάντησή του ο υπουργός Μάκης Βορίδης αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος και ανέφερε ότι το Υπουργείο εξετάζει την δυνατότητα ενός συμπληρωματικού μέτρου ενίσχυσης των Αιτωλοακαρνάνων αγροτών και στην κατεύθυνση αυτή εργάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου.
Στην πρωτολογία του ο Σπήλιος Λιβανός ανέφερε ότι:
” Στην Αιτωλοακαρνανία, ένας τεράστιος αριθμός αγροτών, που παράγει το 45% της ελιάς καλαμών της Ελλάδας, μένει εκτός της ενίσχυσης για την επιτραπέζια ελιά Καλαμών.
Μένουν εκτός, διότι,χωρίς υπαιτιότητα τους, οδηγήθηκαν να δηλώνουν τις ελιές Καλαμών που παράγουν ως επιτραπέζιες βρώσιμες ελιές.
Αυτό το έπρατταν διότι στο παρελθόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεχόταν ως ελιές Καλαμών
μόνο εκείνες που προέρχονταν από τη Μεσσηνία.
Όταν αυτό άλλαξε, υπήρξε πλημμελής ενημέρωση των Αιτωλοακαρνάνων ελαιοπαραγωγών .
Σε παράλληλο χρόνο, όμως, οι υπηρεσίες γνώριζαν πολύ καλά ότι στις εκτάσεις αυτές καλλιεργούνταν ελιές ποικιλίας Καλαμών.
Αυτό αποδεικνύεται από 5 συνθήκες:
1)Από τα τιμολόγια που εξέδιδαν και καταχωρούσαν οι αγρότες όπου ανέγραφαν διαχρονικά «ελιές καλαμών»
2) Από τους οργανισμούς πιστοποίησης, ακόμα και τους βιολογικούς, που τις κατέγραφαν ως «ελιές καλαμών.»
3) Από το γεγονός ότι όλοι ελάμβαναν κάθε χρόνο την ενιαία στρεμματική ενίσχυση ως παραγωγοί «ελιάς καλαμών»
4) Από το γεγονός ότι ελάμβαναν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ως καλλιεργητές «ελιάς καλαμών»
5) Τέλος, από το ότι όπως είναι γνωστό, οι εν λόγω καλλιεργητές πληρώνουν εισφορές στον ΕΛΓΑ ακριβώς το ίδιο ποσό, 10,78€ ,με εκείνους που δηλώνουν τον κωδικό που αφορά στις ελιές καλαμών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αγαπητέ κ. Υπουργέ, και με δεδομένη την ευαισθησία που σας χαρακτηρίζει, είμαι βέβαιος ότι θα έχετε τη διάθεση να δώσετε μια συνολική λύση στο πρόβλημα και να ενισχυθούν οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες όπως τους αξίζει.
Στη δευτερολογία του ο Σπήλιος Λιβανός ανέφερε:
“Υπάρχει κοινός τόπος στην αντίληψη του προβλήματος, που οφείλεται σε λάθος των υπηρεσιών. Για να έχουμε αίσθηση των συγκεκριμένων παραγωγών και του προβλήματος, στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν περίπου 13.135 στρέμματα όπου δηλώνονται σωστά, αλλά υπάρχουν 127.000 στρέμματα που δηλώνονται εσφαλμένα.
Ως λύση προτείνω είτε το άνοιγμα του συστήματος ΟΣΔΕ 2019, είτε την χορήγηση οριζόντιας ενίσχυσης ως συμπληρωματικού μέτρου στην ήδη εξαγγελθείσα ενίσχυση.
Στην προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που οραματίζεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι κρίσιμη η ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας”.
.