Τώρα που αυξάνονται οι επαφές μας θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση με το παραμικρό σύμπτωμα, ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας στη χθεσινοβραδινή του ενημέρωση, πρώτη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.

«Στη φάση αυτή είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι, όλοι ανήκουμε σε μια κοινή προσπάθεια η οποία προστατεύει μεν τις ευπαθείς ομάδες περισσότερο αλλά μας αφορά όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας.

Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε έγκαιρα πλέον τα συμπτώματα που θα μας καθοδηγήσουν στον έγκαιρο εργαστηριακό έλεγχο, στην άμεση διάγνωση, στην ιχνηλάτιση των επαφών, στην απομόνωση και στην αποφυγή της διασποράς του ιού. «Σε αυτή την προσπάθεια είναι χρέος μας να συμβάλλουμε από κοινού για να μην έχουμε επάνοδο σε μια επιδημία η οποία θα πιέσει το σύστημα υγείας, θα πιέσει όλους μας».

 

Ελπίζουμε ότι κάποιες από τις 100 προσπάθειες για το εμβόλιο θα καρποφορήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου

 

Μιλώντας για τις προσπάθειες που γίνονται για αποτελεσματικό εμβόλιο, τόνισε ότι πάνω από 100 ομάδες διεθνώς κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Οι μελέτες περιλαμβάνουν φάση 1 και 2. «Στις φάσεις αυτές έχουμε μελέτες που αφορούν αριθμό εθελοντών που λαμβάνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου προκειμένου να καθοριστεί η σωστή δόση, να ανιχνευθούν αντισώματα ή πιθανές παρενέργειες του εμβολίου» εξήγησε ο κος Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στη φάση 3 αυτό που εξετάζεται είναι η χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες. «Έχει ήδη αρχίσει η ευρωπαϊκή συζήτηση που αφορά τη χρήση τους σε ομάδες προτεραιότητας του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους»

 

Αβέβαιο ακόμα αν οι υψηλές θερμοκρασίες «σκοτώνουν» τον κορονοϊό

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και κατά πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μη διασπορά του ιού, ο Σ. Τσιόδρας τις χαρακτήρισε αβέβαιες. Όπως είπε «υπάρχει μια μείωση της διασποράς το καλοκαίρι, μελετώντας άλλους ιούς, της τάξεως του 20-30% αλλά δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του ιού και γι ένα άλλο λόγο, ότι θα μπορεί να υπάρξει εισαγωγή από μια άλλη χώρα όπου υπάρχει έξαρση του ιού».

Μακάρι ένα τέτοιο σενάριο να μην είναι υπαρκτό, εξήγησε ο κος Τσιόδρας, και είπε ούτως ή άλλως έχει αρχίσει να συζητείται μια στρατηγική που αφορά τον τουρισμό. «Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για αυτό», εξήγησε εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιορισμένης τουριστικής κίνησης.

Ο κος Τσιόδρας είπε ότι ο εργαστηριακός έλεγχος αντισωμάτων που θα δείχνει 19 ημέρες μετά τη μόλυνση ότι κάποιος έχει αναπτύξει αντισώματα, θα συμβάλλει στις τεχνικές ελέγχου των ταξιδιωτών. Συγκεκριμένα ανέφερε το παράδειγμα της Αυστρίας, για ταξιδιώτες με περιορισμένη παραμονή 2-3 ημερών στη χώρα οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν προς την Αυστρία αφού έχει προηγηθεί μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού και οι πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες λίγες μέρες είναι χαμηλές έως ότου φύγουν από τη χώρα.

