Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μεσολογγίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια της COVID-19 και τις επικρίσεις που δέχονται για “ουρές” σε τράπεζες:

“Για άλλη μια φορά αυτές τις ημέρες ακούμε ότι μοναδικό κριτήριο νίκης στη μάχη απέναντι στην εξάπλωση του κορονοιού είναι η ατομική ευθύνη. Όμως η αναγκαία ατομική ευθύνη θα πρέπει να συμβαδίσει και πολύ περισσότερο να μην υποκαθιστά την κρατική ευθύνη για προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Γιατί τα περί ατομικής ευθύνης είναι φύλλο συκής, όταν τα Νοσοκομεία είναι αποδεκατισμένα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από μηχανήματα και υποδομές, όταν Μ.Ε.Θ. είναι κλειστές.

Αυτά αποτελούν την τεράστια ευθύνη, που έπρεπε να τα έχουν καλύψει από πιο πριν και όχι την ώρα της κρίσης. Πως μπορεί να εξασφαλιστεί η καθημερινή και άμεση επικοινωνία με γιατρό όταν η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι διαλυμένη από πολιτικές που έχουν ακολουθήσει διαχρονικά όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις;

Όταν οι δομές του ΠΕΔΥ και τα ΤΟΜΥ είναι αποψιλωμένα από προσωπικό και υλικά;

Όταν ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στην ουσία δεν λειτούργησε ποτέ;

Την ευθύνη στους συνταξιούχους επειδή πήγαν στα ΑΤΜ των τραπεζών να πάρουν την σύνταξή τους έριξε προχθές η κυβέρνηση διά στόματος υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά στην λογική της ατομικής ευθύνης.

Ο κ. Υφυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός του συνωστισμού έξω από τις τράπεζες για το οποίο βέβαια την ευθύνη έχουν η κυβέρνηση και τα καταστήματα των τραπεζών και όχι όσοι είναι υποχρεωμένοι να στέκονται στις ουρές για να πληρώσουν χρέη, δάνεια ,λογαριασμούς κ.λ.π.

Έγκαιρα είχε αναδείξει το θέμα αυτό η ομοσπονδία μας και το Αγωνιστικό Μέτωπο στην ΟΤΟΕ.

 

Γιατί δεν θα μπορούσαν τα ΕΛΤΑ να αναλάβουν να μοιράσουν τις συντάξεις αυτού του μήνα και όσο διαρκεί η πανδημία όπως παλιά στην οικία του κάθε συνταξιούχου ;

Γιατί δεν θα μπορούσαν οι τράπεζες να αναστείλουν για 2-3 μήνες τις δόσεις των δανείων και λοιπών λογαριασμών για τους συνταξιούχους καθώς επίσης και για τους εργαζόμενους.

Για να μην χάσουν τα λεφτά τους οι τραπεζίτες;

Για να εξασφαλίσουν οι τράπεζες μαζί με τις πληρωμές των συντάξεων να γίνουν και οι πληρωμές στους λογαριασμούς του ΟΤΕ της ΔΕΗ στις δόσεις των δανείων και άλλων υποχρεώσεων που κάνουν αυτόματα η πλειοψηφία των συνταξιούχων όταν παίρνουν στα χέρια τους το πενιχρό τους εισόδημα και να εξασφαλιστούν οι ανάλογες προμήθειες των τραπεζών;

 

Ο συνταξιούχος που πάει στην ουρά και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ηλεκτρονικά μέσα, δεν πάει για να δει τους τόκους όπως ανερυθρίαστα μας ενημέρωσαν ορισμένοι δημοσιογράφοι και μάλιστα ήταν και αγανακτισμένοι.

Πάει γιατί η σύνταξή του έχει εξαντληθεί εδώ και 15 ημέρες γιατί με την σύνταξή του αυτή την πενιχρή προσπαθεί να κρατήσει την αξιοπρέπειά του.

Εμείς οι συνταξιούχοι γνωρίζουμε και πλέον καταλαβαίνει και η πλειοψηφία του λαού, ότι η στοχοποίηση μας ως “υγειονομικοί τρομοκράτες” είναι ένας εύκολος τρόπος για να κρύψουν τις κρατικές ευθύνες για ότι καταλογίζουν οι μάχιμοι γιατροί για τις ελλείψεις που παραμένουν στο σύστημα υγείας.

Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες εμείς δεν υποστέλλουμε την σημαία των διεκδικήσεών μας για να μην μπουν σε καραντίνα τα συνταξιοδοτικά μας αιτήματα σε ότι έχει σχέση με την καρατόμηση των συντάξεών μας και τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων μας .”