«Οι άνθρωποι της πόλης διακρίνονται για την αυθεντικότητα και την ψυχική τους καλλιέργεια, το θερμό ενδιαφέρον τους να διατηρήσουν αυτόν τον λεγόμενο «Μεσολογγιτισμό» που για μένα προσωπικά δεν αποτελεί όρο με τοπικιστικές τάσεις, παρά μια προτεινόμενη στάση ζωής, αξιοπρέπειας και πνευματικότητας» τονίζει μεταξύ άλλων στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Messolonghinews.gr η Μαρία Ι. Καρατζογιάννη.

Η φιλόλογος Μαρία Καρατζογιάννη είναι υποψήφια σύμβουλος στην κοινότητα Μεσολογγίου με τον συνδυασμό “Ανάπτυξη για όλους” με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο Μεσολογγίου,  τον Θανάση Λύρο.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

 

 

  1. Κυρία Καρατζογιάννη, σας καλωσορίζουμε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Messolonghi news και θα θέλαμε αρχικά να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς, μιας που κατέρχεστε ως υποψήφια τοπική σύμβουλος της Ι.Π Μεσολογγίου.

Καλώς σας βρήκα , κύριε Μαλαβέτα! Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που μου δίνετε αυτή τη δυνατότητα να παρουσιαστώ μέσα από την εξαιρετική σελίδα του Messolonghi news.. Είμαι απόφοιτη  του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η καταγωγή μου είναι από το Νεοχώρι, την κωμόπολη της Παραχελωίτιδας με την υπέροχη φυσική ομορφιά και την δυναμική παρουσία στον χώρο της αγροτικής οικονομίας, ωστόσο έχω αναπτύξει και έντονη δραστηριότητα στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, λόγω της εργασίας μου, αλλά και της εθελοντικής μου δραστηριότητας στον χώρο του πολιτισμού.

Το Μεσολόγγι για μένα θα έλεγα ότι είναι η πόλη του «ευ ζην», αντιπροσωπεύει και αποτελεί ένα «άνοιγμα» στην γνήσια πνευματικότητα, ένα ισχυρό κίνητρο δράσης, καθώς θεωρώ ότι η ανεπανάληπτη ιστορία του, ακόμη και η γεωγραφική του τοποθεσία το καθιστούν, ουσιαστικά και ομολογουμένως,  ιδιαίτερο με ποικίλους τρόπους.

  1. Το ενδιαφέρον σας για την υποψηφιότητα της τοπικού συμβούλου και κατ’ επέκταση με την εμπλοκή με τα κοινά πώς προέκυψε;

Το βασικό μου κίνητρο ήλθε μέσα από την παρατήρηση μιας τρομερής αντίθεσης, μιας αντίθεσης που όλοι λίγο πολύ έχουμε διαπιστώσει και έχουμε θίξει στις κοινές μας συζητήσεις· ο υποβιβασμός της ποιότητας της ζωής σε μια πόλη με ασύγκριτη ιστορική παρακαταθήκη και ξεχωριστές δυνατότητες, όχι μόνο στο επίπεδο των υποδομών, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι άνθρωποι της πόλης διακρίνονται για την αυθεντικότητα και την ψυχική τους καλλιέργεια, το θερμό ενδιαφέρον τους να διατηρήσουν τους «θησαυρούς» της πόλης τους, αυτόν τον λεγόμενο «Μεσολογγιτισμό» που για μένα προσωπικά δεν αποτελεί όρο με τοπικιστικές τάσεις, παρά μια προτεινόμενη στάση ζωής αξιοπρέπειας και πνευματικότητας.

Εν τούτοις, αυτή τους η επιθυμία για αυθεντικότητα και εξέλιξη προσκρούει αδιαλείπτως στο πρακτικό, αλλά καθοριστικό σημείο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντιλαμβάνεστε, επομένως, ότι ο προβληματισμός είναι έντονος στο ερώτημα γιατί να υπάρχει αυτή η προκλητική και άδικη αντίθεση· από τη μια η πολλά υποσχόμενη πόλη και απ’ την άλλη η ανεπαρκής διοίκηση στις δημοτικές υποθέσεις.

Η προσωπική μου προσπάθεια σχετίζεται αποκλειστικά με την απάντηση σε αυτό το ερώτημα..

  1. Η επιλογή του δημοτικού συνδυασμού του Θανάση Λύρου πώς προέκυψε;

Στον Θανάση Λύρο διέκρινα δύο ιδιότητες που εκτιμώ απεριόριστα,  είναι εκπαιδευτικός και νομικός. Αυτές οι δυο ιδιότητές του πέρα από επαγγελματικές θεωρώ ότι αποτελούν ενδεικτικό του χαρακτήρα του.

Ως εκπαιδευτικός γνωρίζει να διαχειρίζεται την κάθε ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, στοιχείο πολύ σημαντικό για τον θεσμό του Δημάρχου που οφείλει να αντιμετωπίζει τον κάθε πολίτη σχεδόν με «πατρικό ενδιαφέρον» και μεγάλη κατανόηση στα προβλήματά του.

Απ’ την άλλη οι νομικές σπουδές του εγγυώνται ότι έχουμε απέναντί μας έναν άνθρωπο που γνωρίζει να πράττει με γνώμονα τον πραγματικό «οριοθέτη» της ζωής μας που δεν είναι άλλος από τον νόμο που εξασφαλίζει την ισοτιμία και την κοινωνική αρμονία.

Φυσικά, η εντιμότητα της προσωπικότητάς του και η πρότερη προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο είναι στοιχεία ευδιάκριτα και βασικά για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

  1. Το γεγονός ότι κατέρχεται εναντίον του νυν δημάρχου , ο οποίος τυγχάνει να είναι συγγενικό του πρόσωπο, πώς το βλέπετε;

 

Επιτρέψτε μου να πω ότι ο Θανάσης Λύρος κατέρχεται μόνο εναντίον των άσχημων πολιτικών πρακτικών και επιλογών, οι προσωπικές επιθέσεις δεν τον αφορούν και δεν τον εκφράζουν.

Παλεύει μόνο για μια ουσιαστικότερη άσκηση πολιτικής στον τόπο που ήδη έχει δραστηριοποιηθεί με ευδιάκριτη αποτελεσματικότητα.

 

  1. Κυρία Καρατζογιάννη τι οραματίζεστε για την πόλη του Μεσολογγίου;

Θα ήθελα, απλώς,  όλες οι επιθυμίες και τα όνειρα των πολιτών της γι’ αυτή να εκφράζονται και να βρίσκουν «ευήκοα ώτα» στον χώρο της δημοτικής αρχής.

Η συνεργασία πολιτών και αιρετών να αποτελεί μια μόνιμη συνθήκη με δίαυλο τον συνεχή διάλογο και να αποβληθεί επιτέλους ο ναρκισσιστικός και εγωκεντρικός τρόπος άσκησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.. πιστεύω δεν συμφέρει κανέναν, ειδικά όταν παρατηρούμε την ανάπτυξη των όμορων δήμων μας που έχουν αντιληφθεί την έννοια της συνεργασίας και της σύμπνοιας για το κοινό καλό.

 

Κυρία Καρατζογιάννη σας ευχαριστώ πολύ!

-Κι εγώ, κύριε Μαλαβέτα, για τον πολύτιμο χρόνο σας, τις θερμότερες ευχές μου στους αναγνώστες του Messolonghi news, αλλά και μια ευχή από καρδιάς για τις δοκιμασίες που περνά η χώρα μας τόσο ηθικά όσο και υλικά, να βρούμε την ορθή πορεία μας σύντομα.