Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Αρχαιολογική Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων διοργανώνουν την τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου «Τουρκομνήματα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025 και ώρα 11:00 π.μ. στο τοπόσημο «Τουρκομνήματα», στην περιοχή μεταξύ Βλοχού και Καινουργίου, στην Αιτωλοακαρνανία.
Το μνημείο ανεγέρθηκε προς τιμήν της θυσίας των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αντιστάθηκαν ηρωικά στους Τούρκους κατακτητές το Πάσχα του 1792. Η μάχη αυτή, που έλαβε χώρα στα «Τουρκομνήματα», αποτέλεσε μία από τις σημαντικές αντιστάσεις κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας και θεωρείται προπομπός της Επανάστασης του 1821. Το νέο μνημείο αναδεικνύει τη σημασία αυτής της ιστορικής στιγμής, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων και τονίζοντας τη διαχρονική αξία του αγώνα για την ελευθερία.
Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιστορικοί ερευνητές, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για τη σημασία της μάχης, καθώς και καταθέσεις στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Αρχαιολογική Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων καλούν όλους τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτή την ιστορική στιγμή, αποτίοντας φόρο τιμής στους προγόνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία.