Γράφει ο Δημήτρης Ράπτης*
Ο μόνος λόγος κατά την άποψη μου, για τον οποίο γίνεται τόσο μεγάλος θόρυβος, για την ενεργειακή κοινότητα, μετά την ανακοίνωση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, είναι γιατί όλοι έχουν καταλάβει την σοβαρότητα του έργου.
Δεν θα σταθώ στην αντιπαλότητα και την διαμάχη, μεταξύ των ΤΟΕΒ του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και του Δημάρχου σχετικά με το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων. Έχει κουράσει πλέον, η αρνητική στάση του Δημάρχου, σε θέματα που θεωρούνται κομβικοί σταθμοί, για την ανάπτυξη και την λειτουργικότητα, στην κινητήρια δύναμη της οικονομίας, που δεν είναι άλλη από τον πρωτογενή τομέα.
Ας δούμε τι είναι οι ενεργειακές κοινότητες:
Είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας.
Μία Ενεργειακή Κοινότητα θα μπορεί να παράγει, να πουλά ή να ιδιοκαταναλώνει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, όπως από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, ή μονάδες βιοαερίου και βιομάζας. Επίσης, θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, να εγκαθιστά συστήματα τηλεθέρμανσης και μονάδες αφαλάτωσης, αλλά και να εγκαθιστά και να διαχειρίζεται υποδομές και οχήματα εναλλακτικών καυσίμων (π.χ. ηλεκτρικά).
Καθώς επαγγελματικά κατατάσσομαι στον αγροτικό τομέα και έχοντας ως έννοια και γνώμονα την αναβάθμιση και εξέλιξη της αγροτικής ζωής, αναγνωρίζω και στηρίζω την απόφαση να δημιουργηθεί ενεργειακή κοινότητα η οποία θα ωφελήσει 100% τους αγρότες της περιοχής μας.
Για όσους δεν γνωρίζουν το 55% του Δήμου ασχολείται με την Γεωργία και σαφώς όλοι γνωρίζουμε ότι:
– Tα πάγια που πληρώνουν οι αγρότες στο ΤΟΕΒ είναι τεράστια, λόγω των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στην ΔΕΗ.
– Μια τέτοια επένδυση θα δώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα στην περιοχή καθώς θα μειωθεί αισθητά το κόστος παραγωγής.
– Η παραγωγή ενέργειας ευθύνεται για το 80%, των πάσης φύσεως εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, όπου οφείλεται η κλιματική αλλαγή και το μεγαλύτερο μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο παράγοντας την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια μέσω ΑΠΕ εξασφαλίζεται η χρήση πράσινης ενέργειας, βοηθώντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σε διάφορες περιοχές του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα, αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις, κτηνοτρόφοι και κτηνοτροφικές μονάδες δημιουργούν μια Ενεργειακή Κοινότητα, με την εγκατάσταση είτε μιας μονάδας βιομάζας, την οποία τροφοδοτούν με τοπικά γεωργικά απόβλητα, είτε Φωτοβολταϊκά ή ακόμη και Αιολικά́ πάρκα.
Στην δική μας περίπτωση και όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στην παρουσίασή, το έργο της ενεργειακής κοινότητας, θα είναι μία πνοή ανακούφισης, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας που απαιτείται για την άρδευση των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα τα ΤΟΕΒ προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, να εξοφλήσουν σε βάθος μερικών ετών, γύρω στα 10, τις παλαιές και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ.
Τέλος όλοι μας θα πρέπει να αντιληφθούμε το μέγεθος της συγκεκριμένης επένδυσης, από όποια σκοπιά και αν παρακολουθούμε τα γεγονότα.
Οφείλουμε να γίνουμε αρωγοί σε τέτοιου είδους εγχειρήματα.
Τα μικροπολιτικά συμφέροντα πρέπει να παραμερίζονται όταν γίνεται λόγος προς όφελος της μεγαλύτερης μερίδας των πολιτών του Δήμου μας.
*Ο Δημήτρης Ράπτης είναι γεωπόνος και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου από τη δημοτική ενότητα Οινιαδών