
Με ένα πλούσιο και πολυσχιδές πρόγραμμα δράσεων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» ολοκλήρωσε το 2025, μια χρονιά αφιερωμένη στον πολιτισμό, τη μνήμη, την εξωστρέφεια και την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών του Συλλόγου βρέθηκαν, όπως κάθε χρόνο, το Μεσολόγγι, η Ιστορία του και η μοναδική λιμνοθάλασσά του.
Στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού και της λογοτεχνίας
Στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Δημιουργική Ελλάδα 2025 – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού», ο Σύλλογος διοργάνωσε τον 2ο Ετήσιο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Στα Μονοπάτια της Μνήμης», ο οποίος σημείωσε περισσότερες από 200 συμμετοχές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και την Αμερική. Από αυτές, 183 κρίθηκαν έγκυρες και αξιολογήθηκαν ανώνυμα από την κριτική επιτροπή, ενώ η τελετή απονομής αποτέλεσε μια γιορτή της λογοτεχνικής δημιουργίας.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν τρεις περίπατοι φιλαναγνωσίας σε Κλείσοβα, Μεσολόγγι και Πλευρώνα. Στην Πλευρώνα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, οι έξι νικητές του διαγωνισμού διάβασαν τα έργα τους στη σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση όπου ο σύγχρονος λόγος συνάντησε την ιστορική μνήμη.
Εξωστρέφεια και διεθνής παρουσία
Από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου 2025, ο Σύλλογος συμμετείχε, ως προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην τιμητική εκδήλωση στις Βρυξέλλες με τίτλο «Exodus of Messolonghi: Philhellenism and the First Traces of European Integration». Στο πλαίσιο της παρουσίας αυτής, μεταφέρθηκαν συμβολικά δώρα της Ιερής Πόλης στην καρδιά της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων έργο τέχνης του Βαγγέλη Ρόμπολα με χώμα Μεσολογγίου, αλάτι και φύκια της Λιμνοθάλασσας, καθώς και κλάδος δάφνης.
Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν επαφές με ευρωπαϊκούς θεσμούς, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους, με στόχο την προβολή των αξιών της Εξόδου και του ιστορικού ρόλου του Μεσολογγίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Προβολή της Λιμνοθάλασσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς
Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου βρέθηκε και στο επίκεντρο της πανελλήνιας ενημέρωσης, με εκπροσώπους του Συλλόγου να μιλούν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha TV για τη σημασία της περιοχής και την παρουσία των φλαμίνγκο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη διάσωση του αρχειακού υλικού, με την ανάρτηση στο YouTube ιστορικών βίντεο από παλιές Πομπές της Εξόδου των Βαΐων (1988 και 1997), καθώς και σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού από το πανηγύρι του Άη-Συμιού του 1983, σε λήψεις του Νικόλαου Χριστογιάννη.
Συμμετοχή στις Εορτές Εξόδου 2025
Στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου, ο Σύλλογος φιλοξένησε στον Πολυχώρο Πολιτισμού τη φωτογραφική έκθεση «Εν τω μέσω των λιμνών» του Μεσολογγίτη φωτογράφου Γιώργου Ντέκα, η οποία παρέμεινε ανοιχτή για δέκα ημέρες και σημείωσε υψηλή επισκεψιμότητα. Παράλληλα, τα μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν, όπως κάθε χρόνο, στην Πομπή των Βαΐων, παρουσιάζοντας tableau vivant εμπνευσμένα από έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη.
Ιδιαίτερη σημασία είχε και η πρόοδος στην υλοποίηση της πρότασης για τη μεταφορά στην Ιερή Πόλη του πίνακα «Η Έξοδος του Μεσολογγίου» (1855) του Θεόδωρου Βρυζάκη από την Εθνική Πινακοθήκη.
Δράσεις μνήμης, προσφοράς και συμμετοχής
Στο πεδίο της μνήμης και της τοπικής ταυτότητας, ξεχώρισαν η καθιερωμένη εκδήλωση στην Κλείσοβα, η πολιτιστική εκδρομή στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου και η προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Πούντας. Παράλληλα, συνεχίστηκαν δράσεις κοινωνικής προσφοράς, όπως η επίσκεψη στο Σελίβειο Γηροκομείο, καθώς και τα μαθήματα θεάτρου και πλεξίματος.
Ιδιαίτερη απήχηση είχε η συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Ντόπιων, σε συνεργασία με τους Messolonghi By Locals, αλλά και το διήμερο εκδηλώσεων για τη Γιορτή της Μητέρας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.
Διάλογος, ιστορία και σύγχρονα μέσα
Ο Σύλλογος συνέχισε για δεύτερη σεζόν το podcast «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας», φιλοξενώντας πρόσωπα και θεσμούς που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Μεσολογγίου. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η επετειακή σειρά ηχητικού ντοκιμαντέρ «Έξοδος 1826», η οποία θα παρουσιαστεί το 2026.
Με το βλέμμα στο 2026
Όπως επισημαίνεται, το 2025 αποτέλεσε μια χρονιά γεμάτη δράσεις, συγκίνηση και συλλογική προσπάθεια. Με τη στήριξη των μελών, των φίλων και των εθελοντών του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» προχωρά στο 2026, μια χρονιά-ορόσημο για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, με όραμα, συνέπεια και προσήλωση στη μνήμη και τον πολιτισμό του τόπου.







