Γράφει ο Σπύρος Διαμαντόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Οικονομολόγος

 

Ένα ακόμη καλοκαίρι στο Μεσολόγγι η πλειονότητα των νοικοκυριών αδυνατεί λόγω προβλημάτων του δικτύου να χρησιμοποιήσει το νερό ( που πληρώνει ) για τις βασικές τους ανάγκες.

 

Στο διπλανό Αιτωλικό, το νερό, κανείς δεν έχει καταλάβει αν πίνεται ή όχι, ενώ η δημοτική αρχή δεν ενημερώνει τι συμβαίνει. Φυσικά η πλειοψηφία των κατοίκων του Αιτωλικού διαμαρτύρεται για την ακαταλληλότητα του νερού.

 

Στις Οινιάδες αν δεν «τρέχει» χώμα σίγουρα το νερό δεν πρέπει να πίνεται αλλά πάλι κανείς επίσημα δεν ενημερώνει τι ισχύει.

 

υδρευση μεσολογγιου

ΔΕΥΑΜ: Αν δεν έχει «πεθάνει» ακόμη σίγουρα κρατιέται από μηχανική υποστήριξη αφού το οξυγόνο ( ρευστότητα ) αλλά και η εκτίναξη του ενεργειακού της κόστους την καθιστούν «μελλοθάνατη». Επίσης καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάστασή της..

Από την άλλη το αναμενόμενο έργο της ύδρευσης της πόλης του Μεσολογγίου πρόκειται από τη μια να λύσει πολλά προβλήματα από την άλλη δημιουργεί ευλόγως ανησυχία σε κατοίκους και επιχειρήσεις αφού πρόκειται να σκαφθεί όλη η πόλη.

Και αυτό γιατί η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι με τα έργα έχει σοβαρό θέμα έλλειψης προγραμματισμού και ορθολογικής εκτέλεσης. Πώς να είναι κάποιος ήσυχος όταν μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, παραλία Τουρλίδας και θεατράκι λιμανιού ανακατασκευάζονται σε λάθος χρονική στιγμή και ήδη οι καθυστερήσεις είναι καταστροφικές κυρίως για τις επιχειρήσεις;

Βέβαια αν κοιτάξει κανείς τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής η οποία επιδίδεται σε κρεσέντο φωτογραφίας και επικοινωνιακής διαχείρισης των social media εύλογα υποθέτει ότι ποντάρει στην « παράδοση » των έργων η οποία και θα αμβλύνει κατά τη γνώμη της τις αντιδράσεις. Είναι μία επιλογή. Ικανή να ανατρέψει το βαρύ κλίμα για εκείνη; O χρόνος και οι δημότες θα κρίνουν.

 

ΧΥΤΑ mesologgion

Απορρίμματα και ΧΥΤΑ: Τραγική κατάσταση. Περιμένουμε τον « Υπουργό » να χρηματοδοτήσει την ανεπάρκειά μας. Στο μεταξύ ο Δήμος μας περισσότερο «βρώμικος» από ποτέ. Και το κόστος μεταφοράς ( στην Πάλαιρο ) της ανεπάρκειάς μας πόσο κοστίζει; Κανείς δε ξέρει. Κόστος που το πληρώνουμε ή θα το πληρώσουμε στα δημοτικά μας τέλη. Περιμένουμε ενημέρωση.

 

Καθημερινότητα δημοτών : Κυριαρχία σκότους και λακκούβας. Στα δε χωριά μας κάποια εξ αυτών θυμίζουν βομβαρδισμένη πολιτεία της Ουκρανίας.

 

Αθλητικές Υποδομές: Κάποια έργα αναμένονται με καθυστέρηση τριών ετών κάποια άλλα απλά πάγωσαν αλλά εκατομμύρια περιμένουν στα ταμεία του Δήμου. Δημοτικό κολυμβητήριο και κλειστό ΔΑΚ Μεσολογγίου μάλλον θα μείνουν «πάλι» στα χαρτιά..

