Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου “άνοιξε” χθες τη δεύτερη ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων των Εορτών Εξόδου 2022 στο Μεσολόγγι, με την καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση.
Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα του Αγώνα, τα «Ελληνικά Χρονικά» τα οποία με ψυχή τον Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ κρατούσαν ψηλά την σημαία της αντίστασης και τροφοδοτούσαν με ενημέρωση όχι μόνο την αγωνιζόμενη Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο.
Μετά τον πρόλογο της προέδρου της Β.Ε.Μ. Ροδάνθης Φλώρου, ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου Κώστας Λύρος έκανε χαιρετισμό τονίζοντας την μεγάλη χαρά και την ικανοποίησή του γι’ αυτή την καλά οργανωμένη εκδήλωση. «Οφείλω να πω πως η Βυρωνική Εταιρεία διαχρονικά με τις πρωτοβουλίες της και τις δράσεις της κοσμεί και αναδεικνύει την ιστορική και πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Για το λόγο αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις άοκνες και συνάμα αποτελεσματικές προσπάθειες της πρόεδρου και των μελών της», υπογράμμισε ο Κώστας Λύρος και τόνισε ότι μέσα από τον χώρο που φιλοξένησε την εκδήλωση δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε γεγονότα και να μυηθούμε σε ιδέες της Ελληνικής Επανάστασης και πρώτα από όλα για τον Φιλελληνισμό.
«Μέσα από την ιδέα του Φιλελληνισμού ενώθηκαν πνευματικά, ηθικά και ψυχικά άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν, δεν μιλούσαν καν την ίδια γλώσσα. Είχαν όμως υψηλό φρόνημα. Εκπροσωπούσαν αξίες τις οποίες ανέδειξε και καλλιέργησε η άσβεστη δίψα των σκλαβωμένων Ελλήνων για Λευτεριά και οι απαράμιλλης αξίας θυσίες που έγραψαν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας», ανέφερε στη συνέχεια για να αναρωτηθεί κλείνοντας για το εξής: «Πόσο Φιλέλληνες είμαστε εμείς οι Έλληνες; Εδώ μέσα από το σπίτι που φιλοξενεί το πνεύμα του Βύρωνα ας αναλογιστούμε πόσο σπουδαίο ήταν αυτό που έκανε ο Λόρδος Βύρωνας και ας μας οδηγήσει αυτή η σκέψη στο να αγαπήσουμε το Μεσολόγγι μας ακόμη πιο πολύ. Και έμπρακτα!».
Ακολούθησε ομιλία για το ρόλο που έπαιξαν τα «Ελληνικά Χρονικά» όσο κυκλοφορούσαν, μια προσφορά που αναλύθηκε με επιδεξιότητα από την ιστορικό Δήμητρα Κουκίου.
Η εκδήλωση που συντόνισε η Έλενα Σπίνουλα – Ζαβιτσανάκη στο δεύτερο μέρος προκάλεσε τον θαυμασμό του κοινού, με τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα να αναγιγνώσκει αποσπάσματα από το Ημερολόγιο της Πολιορκίας του Μεσολογγίου 1825 – 1826» του Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ τα οποία «ντύθηκαν» εξαιρετικά στο πιάνο από τον συνθέτη Διονύση Μπάστα.
Το κινητό ψηφιακό μουσείο έρχεται Μεσολόγγι!
Στο τέλος χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης, Ανδρέας Φίλιας τονίζοντας τη δημιουργική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τη Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Επίσης ο κ. Φίλιας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθεί στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο του διοικητηρίου το κινητό ψηφιακό μουσείο, για ένα δεκαπενθήμερο.
Στο κινητό ψηφιακό μουσείο αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.).
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αναπτύχθηκε στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Φίλιας μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του κινητού μουσείου σε πόλεις και κωμοπόλεις της Δυτικής Ελλάδας θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Μεσολόγγι.