Ως γνωστό από την περασμένη εβδομάδα έχει προκληθεί δυσλειτουργία στο δήμο Μεσολογγίου από την απόφαση της επιτροπής του αρθρ. 152 που έκανε δεκτή την προσφυγή του πρώην δημάρχου Κώστα Λύρου για το κύρος του προϋπολογισμού του δήμου.

Το γεγονός αυτό αυτονόητα προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση, πρώην και νυν δημάρχου Μεσολογγίου. 

Με βάση το σκεπτικό της απόφασης η τριμελής επιτροπή δέχθηκε ότι κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού υπήρξε : «Η πλημμέλεια της καθόλου ή/και μη επακριβούς αποτύπωσης των εσόδων, εξόδων και ταμειακών υπολοίπων των προαναφερόμενων νομικών προσώπων και επιχειρήσεως, (σ.σ. Πνευματικό Κέντρο, Κοινωφελής και Κατράκειο) που πλέον δεν υφίστανται, στον επίμαχο ψηφισθέντα προϋπολογισμό οικ. έτους 2024 του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Και εδώ είναι το ερώτημα που τίθεται και θα πρέπει να απαντηθεί ευθαρσώς: «Την 31η Δεκεμβρίου 2023 υπήρξε η ακριβής αποτύπωση των εσόδων, εξόδων και ταμειακών υπολοίπων για το Πνευματικό Κέντρο, Κοινωφελής και Κατράκειο; Όπως και η σχετική ενημέρωση της νέας δημοτικής αρχής; Και εάν δεν υπήρξε τότε έως την ψήφιση του προϋπολογισμού υπήρξε;»

Σύμφωνα με τις απόψεις της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου που μνημονεύονται στην απόφαση της επιτρ. του 152: «Ακριβής αποτύπωση υπήρξε μόνο από το Πνευματικό Κέντρο, για την Κοινωφελή παραδόθηκε από την απερχόμενη διοίκηση ελλιπής αποτύπωση αρκετά μετά την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ για το Κατράκειο δεν παραδόθηκε τίποτε.»

Από τα παραπάνω ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει  είναι ότι στο διάστημα από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, έως και την αλλαγή διοίκησης στο δήμο την 1η Ιανουαρίου δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνεργασία για ομαλή μετάβαση. Κάτι που μόνο αρνητικά αποτελέσματα προκάλεσε.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα  είναι ότι, η μη ακριβής αποτύπωση των εσόδων, εξόδων και ταμειακών υπολοίπων για την Κοινωφελή και το Κατράκειο την 31η Δεκεμβρίου από την πλευρά του, ίσως υπέκρυπτε σκοπιμότητα.  Σκοπιμότητα που έχει να κάνει με τον χρόνο ολοκλήρωσης της σύνταξης και ψήφισης του προϋπολογισμού από τη νέα δημοτική αρχή.

Κάτι που εκ των πραγμάτων θα δημιουργούσε καθυστέρηση, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και κατά συνέπεια, δυσλειτουργίες στο ξεκίνημα της θητείας της νέας δημοτικής αρχής.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε εάν όσοι ασχολούνται με τα κοινά στο δήμο Μεσολογγίου προτάσσουν το «εμείς» ή το «εγώ»;

Επίσης όσο και εάν προσπαθήσαμε δεν μπορέσαμε να κατανοήσουμε την επίκληση από πλευράς του πρώην δημάρχου, “της διαφύλαξης των συμφερόντων του δήμου“. Μιας και είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός είναι απλά ένα εργαλείο για τη διοίκηση ενός φορέα και όχι ελεγκτικός μηχανισμός.

Κατά συνέπεια, το συγκεκριμένο γεγονός, αποτελεί κατά την άποψή μας, μια ακόμη «γκρίζα» σελίδα για την τοπική πολιτική σκηνή, που το μόνο που τροφοδοτεί, είναι η εσωστρέφεια και η τοξικότητα. Κάτι που μόνο αρνητικά αποτελέσματα προκαλεί.

Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι με τέτοιες πρακτικές, από όπου και εάν εκπορεύονται και υλοποιούνται, ζημιωμένος βγαίνει ο τόπος.

Καθώς όσο και εάν προσπαθήσαμε δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: “Τι κέρδισαν οι πολίτες του δήμου Μεσολογγίου από την ακύρωση του προϋπολογισμού;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