Το σχέδιο ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στους παραγωγούς, τις μεταποιητικές μονάδες, τους καταναλωτές και τους tour operators με κύριο στόχο αφενός την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων αλλά και την εκπαίδευση των συντελεστών παραγωγής, κι αφετέρου την τουριστική αξιοποίηση του Δυτικού άξονα της χώρας μέσω των κατάλληλων βιωματικών δράσεων.

 

Το σχέδιο διατοπικής συνεργασίας «Το Βιολογικό Τραπέζι της Νοτιοδυτικής Ελλάδας II – BIO EFFECT GREECE», επιστρέφει ως μια συνέχεια του επιτυχημένου σχεδίου της περασμένης προγραμματικής περιόδου, θέτοντας ως στόχο να διευρύνει το ρόλο του σε μία διαρκή και μακροπρόθεσμη βάση.

 

Αποστολή της συντονίστριας Αιτωλικής Αναπτυξιακής Α.Ε. που ηγείται του σχεδίου και των εταίρων του σχεδίου, είναι να διαμορφώσουν παραγωγικές και αποτελεσματικές συνεργασίες – δικτυώσεις μεταξύ της βιοπαραγωγής, της βιοδιατροφής και του βιοτουρισμού, και ταυτόχρονα να καθορίσουν τη δομή και τη μεθοδολογία για την υλοποίηση του.

 

Αυτό στην πράξη συμβαίνει με τον συντονισμό δράσεων που θα βασιστούν σε 5 ξεχωριστούς Άξονες, όπου θα εξεταστούν με λεπτομέρεια οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τρίπτυχου στην λεκάνη της Δυτικής Ελλάδας (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία).

 

Ο Α’ Άξονας σχετίζεται με την συγκρότηση άτυπων Τοπικών Δικτύων και τη λειτουργία Διατοπικού Forum Συνεργασίας, τη διαμόρφωση διατοπικού πρότυπου συνεργασίας και αναγνωρισιμότητας, την επιμόρφωση συμμετεχόντων με στόχο την μεταφορά γνώσης, καινοτομίας και καλών πρακτικών καθώς και την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την περαιτέρω ενδυνάμωση του «BIO EFFECT GREECE».

 

Ο Β’ Άξονας προσφέρει τη δημιουργία ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών, την αναβάθμιση υπάρχοντος παραμυθιού, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων σε μεταποιητικές και αγροτουριστικές μονάδες καθώς και πραγματοποίηση επιμορφωτικών διαλέξεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας σχετικά με τα οφέλη κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων.

 

Ο Γ’ Άξονας συντονίζει δράσεις όπως η δημιουργία χάρτη αποτύπωσης των βιολογικών προϊόντων, η αναβάθμιση του γαστρονομικού οδηγού, η διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας με βιολογικά προϊόντα και δράσεων αγροτουρισμού με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών.

 

Ο Δ’ Άξονας περιλαμβάνει την ηλεκτρονική και έντυπη προβολή του σχεδίου, τη διοργάνωση ημερίδων στις περιοχές των συμμετεχουσών αναπτυξιακών εταιρειών καθώς και τη  διοργάνωση συνεδρίου από τον συντονιστή εταίρο και

 

ο Ε΄ Άξονας τον Συντονισμό και  τη διαχείριση του σχεδίου.

 

Το σχέδιο αναμένεται να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως:

  1. Δικτύωση και ενίσχυση της συνεργατικότητας μεταξύ των επιχειρήσεων της βιοπαραγωγής, της βιοδιατροφής, των μεταποιητικών μονάδων και του βιοτουρισμού
  2. Προώθηση της βιολογικής γεωργίας όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων και της κατανάλωσής τους
  3. Αύξηση της αναγνωρισιμότητας των μελών των άτυπων τοπικών δικτύων και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, μετά από την χορήγηση του σήματος ποιότητας
  4. Ενίσχυση, ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της ποιοτικής διατροφικής – γαστρονομικής συνήθειας του Δυτικού άξονα της χώρας, ώστε να καθιερωθεί ως τουριστικός γαστρονομικός προορισμός και τέλος,
  5. Καθορισμός των βάσεων για τη διαχρονικότητα του σχεδίου συνεργασίας (μετά την ολοκλήρωσή του) ως θεμελιώδη διαδικασία για τη συνεχή ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των τοπικών αρχών.

 

Συντονιστής του διατοπικού σχεδίου είναι η ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. με συμμετέχοντες εταίρους που καλούνται να υλοποιήσουν το σχέδιο μέσα σε 17 μήνες είναι: η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Ε., η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Ν. ΗΠΕΙΡΟΥ – ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΤΑ, η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. και η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α.Ε.

 

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος “Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 -2020” (ΠΑΑ), Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 – Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία», των Τοπικών Προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, (ΤΑΠΤοΚ), LEADER/CLLD» των συμμετεχουσών ΟΤΔ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.