Μια ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση, η αναβίωση της διαδρομής των Εξοδιτών μέσω ενός σύγχρονου «Δρόμου Ελευθερίας», με αθλητικό και μάλιστα αγωνιστικό περιεχόμενο, προτάθηκε στην φετινή ετήσια αθλητική, ιστορική και αναπτυξιακή διοργάνωση με τίτλο «Δρόμοι Ελευθερίας» η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Απριλίου 2025 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Πολιτικής Προστασίας και Βιώσιμου Τουρισμού του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Παπανικολάου, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Δωρίδας Γεωργία Παπαδοπούλου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις επί της εν λόγω πρότασης.

Τον λόγο έλαβαν κατά σειρά ο κ. Κ. Καρκανιάς (Διεθνής Ακαδημία Ελευθερία), ο κ. Ι. Μακρής (Διεθνής Αδελφότητα Απογόνων Ελεύθερων Πολιορκημένων), ο κ. Αθ. Σπυρόπουλος (Αρχαιολογική και Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας), ο κ. Δημ. Πυλαρινός (Σύλλογος Αχλαδοκαστριτών Ναυπακτίας), ο κ. Κωνστ. Αντωνόπουλος (Ένωση Δωριέων Επιστημόνων), που ήταν και συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, καθώς και ο κ. Γ. Διαμαντής, Τεχνικός Υπεύθυνος της διοργάνωσης από τον Δρομικό Σύλλογο Αθηναίοι Δρομείς.

Ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Παπανικολάου χαιρετίζει την εκδήλωση

Τοποθετήθηκαν επίσης η κα Όλγα Αλεξανδροπούλου (Αθλητικός-Γυμναστικός Όμιλος Μεσολογγίου Μελέαγρος), ο κ. Γιάννη Καραγιάννης (Αθλητικός Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αιτωλικού) και ο κ. Κώστας Σύρρος (Oiniades Running Team), ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε ο Δημ. Ρηγογιάννης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση αφορά στη σύσταση μιας σύγχρονης αγωνιστικής διαδρομής, στα πρότυπα του Σπάρταθλου, η οποία θα κινείται στα ίχνη της διαδρομής που ακολούθησαν οι Εξοδίτες το 1826.

Ξεκινώντας από το Μεσολόγγι και καταλήγοντας στο Ναύπλιο, η προτεινόμενη διαδρομή θα έχει συνολικό μήκος 440χμ, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους σε μήκος αγώνες του είδους παγκοσμίως.

Για την οριοθέτησή της προτάθηκε η αξιοποίηση υφιστάμενων δασικών οδών, ενώ εξετάστηκε το ενδεχόμενο ανάπτυξης παράλληλων αθλητικών διαγωνισμών που μπορούν να περιλαμβάνουν τρέξιμο και ποδήλατο βουνού.

Η πρόταση έτυχε ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης από το σύνολο των παραβρισκόμενων και, εφόσον υπάρξει το σχετικό ενδιαφέρον, θα συνεχιστούν οι απαιτούμενες διεργασίες για την μελλοντική της υλοποίηση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, ο Αντιπεριφερειάχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Λίνος Μπλέτσας, εκπρόσωπος του Δήμου Δωρίδας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, και πλήθος κόσμου, ενώ την ευθύνη του συντονισμού όλης της παρουσίασης είχε η κα Μαρία Γυφτογιάννη.

Δαμασκηνός: “Μπορούμε να τους αποκαλέσουμε πρόσφυγες; Ναι!”

Κατά την έναρξη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Αξιότιμοι Εκπρόσωποι του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων,

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας, σε αυτήν την πολύ όμορφη και εμπνευσμένη εκδήλωση με κεντρικό τίτλο «Δρόμοι Ελευθερίας».

Η τοπική μας Εκκλησία, έχοντας μεγάλη ευαισθησία σε ό,τι αφορά στην εθνική μας παράδοση και τον πολιτισμό μας, ευλογεί την ωραία αυτή εκδήλωση, που έχει ως στόχο να αναδείξει την ηρωική και εύτολμη πορεία των Εξοδιτών από τα ερείπια του Μεσολογγίου προς μία νέα ζωή, η οποία θα χτιζόταν υπό το βάρος των τραγικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο ηρωικό Μεσολόγγι.

Οι διασωθέντες του Μεσολογγίου, λοιπόν, κατευθύνθηκαν προς διάφορες όμορες περιοχές, άλλες πιο κοντινές άλλες πιο μακρινές, με την ελπίδα μίας νέας ζωής, στην οποία πάντα θα κατείχαν κεντρική θέση οι νεκροί τους και η ανάμνηση των σπιτιών τους, που είχαν γίνει ένας σωρός από ερείπια εξαιτίας της μανίας του εχθρού.

Η «οδός» αυτή προς την νέα ζωή δεν ήταν μία πορεία ανέφελη και ξένοιαστη. Ήταν μία οδός μαρτυρική εξαιτίας των πρόσφατων απάνθρωπων γεγονότων που είχαν βιώσει κατά την νύχτα της Εξόδου. Τα σκυθρωπά πρόσωπά τους, υπό το βάρος του πένθους για τις απώλειές τους, δεν τους άφηναν χώρο ούτε για ένα χαμόγελο, ούτε για ένα μειδίαμα για την δική τους σωτηρία!

Μπορούμε να τους αποκαλέσουμε πρόσφυγες; Ναι! Ήταν οι τραγικές φιγούρες, οι ξεριζωμένοι Μεσολογγίτες, οι βαρύτατα πενθούντες πρόσφυγες, που εξαιτίας της εχθρικής μανίας αναγκάζονταν να περιμαζέψουν ό,τι τους είχε απομείνει και να αναζητήσουν καταφύγιο και παρηγοριά αλλού, σε έναν άλλο τόπο, ξένο.

Η αποκατάσταση και η αφομοίωση των διασωθέντων προσφύγων υπήρξε επίτευγμα για τους κατοίκους των νέων περιοχών, στις οποίες απευθύνθηκαν. Η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ ομοεθνών αποτελεί την υπέρτατη επιβεβαίωση της εθνικής υποστάσεως ενός λαού!

Οι «Δρόμοι Ελευθερίας» τιμούν, λοιπόν, αυτήν την διαδρομή των διασωθέντων, τιμούν αυτούς τους ελάχιστους Μεσολογγίτες που με βαριά καρδιά διέσχισαν χιλιόμετρα, προς το Ναύπλιο και αλλού. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, διότι θεωρώ πολύ εμπνευσμένη, όπως είπα αρχικώς, αυτήν την ιδέα και της εύχομαι κάθε επιτυχία!

Ας μην εγκαταλείψουμε, όσα χρόνια κι αν περάσουν, τις εθνικές  μας μνήμες. Οι εθνικές μνήμες είναι η ιστορία μας, που δεν πρέπει ποτέ να λησμονείται. Πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης και αφορμή εμβαθύνσεως και περισυλλογής.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ελπίδες να συνεχίσουμε ως Έθνος την ιστορική πορεία μας. Είναι το εθνικό μας χρέος έναντι των νεκρών συμπατριωτών μας αλλά και των γενεών που θα έρθουν μετά από εμάς».