 

Αναπτυξιακός προσανατολισμός : Ξένη λέξη. Αλλεργία στο άκουσμά της. Σχέδιο; Απλά κάνουμε μελέτες γενικά και αόριστα χωρίς καμία ενημέρωση. Και ποιος είναι αρμόδιος; Υπάρχει διαβούλευση με τις επιχειρήσεις, με τις οργανωμένες ομάδες πολιτών για την στοχοθεσία; Για παράδειγμα στο λιμάνι τι γίνεται, ποιο είναι το πλάνο;

 

Τα παραπάνω δεν τα αναφέρω γιατί θέλω να κάνω κριτική στη Δημοτική Αρχή. Που για όλα τα παραπάνω όπως έχουμε αντιληφθεί μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και έξω παρατηρώντας τις κινήσεις της απαντά μόνη της. Με το δικό της «δημιουργικό» και «συμψηφιστικό» τρόπο. Είναι επιλογή της. Και κρίνεται.

Τα παραπάνω τα αναφέρω γιατί το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας «γελοίας», επιτρέψτε μου τον όρο, έκβασης που τείνει να πάρει η προεκλογική περίοδος με τις φερόμενες υποψηφιότητες για τον Δημαρχιακό Θώκο.

Εξηγούμαι. Η φιλοδοξία του καθενός είναι σεβαστή και θεμιτή. Εξάλλου ΔΩΡΕΑΝ είναι η προφορική δήλωση που κυκλοφορεί εντόνως τις τελευταίες βδομάδες.. « ..θα είμαι υποψήφιος στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές..»..

Όπως έκανα πάντα, με δημόσιες τοποθετήσεις, κινδυνεύοντας να «παρεξηγηθούν» τα κίνητρά μου, θα πράξω και τώρα.

 

Αγαπητοί δημότες,

 

Ο Δήμος μας σε συνδυασμό με τις έκτακτες συνθήκες που «ζει» ο πλανήτης μας έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό μίγμα εσωστρέφειας και μιζέριας που τον καθιστούν ουραγό στις εξελίξεις αν κρίνουμε τι συμβαίνει με γειτονικούς Δήμους. Οι δε τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Δημάρχου δεν τον δικαιώνουν από το τελικό αποτέλεσμα των τοποθετήσεων του. Το φάρμακο που σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει στην έννοια της λέξης ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ δεν φαίνεται να υπάρχει αφού η πανσπερμία υποψηφιοτήτων η οποία δεν συνδυάζεται με προτάσεις αλλά με έλλειψη ουσιαστικής συζήτησης για τα προβλήματα του τόπου και κυρίως για τις λύσεις αυτών, δημιουργούν ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ στους δημότες. Αν προσθέσει κανείς το κύμα της ακρίβειας που έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τότε αντιλαμβανόμαστε σε τι τραγική κατάσταση βρίσκεται η πλειοψηφία των δημοτών.

Είναι όμως ευθύνη των τελευταίων να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δείξουν το δρόμο. Δεν έχει νόημα να συζητάμε μεταξύ μας τις διαπιστώσεις των πεπραγμένων των διοικούντων ( τωρινών και παλιότερων ) αλλά ΠΟΙΟΣ μπορεί να  αλλάξει ρότα στον τόπο. Όχι από πρόθεση αλλά από ικανότητα. Ικανότητα όχι μόνο να ηγηθεί και να διοικήσει μια εκλεγμένη ομάδα ανθρώπων αλλά ικανότητα να πείσει νέα πρόσωπα της κοινωνίας που έχουν αποδοχή και θέληση να συνεισφέρουν ενεργά.

Επειδή οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν άμεσα ας είναι το φετινό καλοκαίρι η απαρχή των εξελίξεων μιας γόνιμης συζήτησης που θα οδηγήσει στην ορθολογικότερη επιλογή που έχει ανάγκη ο τόπος μιας και από το φθινόπωρο θα μπούμε επίσημα σε έντονη προεκλογική περίοδο ενόψει δημοτικών εκλογών τον μεθεπόμενο Οκτώβρη.

 

ΥΓ. Δεν αναφέρθηκα καθόλου στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου. Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι βιώνουν μια ανεξέλεγκτη καθημερινότητα που τους προκαλεί ασφυξία με ευθύνη της Διοίκησης. Ήδη έχουν φύγει αρκετοί ενώ και άλλοι ψάχνουν να φύγουν. Διάλυση και θλίψη.

Θέλω να τους στείλω επίσημα ένα μήνυμα. Άλλος θα φύγει. Να είναι βέβαιοι.

Να έχουν υπομονή και να «δουλέψουν» για το καλό όλων μας. Όπως έκαναν πάντα..