Κατακόρυφη είναι φέτος η αύξηση της επισκεψιμότητας στη Μαρίνα Μεσολογγίου καθώς εδώ και δυο μήνες καθημερινά είναι «γεμάτη»! Κάτι που αποδεικνύει, αφενός ότι δεν έχει χάσει τη δυναμική της και αφετέρου ότι είναι βιώσιμη.

Και ενώ συμβαίνει αυτό το ενθαρρυντικό γεγονός, βλέπουμε να υπάρχει στον αντίποδα, μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης της όλης δραστηριότητας.

Μια απαξίωση που κατά την άποψη μας έχει αφετηρία είτε την εξυπηρέτηση αλλότριων επιχειρηματικών συμφερόντων που «ορέγονται» τη Μαρίνα, είτε τη δημιουργία πολιτικού αφηγήματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Έτσι ακόμη και από άμεσους συνεργάτες του δημάρχου Μεσολογγίου ακούστηκε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι: «είναι παράνομη η παράταση που δόθηκε στη ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Α.Ε. για την ολοκλήρωση του έργου». Επίσης δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί ότι το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Μεσολογγίου έλαβε απόφαση για εκκίνηση διαδικασιών λύσης της ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Α.Ε. .

Οι παραπάνω τοποθετήσεις και ενέργειες εύλογα προκαλούν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ώστε να υπάρξει αποσαφήνιση της κατάστασης.

Συγκεκριμένα:

  • Αφού η απόφαση της παράτασης είναι παράνομη γιατί δεν αναλαμβάνονται νομικές ενέργειες για την ακύρωσή της;

  • Μπορεί να γίνει «λύση» της εταιρείας και επαναδημοπράτηση του έργου, χωρίς οι μέτοχοι της ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Α.Ε. να απαιτήσουν, δικαστικά, αξιώσεις στο μέλλον;

  • Η ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Α.Ε. είναι η μοναδική εταιρεία που χρωστά στο δήμο Μεσολογγίου;

Η μακέτα του έργου έτσι όπως πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2025

Πλέον των παραπάνω ερωτημάτων θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνια ολοκληρώθηκε η  διαδικασία αδειοδότησης του συνόλου των εγκαταστάσεων και έτσι η λειτουργία της είναι νόμιμη από κάθε άποψη.

Όπως επίσης, έγινε και χωροταξική και περιβαλλοντική τακτοποίηση των εγκαταστάσεων και έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες για ανέγερση εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη.

Επομένως ζητούμενο είναι από πλευράς μετόχων της ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Α.Ε. να υπάρξει άμεση διάθεση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου.

Κάτι που θα πρέπει να γίνει έως τον Μάιο του 2025 σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, στο οποίο και υπάγεται η μαρίνα.

Μέχρι τότε άποψη μας είναι ότι ο δήμος Μεσολογγίου θα πρέπει να ασκεί πίεση στη ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Α.Ε. ώστε να γίνει το έργο και παράλληλα να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε η εικόνα της πόλης που αντικρύζουν εξερχόμενοι της μαρίνας οι ξένοι επισκέπτες να μην είναι η σημερινή «τριτοκοσμική»… Και φυσικά η ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Α.Ε. να είναι συνεπής απέναντι στις οικονομικές της υποχρεώσεις στο δήμο Μεσολογγίου και στο ελληνικό δημόσιο. 

 

Δημήτρης Μαλαβέτας