 

Ογδόντα ένας ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 6 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.632, εκ των οποίων το 55,4% αφορά άνδρες.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 35 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει τους 146 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 39 ήταν γυναίκες. Ογδόντα ένας άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

 

Ν. Χαρδαλιάς: Η διαδρομή προς την νέα κανονικότητα δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν πολλές μάχες που πρέπει ακόμα να δώσουμε

 

Η διαδρομή προς την νέα κανονικότητα που ξεκίνησε χθες το πρωί μετά από 42 μέρες πρωτόγνωρων διαδικασιών και περιορισμών δεν είναι εύκολη, χρειάζεται να δώσουμε πολλές μάχες ακόμα, καθώς δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Επανέλαβε τα αναγκαία μέτρα προστασίας για να μείνουμε ασφαλείς. Τήρηση αποστάσεων, συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή αγγίγματος στο πρόσωπο και χρήση μάσκας όπου είναι απαραίτητο.

«Κλειδί για την επιτυχία όπως και στην πρώτη φάση θα είναι η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα, η πειθαρχία και η εμπιστοσύνη μας στις υποδείξεις των ειδικών», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Όπως είπε η διαδικασία θα αξιολογείται καθημερινά, προκειμένου «να διασφαλιστεί ότι κινούμαστε σε ορθή πορεία και θα προχωράμε σταδιακά, προσεκτικά από την μία φάση στην άλλη και πάντα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, γιατί ο ιός είναι ακόμα εδώ».

Fake news η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα και στους άνω των 65 ετών 

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Για δική τους προστασία, όπως είπε, υπάρχει σύσταση να μετακινούνται όσο το δυνατό λιγότερο. Επίσης, δεν ισχύει ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 24:00 έως τις 6:00, «όπως κάποιοι κυκλοφορούν, απλά ζητήσαμε και συστήσαμε την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές».

Αναφερόμενος στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα των 42 ημερών, είπε ότι συνολικά 36.230 άτομα έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας και έχουν τεθεί σε 14ημερη καραντίνα, ενώ από τους ελέγχους στα σύνορα εντοπίστηκαν 547 θετικά κρούσματα, τα οποία τέθηκαν σε απομόνωση.

Επιχειρησιακά ζητήματα

Από σήμερα εξαιρούνται από την απαγόρευση του κατάπλου σκαφών που ισχύει σε όλη τη χώρα, τα μικρά σκάφη έως 7 μέτρα στα οποία επιτρέπεται να αποπλεύσουν για την διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας και για την κολύμβηση των επιβατών τους στην ανοιχτή θάλασσα, με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Την μη προσέγγιση σε νησί
  • Την μη παραμονή κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Την τήρηση της ελάχιστης απόστασης των 2 μέτρων μεταξύ των επιβαινόντων.

Ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρίνισε επίσης ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία και η χρήση πισίνας σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, με δεδομένη την απαγόρευση χρήσης εγκαταστάσεων κολυμβητηρίου και πισίνας.

Επισήμανε επίσης ότι για τους δήμους και τους νομούς που παρουσιάστηκαν επιβαρυμένοι σε αριθμό κρουσμάτων πέρα από την επιδημιολογική προσοχή δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος περαιτέρω ανησυχίας εφόσον τα μέτρα τηρούνται και επιτηρούνται αυστηρά.

 

Β. Κοντοζαμάνης: Η χώρα μας έχει την παραγωγική δυνατότητα η οποία ξεπερνάει τα 6.000 μοριακά τεστ την ημέρα

Η χώρα μας έχει την «παραγωγική δυνατότητα η οποία ξεπερνάει τα 6.000 μοριακά τεστ την ημέρα», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι η στρατηγική παραμένει ο μοριακός έλεγχος για την διάγνωση του κορονοιού και στη συνέχεια θα ενταχθούν και τα τεστ αντισωμάτων κυρίως για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού. Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πάνω από 80.000 κλινικά δείγματα για την μοριακή ανίχνευση του κορονοιού.

Υπάρχουν δημόσια εργαστήρια για την διεξαγωγή του ελέγχου , είπε ο υφυπουργός και ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Ινστιτούτο Παστέρ, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια της Αθήνας, της Κρήτης, της Πάτρας, της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και 17 νοσοκομεία, που έχουν την δυνατότητα να διεξάγουν μοριακό έλεγχο.