Ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα ρεαλιστική είναι η πρόταση που καταθέτουν τα μέλη της Λέσχης Πολιτικού Προβληματισμού Μεσολογγίου για την περαιτέρω ανάδειξη της οχύρωσης του Μεσολογγίου κατά τις πολιορκίες του.

Η πρόταση γίνεται με αφορμή ότι το 2026 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ηρωική Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων και επίκεντρό της είναι η αναστύλωση της ντάπιας Λουνέτα, τμήμα της οποίας βρίσκεται ανατολικά του Τρικούπειου.

Αναλυτικά η πρόταση:

“Είναι παγκοίνως γνωστό ότι ο περίφημος “Φράκτης ” οί οχυρώσεις που σχεδίασε ο Χιώτης μηχανικός Κοκκίνης, εγκαταλείφθηκε απ τους Ελεύθερους Πολιορκημένους τού Μεσολογγίου, τήν Μεγαλειώδη εκείνη νύχτα τής Εξόδου φρουράς και τών κατοίκων .

Ένας απερίγραπτος Ηρωισμός που τοποθέτησε το Μεσολόγγι πολύ υψηλά παγκοσμίως.

Με Βασιλικό Διάταγμα, του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, το Μεσολόγγι ανακηρύχθηκε Ιερά Πόλις !

Δυστυχώς οι οχυρώσεις: Τάφρος, χωμάτινο τείχος και οι ντάπιες, καταστράφηκαν από ασεβείς καταπατητές.

Αν ως Δήμος δέν προσθέσουμε σύντομα και εν όψει τής Επετείου τών 200 χρόνων τής Εξόδου, σέ αναβαθμισμένες εκδηλώσεις σεβασμού και έντονες βιωματικές εμπειρίες, τότε μεσοπρόθεσμα ελλοχεύει ο κίνδυνος, να ξεθωριάσει η Ιστορική μνήμη και να καταλήξουμε όπως οί Πλαταιές, η Ιερότατη Πόλις τών Ελλήνων.

Μια βιωματική εμπειρία ισχυροτάτου συμβολισμού γιά κατοίκους καί επισκέπτες, θα αποτελέσει, η ανακατασκευή τής ντάπιας Λουννέτα.

Υπάρχει ο χώρος, χωρίς πολλές απαλλοτριώσεις να δημιουργήσουμε ένα τμήμα των Ιστορικών οχυρώσεων.

Άλλωστε από εκεί εξήλθε ο κύριος όγκος, τών Πολιορκημένων ,η φάλαγγα υπό τον εκλεγμένο Αρχηγό τόν Ραζηκότσικα. Δεν πρέπει νά χάσουμε χρόνο…!

Υ.Γ. Το στελεχιακό δυναμικό της Λέσχης μπορεί να στηρίξει τεχνικώς την πρόταση.

Για τήν Λέσχη, η Διαχειριστική Επιτροπή

1. Δημήτρης(Τζίμης )Αλευράς : Οικονομολόγος, Γραματέας- Αντιπρόεδρος του Σωματείου συνταξ/ων Ο.Τ.Ε. Αιτωλ/νίας Λευκάδος
2. Θεοδόσης(Σάκης ) Ζαρκαδούλης : πρώην Πρόεδρος Ιχθυοτροφείων Λιμνοθάλασσας, πρώην Πρόεδρος Ελευθέρων Αλιέων Μεσολογγίου

3. Γιάννης Κανής : πρώην Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου

4.Βασίλης Μητσόπουλος : Επιχειρηματίας

5. Περίανδρος Παπανικολαου : Πολιτισμολόγος”