Δεν είναι υπερβολή, στο κρεβάτι περνάμε σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής μας αφού ο ύπνος είναι όχι μόνο βιολογική ανάγκη, αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμος για τη σωματική, την πνευματική και ψυχική υγεία κι ευεξία. Ο Δαλάι Λάμα άλλωστε έλεγε πως «ο ύπνος είναι ο καλύτερος διαλογισμός».

Το κλειδί της ξεκούρασης ωστόσο βρίσκεται στον καλό ύπνο και ο καλός ύπνος περνά κι από τα καλά στρώματα.

Για την ακρίβεια από τα κατάλληλα για εσάς στρώματα. Ποια είναι όμως η διαδικασία και τα κριτήρια για μια επιτυχημένη επιλογή;

Καταρχήν θα χρειαστεί  να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας ή τον λόγο-πρόβλημα που σας οδηγεί στην αλλαγή στρώματος και εν συνεχεία, αφού ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες επιλογές, να ζητήσετε από τους ειδικούς να σας κατευθύνουν.

Πλέον η τεχνολογία έχει εξελίξει πολύ την ποιότητα των στρωμάτων, αλλά ας δούμε κάποια από τα βασικά που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, πριν προβείτε στην αγορά.

Αρχικά οι διαστάσεις, οι δικές σου και του υπνοδωματίου σου. Γιατί το στρώμα πάει πακέτο με το κρεβάτι. Αν είσαι πάρα πολύ ψηλός θα χρειαστεί να έχεις ένας ευρύχωρο στρώμα, ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα να κινείσαι άνετα και να απολαμβάνετε έναν ακόμα πιο άνετο ύπνο.

Αν από την άλλη μεριά, το στρώμα σας δεν χρειάζεται να είναι μονό, αλλά διπλό, που θα το μοιράζονται δύο κι όχι ένας, τότε θα χρειαστεί να δείτε και να προσμετρήσετε και τις ανάγκες του συντρόφου σας.

Ένα βασικό κριτήριο είναι το ύψος που θέλετε να έχει το στρώμα αλλά και το πόσο σκληρό ή μαλακό το προτιμάτε. Κι αυτό έχει να κάνει με κάτι που ίσως δεν έχετε φανταστεί. Και δεν είναι άλλο από τη στάση του σώματος.

Για παράδειγμα, αν κοιμάστε ανάσκελα ή μπρούμυτα  είναι προτιμότερο ένα στρώμα πιο σκληρό  για να προσφέρει σταθερότητα, ενώ αν προτιμάτε να κοιμάστε στο πλάι, τότε θα χρειαστείτε ένα στρώμα μέτριο, για να μην ασκείται  πίεση στους ώμους ή τους μηρούς.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα, παραδείγματος χάριν στη μέση, αυτό δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και θα χρειαστεί να ενημερωθείτε για τις προδιαγραφές των στρωμάτων από τα οποία θα επιλέξετε.

Βασικός παράγοντας είναι και το οικονομικό κόστος αλλά μην ξεχνάτε ότι μια καλή ποιότητα ύπνου αξίζει και είναι αναντικατάστατη. Διαφορετικά αν δεν σας  «κρατάει» το κρεβάτι σας θα τη βγάζετε στους γωνιακούς καναπέδες

Για τραπεζάκια σαλονιού δείτε εδώ: https://www.sofa.gr/epipla-1/saloni-1/trapezakia-salonioy-1