Χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο συναρπαστικές ειδικότητες της Ιατρικής είναι η Παθολογική Ογκολογία κι αυτό διότι με την συνέργεια της τεχνολογίας συντελείται τα τελευταία χρόνια μια αληθινή επανάσταση στον τρόπο σκέψης πλείστων νεοπλασιών.
Κάτι που έχει ως απτό αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών με προσδοκία ακόμα και την ίασή τους.
Ανάμεσα στους «λειτουργούς» της ογκολογίας είναι ο Μεσολογγίτης, Θεοφάνης Φλώρος, Στρατιωτικός Ιατρός του Π.Ν. με τον βαθμό του Αντιπλοιάρχου ο οποίος και διατηρεί «Παθολογικό – Ογκολογικό Ιατρείο» στο Αγρίνιο (Ηλία Ηλιού 10 – 3ος Όροφος. Δέχεται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού (τηλ. 6974 465 626) και κάνει τις απαιτούμενες θεραπείες των Αιτωλοακαρνάνων ασθενών στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα Αγρινίου.)
Παράλληλα, με τα καθήκοντά του ως αναπληρωτής Διευθυντής, της Ογκολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ο Θεοφάνης Φλώρος, είναι Διευθυντής της Ε΄ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan General (τηλ. ιατρείου 210 6502542) καθώς επίσης διαθέτει κέντρο κλινικών μελετών στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.
Όπως μας εξήγησε ο ίδιος: «Στο ιατρείο παρέχονται υπηρεσίες διάγνωσης, μελέτη και εξατομίκευση είδους και αλληλουχίας κατάλληλων αντινεοπλασματικών θεραπειών, όπως στοχευτική θεραπεία, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία και άλλες ενδεικνυόμενες θεραπείες.» Για να διαπιστωθεί κατά περίπτωση ο καταλληλότερος θεραπευτικός αλγόριθμος διενεργείται μελέτη γονιδιακών γαμετικών (κληρονομικότητα) και σωματικών (DNA καρκίνου) αλλοιώσεων. Προσφέρεται επίσης παρακολούθηση (follow up) μετά την αρχική διάγνωση-αντιμετώπιση καθώς και παρηγορητική υποστήριξη ασθενών τελικού σταδίου»
Για τη βέλτιστη επικαιροποιημένη επιστημονική ενημέρωση και την πιθανότητα εφαρμογής – ένταξης σε διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα υπάρχει μόνιμη και συνεχή συνεργασία του κ. Φλώρου με τα εξειδικευμένα κέντρα των ΗΠΑ: «University of Pittsburgh, Pennsylvania, Roswell Park Comprehensive Cancer Center, NY και Moffit Cancer Center, Tampa Florida.»
Το «τρίπτυχο» της αντιμετώπισης του καρκίνου
Όσον αφορά την ερευνητική και κλινική αντιμετώπιση των περιστατικών αυτή γίνεται με βάση το τρίπτυχο:
1) Λεπτομερής διερεύνηση κάθε κλινικού περιστατικού ξεχωριστά για την επιλογή της βέλτιστης εξατομικευμένης θεραπείας.
2) Ανάληψη κλινικών μελετών με δυνατότητα προσφοράς των φαρμάκων του αύριο στον ασθενή του σήμερα. Ήδη παρέχει ως «κύριος ερευνητής» (Principal Invstigator) τη δυνατότητα συμμετοχής σε δύο διεθνείς, πολυκεντρικές κλινικές μελέτες φάσης 3 που αφορούν τη νεοεπικουρική και επικουρική ανοσοθεραπεία στο χειρουργήσιμο κακόηθες μελάνωμα.
3) Διαρκής αναζήτηση κλινικών μελετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό για κάθε ασθενή όταν η εφαρμοσμένη ιατρική δεν έχει πλέον αποτέλεσμα στη θεραπευτική της νόσου του.
4) Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με κατάλληλες επιστημονικές ενέργειες εισήχθη πρόσφατα για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια καινούργια κατηγορία φαρμάκου (trastuzumab deruxtecan, Enhertu®) για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνωμα στομάχου και παχέος εντέρου και υπερέκφραση γονιδίου HER2. Το ανωτέρω φάρμακο αποτελείται από ένα αντίσωμα με ενσωματωμένα μόρια χημειοθεραπείας τα οποία και αποδεσμεύει επιλεκτικά στο εσωτερικό των κακοηθών κυττάρων στόχων με εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι ο Θεοφάνης Φλώρος έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσης του στο University of Pittsburgh Cancer Institute πλήρη γνώση λειτουργίας ανοσολογικού εργαστηρίου (επιλογή/απομόνωση ανοσοκυτταρικών πληθυσμών, κυτταρικές καλλιέργειες, λειτουργικές δοκιμασίες διέγερσης/καταστολής ανοσολογικών μηχανισμών, πολυχρωματική κυτταρομετρία ροής, μελέτη/αξιολόγηση κυτταρικών λειτουργικών δοκιμασιών, μελέτη νεοπλασματικών κυτταρικών πληθυσμών και φασματομετρία μάζας (immune cell isolation, culture and functional stimulation/suppression, multicolor flow-cytometry performance and interpretation, functional cellular assays, tumor cell studying & behavior and mass spectrometry assays)
Η μετεκπαίδευση στις Η.Π.Α.
Ο Θεοφάνης Φλώρος έχει μετεκπαιδευτεί στο University of Pittsburgh, στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ (2013-2016), στην Ανοσολογική (Immunotherapeutics) και Εξατομικευμένη (Personalized) Θεραπεία του Καρκίνου καθώς και στην εκπόνηση προ-κλινικών μελετών με αντικείμενο τους μηχανισμούς αντίστασης στην Ανοσοθεραπεία (υποτροφία BMS USΑ).
Παράλληλα με την μετεκπαίδευση του, στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, εργάσθηκε έχοντας κερδίσει την ανωτέρω υποτροφία ως Πανεπιστημιακός ερευνητής στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του ιδίου Πανεπιστημίου – University of Pittsburgh Cancer Institute (UPCI) τα χρόνια 2013-2016, με την καθοδήγηση και διδασκαλία των διακεκριμένων Καθηγητών: Professor T.L. Whiteside, και Professor A. Tarhini, στην Προκλινική Έρευνα, στη μελέτη αναστροφής της ανοσοκαταστολής του Καρκίνου σε δύο πεδία: α) «cellular behavior of Regulatory T cells under the therapeutic pressure of Ipilimumab (anti-CTLA4 antibody) » και β) «the suppressor activity of B cells following the adenosynergic pathway».
Η αναγνώριση του ερευνητικού του έργου
Για το ερευνητικό του έργο ο Θεοφάνης Φλώρος έχει τιμηθεί από την European Society Surgical Oncology στο Masterclass “Surgical and Medical Management of Melanoma”στην Σαντορίνη με το βραβείο της 1η Θέσης στη γραπτή αξιολόγηση και αντίστοιχη ESSO υποτροφία (10-13/10/2013).
Διάκριση επίσης απέσπασε για την ανακοίνωσή του «Μοριακό Προφίλ 502 ασθενών με Μη-Μικροκυτταρικό Καρκίνο Πνεύμονα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία NGS» κερδίζοντας το 3ο Βραβείο Ανακοίνωσης στο 23ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, 27-29/4/2017.
Ο Παθολόγος –Ογκολόγος Θεοφάνης Φλώρος που είναι Μέλος των Επιστημονικών Εταιρειών: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO), Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Πεπτικού (ΕΕΟΠ), Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛΛΕΜΕΛ) δίνει διαλέξεις, ομιλίες σε πολλά ιατρικά συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό ενώ αρθρογραφεί σε ιατρικά επιστημονικά περιοδικά.