Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Γιάννους Βοϊτσεχόφτσκι είχε χθες στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.
Συζητήθηκαν οι προοπτικές της ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής αγροδιατροφής και της ποιοτικής αναβάθμισης των προϊόντων μας.
Ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός προσκάλεσε τον κ. Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Βοϊτσεχόφτσκι να έρθει στην Ελλάδα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες για να συζητήσει τη νέα ΚΑΠ από κοντά με τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς.
Σε συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Στέφανο Πατουανέλλι έγινε αναφορά στις διμερείς εμπορικές σχέσεις στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων οι οποίες κατά κοινή διαπίστωση είναι εξαιρετικές. Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη προστασία και προώθηση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης. Τέλος, συζητήθηκε και το κρίσιμο ζήτημα της εν εξελίξει κανονιστικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπρόσθια επισήμανση των τροφίμων, στο πλαίσιο της οποίας Ελλάδα και Ιταλία έχουν διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το σχήμα Nutri-score.
Να συμφωνηθεί το ταχύτερο η νέα ΚΑΠ γιατί οι Έλληνες αγρότες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο
Την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ ζήτησε από τους ομολόγους του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι κρίσιμη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή στα ανοικτά ζητήματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής .
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο ΥΠΑΑΤ δήλωσε :
«Στόχος της Ελλάδας είναι η ολοκλήρωση, όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν, της συζήτησης και της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Μία νέα ΚΑΠ βιώσιμη, μία νέα ΚΑΠ πράσινη, μία νέα ΚΑΠ που θα στηρίζει τους Έλληνες αγρότες, που θα δίνει τα εργαλεία ανάπτυξης και βιωσιμότητας για τους Έλληνες γεωργούς, που θα τους δίνει προστιθέμενη αξία στα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα μας.
Οι Έλληνες αγρότες έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες από την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν, δεν πρέπει να περιμένουν άλλο».








