Κοινό “βηματισμό” για την άσκηση πίεσης ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το φωτοβολταϊκό της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι ζητά ο ΤΟΕΒ Μεσολογγίου.

Με επιστολή που εστάλη στα μέλη της ενεργειακής κοινότητας εκφράζεται η αγωνία για την εξέλιξη των διαδικασιών για την ωρίμανση του έργου και απευθύνεται κάλεσμα για σύγκλιση ΓΣ των Κοινοτήτων που απαρτίζουν τον συνεταιρισμό. Υπογραμμίζεται επίσης ότι έχει υπάρξει και νομική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα του έργου.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων τονίζεται:

“Ο ΤΟΕΒ Μεσολογγίου από την αρχή του σχεδιασμού του έργου διαθέσαμε χρόνο, χρήματα και τεχνογνωσία, με στόχο την υλοποίηση ενός έργου που θα έλυνε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά και των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας στο ενεργειακό ζήτημα που έχει εξελιχθεί σε οικονομική καταστροφή.

Μετά από 3 χρόνια αγώνα, σήμερα δυστυχώς θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι υλοποίηση του, σωτήριου για μας έργου, είναι σε κίνδυνο να χαθεί οριστικά.

Ο ΤΟΕΒ Μεσολογγίου μετά από συλλογική απόφαση κινήθηκε σε αναζήτηση νομικής εταιρείας για να αναζητήσει δικαίωση για το έργο μέσω της νομικής οδού μιας και το έργο λιμνάζει εδώ και χρόνια χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Πολύ πριν την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου μετά από αναζήτηση καταλήξαμε σε νομική εταιρεία που εξειδικεύεται στην ενέργεια για την νομική τεκμηρίωση του δίκαιου και νόμιμου του έργου μας, παράλληλα με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τη λήψη ρευματοδότησης. Μαζί με τον ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κινήθηκαν νομικά με την ίδια εταιρεία και οι ΤΟΕΒ Κατοχής, Λεσινίου και Φυτειών.

Με έξοδα των παραπάνω ΤΟΕΒ κερδήθηκαν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και έτσι καταφέραμε να έχουμε άρδευση για το έτος 2014 και παράλληλα παραδόθηκε νομική τεκμηρίωση που αποδεικνύει ότι το έργο στο Polder, έπρεπε να έχει υλοποιηθεί”.

Κ. Καραδήμας: “Θεμέλιο για τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή η κατασκευή του φωτοβολταϊκού”

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Κώστας Καραδήμας σε δήλωσή του μας εξηγεί την αγωνία του για το συγκεκριμένο έργο: “Με δεδομένη τη λειψυδρία που πλήττει τη χώρα η επιτάχυνση των διαδικασιών για το μεγάλο έργο της Ενεργειακής Κοινότητας Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι είναι μονόδρομος.

Κι αυτό διότι θα λύσει το “γόρδιο δεσμό” του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους της αγροτικής παραγωγής και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει καταλυτικά στη βελτίωση αυτής.

Γίνεται σαφές ότι το φωτοβολταϊκό στο Μεσολόγγι όταν θα τεθεί σε λειτουργία θα αποτελέσει ισχυρό θεμέλιο για τον πρωτογενή τομέα και ατμομηχανή του. 

Εκφράζω την αγωνία δεκάδων παραγωγών για το εάν θα μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους με κόστος λογικό και όχι αποτρεπτικό. Όπως και αυτών που θέλουν να επενδύσουν σε νέες καλλιέργειες.

Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο. Πρωτογενής τομέας χωρίς νερό δεν υπάρχει. Αρκεί το νερό να μην είναι χρυσός…