Τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες είχε, χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Στη δίωρη συζήτηση που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, υπήρξε ενημέρωση του Υπουργού για την ιεράρχηση των θεμάτων του αγροτικού τομέα από πλευράς περιφερειών καθώς και την αποτύπωση των πιο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Παρουσιάστηκαν, επίσης, προτάσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί.

Ο Υπουργός ενημέρωσε για τις πρώτες δράσεις και λύσεις που έχουν προωθηθεί από την πολιτική ηγεσία καθώς και για τις άμεσες παρεμβάσεις που έχουν προγραμματισθεί.

Συζητήθηκε πληθώρα θεμάτων με κύρια αυτά της λειτουργίας των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ, των ληξιπρόθεσμων χρεών, το κόστος παραγωγής, τα ενεργειακά και η χρήση φωτοβολταϊκών, τα βοσκοτόπια, αρδευτικά έργα, συστήματα ελέγχου της αγοράς, χρηματοδοτικά εργαλεία και η χρήση τους από τις Περιφέρειες, η αγροτική εκπαίδευση και αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για επίλυση επί  μέρους ζητημάτων.

Επίσης υπήρξε εκατέρωθεν δέσμευση για τακτική επαφή σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο καθώς και για προγραμματισμό επισκέψεων για την επί τόπου εξεύρεση λύσεων και εκμετάλλευση των αναπτυξιακών προοπτικών του πρωτογενή τομέα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, κυρία Χριστιάνα Καλογήρου.

 

Νεκτάριος Φαρμάκης: “Ο πρωτογενής τομέας να έχει προτεραιότητα σε κάθε κυβερνητική δράση θωράκισης απέναντι στις προκλήσεις”

Σε ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε ότι πλέον των ζητημάτων των ΤΟΕΒ στην σύσκεψη τέθηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους αλλά και των τιμών στα αγροεφόδια.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Φαρμάκη:

“Η ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για την επίλυση του ζητήματος των χρεών και της λειτουργίας των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, η επιτάχυνση των αρδευτικών έργων και η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό έργων υποδομής στον πρωτογενή τομέα, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών μας προϊόντων και η προβολή τους στο εξωτερικό, τέθηκαν μεταξύ άλλων επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε σήμερα (σ.σ. χθες) οι Περιφερειάρχες με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά.

Επίσης, όμως, σημαντική παράμετρος της συζήτησης ήταν η μεγάλη ανησυχία που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο για την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα αγροεφόδια, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παραγωγή και εγείρει φόβους ακόμα και για την επιβίωση της μέσης αγροτικής οικογένειας.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί δομικό πυλώνα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα. Γι’ αυτό διεκδικούμε να έχει την άμεση προτεραιότητα σε κάθε κυβερνητική δράση θωράκισης της χώρας έναντι των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.”