Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία έζησαν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου – Παλαμαϊκής Σχολής, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Βέλγιο, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος: «Ευρωπαϊκή Ένωση: Χτίζοντας μια Δημοκρατική Ευρώπη – Δομή, λειτουργία και μέλλον της Ε.Ε.».
Στην εκδρομή συμμετείχαν 36 μαθητές της Α’ και Β’ τάξης, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους Φώτιο Σκληρό, Ανθή Τσιγγερίδη και Αδαμαντία Απέργη. Επιπλέον, έλαβαν μέρος και πέντε μαθητές του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου, με συνοδό την καθηγήτρια Ελένη Καρβέλη.
Συναντήσεις και εμπειρίες στις Βρυξέλλες
Η γνωριμία με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε από το Parlamentarium, το μεγαλύτερο κέντρο επισκεπτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου μαθητές και καθηγητές «ταξίδεψαν» διαδραστικά στην ιστορία και τις λειτουργίες της Ε.Ε.
Ακολούθησε η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα Ευρωβουλευτή και Προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Ο Ευρωβουλευτής υποδέχθηκε θερμά την αποστολή και συζήτησε με τους μαθητές για τη σημασία της Ε.Ε., επισημαίνοντας τον ρόλο της στη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη λειτουργία της Ολομέλειας στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συνέχεια, η αποστολή επισκέφθηκε τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε., έπειτα από πρόσκληση της κ. Γκίκα, πρώην Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας και νυν Μόνιμης Αντιπροσώπου για θέματα Παιδείας και Αθλητισμού.
Εκεί, η κ. Γκίκα παρουσίασε τις διαφορές αρμοδιοτήτων μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε., ενώ ακολούθησε συζήτηση με την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή κ. Ελεωνόρα Μελέτη, μέλος της Επιτροπής για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τα δικαιώματα των γυναικών.
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδρομής αποτέλεσε η συνάντηση των συνοδών καθηγητών με τον Μεσολογγίτη Πρέσβη, κ. Παναγιώτη Γιωτόπουλο, με τον οποίο συζητήθηκαν πιθανές δράσεις ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου.
Εκπαιδευτική και πολιτιστική διάσταση
Η εκδρομή δεν περιορίστηκε μόνο σε θεσμικές επισκέψεις, αλλά είχε και πολιτιστικό χαρακτήρα.
Οι μαθητές ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες, την παραμυθένια Μπρυζ, τη γραφική Γάνδη και την αριστοκρατική Αμβέρσα, εξερευνώντας ιστορικά μνημεία και εμβληματικά αξιοθέατα όπως η Grand Place, το Atomium και τα φλαμανδικά κτίρια γοτθικής αρχιτεκτονικής.
Οφέλη και εμπειρίες ζωής
Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή αποτέλεσε μοναδική εμπειρία ζωής για τους μαθητές, οι οποίοι διεύρυναν τους γνωστικούς τους ορίζοντες, καλλιέργησαν κοινωνικές αρετές και απέκτησαν ουσιαστική επαφή με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι συνειδητοποίησαν πως το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της – και ιδιαίτερα των νέων!