Παρουσία του Πρωθυπουργού χθες η τελετή παράδοσης της νέας χάραξης – Παραδίδονται τα 65 από τα 75 χιλιόμετρα του έργου
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη χθες στην εκδήλωση για την παράδοση της νέας χάραξης της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου, ενός έργου που, όπως τόνισε, «διορθώνει μια διαχρονική αδικία που ταλαιπώρησε επί δεκαετίες τη Δυτική Ελλάδα».
«Ας δούμε, λοιπόν, αυτό το δρόμο ως έναν δρόμο προς το μέλλον, το οποίο όλοι μας οραματιζόμαστε. Χρέος μας στην κυβέρνηση είναι να μιλούμε με τα έργα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κατασκευαστικών εταιρειών, φορείς της περιοχής και πλήθος πολιτών.
Ο Πρωθυπουργός, προτού απευθύνει την ομιλία του, επισκέφθηκε σημεία του αυτοκινητόδρομου και συνομίλησε με εργαζόμενους και εκπροσώπους της σύμπραξης του παραχωρησιούχου (Vinci Concessions, AVAX, ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).
Από σήμερα στην κυκλοφορία τα 65 πρώτα χιλιόμετρα
Τα πρώτα 65 από τα συνολικά 75 χιλιόμετρα του έργου παραδίδονται αύριο, Παρασκευή, στις 12:00 το μεσημέρι, ενώ το υπόλοιπο τμήμα, περίπου 10 χιλιόμετρα από την περιμετρική της Πάτρας έως τα Καμίνια, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως το έργο θα αποτελέσει σημαντικό κρίκο της αναπτυξιακής αλυσίδας της Δυτικής Ελλάδας, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια, την οικονομική δραστηριότητα και την τουριστική προσβασιμότητα.
Αναφορά σε θύματα του παλιού δρόμου
Σε ιδιαίτερα συγκινητικό τόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ονομαστικά σε πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στον παλαιό επικίνδυνο δρόμο, λέγοντας:
«Την Ασπασία και τον Γιώργο, την Ελευθερία, τον Αλέξανδρο, τον Γιάννη -δεν συμπλήρωσαν καν τα 30 τους χρόνια-, τη Νικολίτσα, τον μικρό Δημήτρη… Μόνο κάποια ονόματα συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους στον παλιό δρόμο».
Σημαντικές παρεμβάσεις από το 2019 και μετά
Κατά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης από το 2019 και μετά ήταν καθοριστικές για την επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του έργου, που είχε τελματώσει μετά την κατάτμηση σε πολλαπλές εργολαβίες την περίοδο 2015-2019.
«Τα ‘Γεφύρια της Άρτας’ ενίοτε τελειώνουν», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που ξεπεράστηκαν.
Η ταυτότητα του έργου
Το έργο εντάχθηκε στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού και συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 385 εκατομμύρια ευρώ. Αποτελείται από:
- 65 χιλιόμετρα νέας χάραξης (παραδίδονται άμεσα)
- 10 χιλιόμετρα υφιστάμενου άξονα υπό διαπλάτυνση
- 14 αντιπλημμυρικά έργα
- 9 κόμβους
- 11 γέφυρες
- 41 κάτω διαβάσεις & 28 άνω διαβάσεις
- 1 τεχνική βάση στον Πύργο
- 4 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών
- 2 Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών
Παράλληλα, από το 2023 υλοποιήθηκαν ενδιάμεσες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο δρόμο, που μείωσαν κατά 85% τα τροχαία ατυχήματα σε σύγκριση με την περίοδο 2016–2020.
Έργα σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλα εμβληματικά έργα που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης ή υλοποίησης, όπως:
- Το Μετρό Θεσσαλονίκης και η επέκταση προς Καλαμαριά
- Ο βόρειος κλάδος του Ε65
- Η Αμβρακία Οδός (με τμήμα Βόνιτσα – Λευκάδα)
- Το flyover Θεσσαλονίκης
- Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), όπου ξεκίνησαν ήδη τα πρώτα έργα οδικής ασφάλειας
«Να κρινόμαστε για αυτά που κάναμε»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη «να μιλάμε με έργα και όχι με λόγια», λέγοντας:
«Να χαιρόμαστε σήμερα, αλλά το μυαλό μας να τρέχει στις επόμενες προκλήσεις. Να κρινόμαστε όχι για αυτά που είπαμε, αλλά για αυτά που κάναμε».
Μετά την τελετή των εγκαινίων ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αμαλιάδα όπου συναντήθηκε με πολίτες.
@kyriakosmitsotakis_Ο νέος υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου είναι γεγονός!
πατρων