Φέτος  η «Διέξοδος» συμπλήρωσε  23 χρόνια  αδιάλειπτης καθημερινής  λειτουργίας του Πολιτιστικού της Οργανισμού.

Ενός πολυδιάστατου και δυναμικού κοινωφελούς φορέα που δημιουργήθηκε από την  γενναιόδωρη προφορά του ιδρυτή της   η οποία  στη συνέχεια  «αγκαλιάστηκε» από πλειάδα φίλων που  την ενισχύουν  έκτοτε  με ποικιλότροπες χειρονομίες  αγάπης.

Στη πορεία όλων αυτών των χρόνων, χωρίς  υπαγωγή  σε οποιοδήποτε εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δημιούργησε  το γνωστό Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», την ομώνυμη Πολιτιστική Βιβλιοθήκη, έναν Ξενώνα Τέχνης  και από έτους  το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Άλατος στη χώρα.

Και οι  τέσσερις αυτοί  χώροι  κοσμούνται από  χιλιάδες αυθεντικά  έργα τέχνης και κειμήλια που προέρχονται από δωρεές  του δημιουργού της αλλά και  από προσφορές φίλων που στηρίζουν το πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, έργο  του Κοινωφελούς  αυτού Πολιτιστικού Οργανισμού.

Τα μέλη της «οικογένειας» της «Διεξόδου» συναισθανόμενα  το βάρος της αγάπης που εισπράττουν  διατυπώνουν και δημόσια  τις, από καρδιάς, ευχαριστίες τους   δημοσιοποιώντας  ανά τετράμηνο τις δωρεές που δέχονται.

Έτσι για άλλη μια φορά ενημερώνουν ότι  κατά το διάστημα  (Μάιος – Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος  2022)  για την υποστήριξη των σκοπών της η «Διέξοδος»  με μεγάλη χαρά και συγκίνηση,  δέχθηκε νέες  χειρονομίες αγάπης  από φίλους  που, όπως και στο παρελθόν, έγιναν αθόρυβα,  απλόχερα και χωρίς σκοπιμότητες.

Πρόκειται για τις χρηματικές δωρεές  εκ μέρους των κ.κ. Θεόδωρου Κορδόση (Αθήνα), Κωνσταντίνου Κατσαρογιάννη (Μεσολόγγι), Γιάννη &  Μαίρης Νικάκη (Μεσολόγγι), Δημήτρη & Ελένης Τριανταφύλλου (Μεσολόγγι).

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα,  η «Διέξοδος» δέχθηκε δωρεές έργων τέχνης & κειμηλίων τα οποία, μαζί με τα πάμπολλα  δικά της  νέα αποκτήματα, ενίσχυσαν  τις μουσειακές της συλλογές.

Συγκεκριμένα οι συλλογές των δύο Μουσείων της  εμπλουτίστηκαν από τις δωρεές των κ.κ. Κώστα Δελαπόρτα (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία συλλογή ελληνικών γραμματοσήμων και ένα λιθάρι του  ομώνυμου Ολυμπιακού Αγωνίσματος που διεξάγονταν και στο Μεσολόγγι μέχρι το έτος 1967,  Μιλτιάδη Ζαβέρδα (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε το χρυσό μετάλλιο των Αγώνων Θυσίας που διοργάνωνε στο Εθνικό Στάδιο Μεσολογγίου μέχρι την δεκαετία του ΄70 ο Γυμναστικός Σύλλογος «Χαρίλαος Τρικούπης»,  Σωτήρη Ζαφειρομήτσου (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε το στρογγυλό  σήμα του ΠΙΚΠΑ κατασκευασμένο το 1915 στο εργοστάσιο Εμαγιέ  της  Κέας, Αφροκάλης Κοντοδήμα (Αιτωλικό) η  οποία δώρισε αλατιέρες από την Τουρκία, Χρήστου Κουντούρη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε την ξύλινη σέσουλα αλατιού του Μονοπωλίου Μεσολογγίου και τράπουλες με την ταινία ασφαλείας του Ελληνικού Μονοπωλίου,  Γιάννη Παπαδογεώργου (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε πέντε  ιδιοκατασκευές  του από σίδηρο με παραστάσεις  πουλιών, Ελπίδας Σαλούρου (Αθήνα) η οποία δώρισε αλάτια και αλατιέρες από Περού, Δημήτρη Σμυρνιούδη (Βόλος) ο οποίος δώρισε ένα περίτεχνο ασημένιο μαχαιρίδιο από Γιαννιώτικο εργαστήριο του 18ου αιώνα, ένα ζευγάρι  ασημένιες πόρπες της περιόδου του βασιλέως Γεωργίου Α΄  και ένα φιλελληνικό πιστόλι με ενσωματωμένη ξιφολόγχη του 1860.

H Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου» εμπλουτίστηκε με βιβλία  που σχετίζονται με το Μεσολόγγι καθώς και βιβλίων Τέχνης προερχόμενα από δωρεές  των κ.κ. Αρχαιολογικής – Ιστορικής – Λαογραφικής Εταιρείας Θεστιέων (Καινούργιο Αγρινίου), Μίμμη Γεωργόπουλου (Αθήνα), Κωνσταντίνου Καρκανιά (Αθήνα), Παναγιώτη Κοντού (Αθήνα),  Σπύρου Μαρκογιάννη (Σέρρες), Γιάννη Μπατσαούρα (Μεσολόγγι), Ειρήνη Μονοκρούσου (Αθήνα), Συλλόγου «Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» (Κηφισιά), Έρης  Σταυροπούλου (Αθήνα),  Γιάννη Φίλη (Ηράκλειο) και Λάκη Χαντζή (Μεσολόγγι).

Τα Πολιτιστικά Αρχεία εμπλουτίστηκαν με δωρεά των κ.κ.  Θύμιου Σώκου (Ευηνοχώρι) ο οποίος δώρισε έναν ναυτικό χάρτη του 1860-1890 του  Πατραϊκού κόλπου και των παραλίων  με λεπτομερείς αναφορές του στην  ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου από τις εκβολές του Αχελώου μέχρι  του Ευήνου.

Υπηρεσίες και υλικά  προσέφεραν το ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΟΥΛΑ (Μεσολόγγι) και οι κ.κ.  Δημήτρης Αντωνίου (Μεσολόγγι), Δημοσθένης Γκούβρας (Μεσολόγγι), Ελένη Καλάκη (Μεσολόγγι), Σπύρος Κατσαβός  (Μεσολόγγι), Θεόδωρος Κοτσάκης (Πάτρα),  Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος (Πάτρα) και Μαρία Τσιμέκα (Μεσολόγγι).

Τέλος, εκτός από την μόνιμη υποστήριξη του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», ανανέωσαν την εθελοντική χορηγική τους συνδρομή τα αρωγά μέλη της «Διεξόδου»  κ. κ. Μιχάλης Κοτίνης (Αθήνα), Άκης Μπαλαμπάνης (Βρυξέλλες), Ελένη Μπαλαμπάνη (Μεσολόγγι), Μίνα Μπαλαμπάνη – Νάκα (Αθήνα),  Κωνσταντίνος Νικάκης (Μεσολόγγι), Ελπίδα Σαλούρου (Αθήνα), Δημήτρης Σμυρνιούδης (Βόλος).

Προς όλους τους προαναφερθέντες,  για πολλοστή φορά,  η «Διέξοδος» εκφράζει την ευγνωμοσύνη της.