Η τουριστική προβολή του νομού Αιτωλοακαρνανίας και η αξιοποίηση των αναπτυξιακών “εργαλείων”, που διαθέτει ήταν το αντικείμενο του Συνεδρίου για τον προσκυνηματικό και εναλλακτικό τουρισμό, που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας και στόχος του ήταν να αναδείξει τον φυσικό πλούτο, αλλά και την πνευματική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου μας.

Το Συνέδριο με τίτλο «ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΜΑΤΑ της ιστορίας, της πίστης και της φύσης» έλαβε χώρα το διήμερο 5 και 6 Ιουλίου 2024 στο Κτήμα Πιθάρι στη Λίμνη Τριχωνίδα. Από το βήμα του μίλησαν σημαντικές προσωπικότητες από διάφορους χώρους, Υπουργοί, Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού.

Στην εναρκτήρια συνεδρία παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την πρώτη πρωινή συνεδρία του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός εισηγήθηκε το θέμα: «Ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας» και στη συνέχεια συμμετείχε με παρέμβαση του στον διάλογο που ακολούθησε τις εισηγήσεις.

 

Παρατίθενται ο Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου κατά την εναρκτήρια συνεδρία 

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ: «ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΜΑΤΑ  της Ιστορίας της Πίστης και της φύσης».

 

Από αυτό το βήμα, αρχικά οφείλω πολλές θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές του παρόντος Συνεδρίου, την Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας και τον Πρόεδρο αυτής κ. Βασίλειο Τσάρκο, τον Σταθμό ΣΚΑΙ και συγκεκριμένα τον κ. Κωνσταντίνο Τσιακανίκα, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Περιφερειάρχη Αυτής κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, αλλά και όλους, όσοι μόχθησαν για την πραγματοποίηση του παρόντος Συνεδρίου.

Συγχαρητήρια λοιπόν, στους διοργανωτές του Συνεδρίου με τίτλο «ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΜΑΤΑ της Ιστορίας, της Πίστης και της φύσης -Προσκυνηματικός και Εναλλακτικός Τουρισμός στην Αιτωλοακαρνανία», οι οποίοι είχαν την ξεχωριστή ιδέα της υλοποιήσεως του εν λόγω Συνεδρίου και προχώρησαν με σχέδιο, βήμα – βήμα από την θεωρία στην πράξη, τους καρπούς της οποίας θα «απολαύσουμε» σήμερα,  όλοι οι παρόντες σύνεδροι.

Προφέροντας κάποιος τον όρο «Θρησκευτικός Τουρισμός» μπορεί να εννοεί την συγκεκριμένη μορφή τουρισμού, ειδικού ενδιαφέροντος, που παρακινείται, εν μέρει η αποκλειστικά, από θρησκευτικά κίνητρα και συγκεκριμένα από την επιθυμία του προσώπου να μετακινηθεί (κατά μόνας η ομαδικά) από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του με σκοπό να επισκεφθεί έναν χώρο που θεωρεί «ιερό»,  όπως π.χ. είναι ένα Ιστορικό Μοναστήρι, έναν Ιερό Ναό, ένα ιερό σπήλαιο, έναν αγιασμένο τόπο όπου θησαυρίζονται ιερά λείψανα, ιερές εικόνες, ιερά άμφια και σκεύη με ξεχωριστή ιστορική, εθνική και θρησκευτική σημασία.

Ο Θρησκευτικός Τουρισμός είναι μία υποκατηγορία του Πολιτιστικού Τουρισμού, εφ’ όσον η θρησκευτική πίστη είναι στοιχείο και του πολιτισμού και τα θρησκευτικά μνημεία (οι Ιεροί Ναοί και Ιερές Μονές) είναι και πολιτιστικά μνημεία, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις (Εορτές, Πανηγύρεις) είναι και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, οι προσκυνητές, τις περισσότερες φορές σε οργανωμένα προσκυνήματα επισκέπτονται αξιοθέατα γενικότερου ενδιαφέροντος με σκοπό να συνδεθούν με την τοπική ιστορία της περιοχής και επιλέγουν να θαυμάσουν μνημεία με πλούσια αρχιτεκτονική, υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Αναλογιζόμενοι τα ανωτέρω μπορούμε να πούμε πως ο τόπος μας, η ιστορική Αιτωλοακαρνανία, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με τρεις ποταμούς και τέσσερεις (φυσικές) λίμνες, υδροβιότοπους που καταφεύγουν για προστασία σπάνια πτηνά, με περιοχές προστατευμένες από το 1971 με την σύμβαση Ramsar ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 με ογκώδεις οροσειρές, με καρποφόρες πεδιάδες, με καθαρές θάλασσες για πρόσβαση σε όποιον επιθυμεί, είναι πράγματι, μία περιοχή ευλογημένη από τον Θεό που καλύπτει όλες τις επιλογές του απλού περιηγητή.

