Γράφουν οι:

 

  • Γρηγόριος Τσίγκας, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Καρδιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

  • Αναστάσιος Αποστολός, Ιατρός


 

Παρόλη την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία 100 χρόνια στα πεδία της Ιατρικής και της Φαρμακολογίας, όσο και να έχουν βελτιωθεί οι απεικονιστικές, οι εργαστηριακές εξετάσεις, η κατανόηση της παθοφυσιολογίας των νόσων και οι επεμβατικές ή φαρμακευτικές θεραπείες, εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν ετησίως την ζωή τους επειδή δεν «προλαμβάνουν», δεν υποβάλλονται δηλαδή στον απαραίτητη, τακτική ιατρική παρακολούθηση και δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη θεραπεία.

Συχνά ακούγονται από τους ασθενείς απόψεις, όπως «στις τελευταίες εξετάσεις τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου ήταν φυσιολογικά, άρα δε χρειάζεται να πάρω άλλο φάρμακα», οι οποίες δυστυχώς είναι αντιεπιστημονικές και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Η διακοπή της αντιλιπιδαιμικής ή της αντιδιαβητικής αγωγής χωρίς ιατρική οδηγία, έστω και για λίγες ημέρες, μπορεί να απορρυθμίσει εντελώς τον οργανισμό και να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα στην υγεία του ασθενούς. Παρομοίως, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης εντός των φυσιολογικών ορίων δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ξεπεράστηκε η αρτηριακή υπέρταση και η αγωγή μπορεί να χαλαρώσει.

Δυστυχώς, τα παραπάνω συναντώνται συχνά στη κλινική πράξη και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας, είναι σαφές πως η σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, όπως αυτή συστήνεται από το θεράποντα ιατρό, σχετίζεται με καλύτερη πρόγνωση για την υγεία των ασθενών.

Οποιαδήποτε τροποποίηση ή διακοπή της φαρμακευτικής θεραπείας πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον αντίστοιχο ιατρό. Αντίστοιχα, βέβαια, πρέπει να ακολουθούνται και οι οδηγίες που δε συνδέονται με την φαρμακευτική θεραπεία αλλά με το τρόπο ζωής και τη διατροφή των ασθενών.

Παράλληλα, η τακτική παρακολούθηση, ιδιαίτερα όσων ασθενών αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα (στεφανιαία νόσος, κολπική μαρμαρυγή, αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία) είναι αναγκαίο να τηρείται ευλαβικά. Μέσα από τη συχνή αλληλεπίδραση, ο θεράπων ιατρός γνωρίζει βαθύτερα το πρόβλημα του ασθενούς και εξατομικεύει την φαρμακευτική αγωγή, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα αυτής με τις ελάχιστες παρενέργειες.

Αν και η πανδημία COVID-19 αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής το 2020, εντούτοις δεν πρέπει να αμελούμε και τα υπόλοιπα χρόνια νοσήματα. Όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά το Καρδιολόγο τους, να παραθέτουν και να συζητούν αναλυτικά τα προβλήματα τους και να ακολουθούν με ευλαβική προσήλωση τις υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες και την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική θεραπεία.

 


Γρηγόριος Τσίγκας

Eπεμβατικός Καρδιολόγος | Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Καρδιολογίας

Τμήμα Ιατρικής | Πανεπιστήμιο Πατρών

Kαρδιολογικό Ιατρείο: Μαιζώνος 48, Πάτρα

Κάθε Δευτέρα, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 2610222095