Στην τοποθέτησή του στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, για τον δικαστικό χάρτη, ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, Θανάσης Λύρος ανέφερε:

“Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα επιπλέον για το μοναδικό μεγάλο Μεσολόγγι, για να ενισχύσουμε τα επιχειρήματά μας, για να μην καταργηθεί το αρχαιότερο και συνεχώς με αυξανόμενη δικαστική ύλη Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.

Ότι να πούμε θα το αδικήσουμε.

Θέλω να επαναλάβω το ότι είμαστε εδώ και συζητάμε σήμερα για το αν θα παραμείνει ή θα καταργηθεί το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, αποτελεί βάναυση προσβολή, για το Δήμο μας, για όλους μας, αλλά και για την ίδια την Πολιτεία μας, που δεν αναγνωρίζει ότι χάρις κυρίως στο Μεσολόγγι έχουμε εμείς σήμερα ελεύθερο κράτος.

Να επισημάνω επίσης και να συμφωνήσω με την θέση του Δημάρχου μας, ότι δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε.

Ακόμη να μας προβληματίσει η παντελής απουσία, έστω και διαδικτυακά των Βουλευτών Καραγκούνη και Σαλμά, που τους στείλαμε για τριάντα χρόνια περίπου στη Βουλή και υπήρξαν και Υπουργοί.

Δυστυχώς αφού οι Κυβερνήσεις δεν λειτουργούν με δημοκρατία και δικαιοσύνη για όλη τη χώρα και δεν έχουμε ισχυρούς πολιτικούς, που να μας υποστηρίξουν δυναμικά, όπως η Κρήτη που έχει τρία Πανεπιστήμια και Δύο Εφετεία και μόλις έγινε λόγος για κατάργηση του Εφετείου Χανίων, ως επίσης και του Εφετείου Καλαμάτας, αμέσως αντέδρασαν οι κρητικοί και άσκησε βέτο και ο Σαμαράς και σταμάτησε κάθε σκέψη για κατάργηση των Εφετείων, πρέπει να πάρουμε την ευθύνη μόνοι μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δημοτική και Περιφερειακή.

Τώρα που βρίσκεται ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου σε, μία ακόμη απαράδεκτη πολιορκία από την Κυβέρνηση, οφείλουμε να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Προτείνω το Δημοτικό μας Συμβούλιο να αποφασίσει:

1) Να κηρύξει τον Δήμο μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να μην πω σε κατάσταση πολιορκίας.

2) Να συγκροτηθεί επιτροπή με επικεφαλής το Δήμαρχο και προεξάρχοντα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Δαμασκηνό, ως επίκαιρος Ιωσήφ Ρωγών, μαζί με τους άλλους Δημάρχους, με τους Βουλευτές που επιθυμούν, τον Περιφερειάρχη μας, τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων, τους επικεφαλής των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου και τους προέδρους όλων των φορέων.

3) Η επιτροπή να ζητήσει άμεσα επαφή με τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους Προέδρους όλων των Πολιτικών Κομμάτων της Βουλής, για πλήρη ενημέρωση. Αναλόγως των απαντήσεων που θα έχουμε και σε περίπτωση άρνησης, να αποφασίσουμε:

4) Γενικό συναγερμό και κινητοποίηση όλων των πολιτών, των Δήμων Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρόμερου

5) Προετοιμασία αγωνιστικής κινητοποίησης με γενικό ξεσηκωμό στους Δήμους Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρόμερου.

6) Οργάνωση συνέντευξης τύπου στη Αθήνα (με κατάσταση και προσωπική πρόσκληση σε δημοσιογράφους) και διανομή περιληπτικού εντύπου για το θέμα.

7) Οργάνωση και καταστάσεις πολιτών για μεταφορά με πούλμαν στην Αθήνα και παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Μεσολόγγι δεν μπορεί να ανεχθεί, άλλη υποβάθμιση. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αδικείται άλλο.

Ο Δήμος Αγρινίου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου, ας πάρουν θέση δυναμική και δίκαιη για την διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης για να συνυπάρξουμε και να μην επιχαίρουν.

Διαφορετικά αγώνας για να χωριστεί ο απέραντος νομός και να προχωρήσουμε μπροστά.”