Στα όσα αναφέρθηκαν, θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην επισημανθεί ο γνωστός θρησκευτικός πλούτος της περιοχής μας, ο οποίος είναι καταγεγραμμένος στα επίσημα εγχειρίδια και σε θρησκευτικούς οδηγούς,  αλλά και άλλος τόσος που υφίσταται προς αξιοποίηση, αποκάλυψη και ανάδειξη.

Η επιστήμη της Αρχαιολογίας, με τις σύγχρονες μεθόδους έρευνας και καταγραφής των μνημείων έχει κομίσει ένα σημαντικό επίτευγμα επιστημονικής και αξιολογικής κατατάξεως των θρησκευτικών θησαυρών, κυρίως των ιερών μας Μοναστηριών, τα οποία, στην αργόσυρτη διάρκεια των αιώνων, παρέμειναν στύλοι ζωντανοί, φωτεινοί και ακλόνητοι, διαφυλάσσοντας την πίστη των ορθοδόξων και την ιστορία των Ελλήνων σε καιρούς χαλεπούς.

Όσα αναφέρθηκαν για την συμβολή της Αρχαιολογίας εν συνδιασμώ με το ενδιαφέρον και την χρηματοδότηση της Πολιτείας, αρκετοί ιεροί χώροι αναδείχθηκαν από την αφάνεια, συντηρήθηκαν από τις φθορές, επισκευάστηκαν, αποκαταστάθηκαν στο μέτρο του δυνατού, και παραδόθηκαν στην τοπική μας Εκκλησία, ώστε να είναι προσβάσιμοι για τους προσκυνητές με ασφαλή μετακίνηση.

Επ’ ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος για την πολυετή αρωγή και συναντίληψη στο θέμα της αναδείξεως και προστασίας της θρησκευτικής μας κληρονομιάς, ώστε να παραμείνουν και στις επόμενες γενιές ως δείγματα ιστορικής και θρησκευτικής συνέχειας, μιας περιοχής που διαθέτει τέτοιο πολιτιστικό απόθεμα! Στο πρόσωπο της ερίτιμης κας Ολυμπίας Βικάτου, της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και πρώην Διευθύντριας της αναφερθείσας Εφορείας Αρχαιοτήτων, θέλω να εκφράσω ειλικρινείς «ευχαριστίες» για την σύντομη, αλλά ουσιαστική μας συνεργασία.

Επομένως, ο Νομός μας διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού ώστε να καλύψει τις πνευματικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές ανάγκες και αναζητήσεις του προσκυνητή – περιηγητή.

Από την πλευρά μας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με σχετική μας Απόφαση έχει συσταθεί Αρμόδιο Γραφείο Προσκυνηματικών – Θρησκευτικών Περιηγήσεων, με εντεταλμένο Κληρικό, τον π. Ευάγγελο Φεγγούλη, ώστε να καταγράφονται οι ανάγκες κάθε περιοχής και να προβάλλονται οι ιεροί χώροι θρησκευτικής και ιστορικής αξίας μέσω του διαδικτύου και εκτυπώσεως σχετικών φυλλαδίων.

Σήμερα λοιπόν έχουμε ενώπιόν μας μία πρόκληση εξωστρέφειας του Νομού μας με σκοπό την ανάδειξη των πολλών και ποικίλων χώρων θρησκευτικής σημασίας, οι οποίοι είναι κατάσπαρτοι στην περιοχή μας, αλλά ταυτόχρονα και σε πολλούς άγνωστοι,  παραμένουν όμως ιδιαίτερης αξίας για όλους τους φίλους της παραδόσεως, τους λάτρεις της Ιστορίας αλλά και τους πιστούς αδελφούς μας.

Εύχομαι εκ μέσης καρδίας καλή επιτυχία στις εργασίες του  Συνεδρίου.