Τι έρχεται στο μυαλό σας όταν ακούτε τη λέξη εταιρείες ρεύματος”; Πολλοί είναι αυτοί που θα σκεφτούν ότι η απελευθέρωση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, Άνοιξε τις πύλες προκείμενου κάποιες εταιρείες να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενες αυτό το κοινονικό αγαθό. Είναι όμως Ακριβώς έτσι; Κάποτε δεν υπήρχε λόγος να σκεφτούμε την αλλαγή παρόχου ρεύματος,  όλα δούλευαν κάτω από την κρατική ομπρέλα του κρατικού φορέα της ΔΕΗ. Ότι και να κάναμε δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε διαφορετικό πάροχο. Ήμασταν υποχρεωμένοι να πληρώσουμε χωρίς να μπορούμε να βρούμε κάτι πιο ανταγωνιστικό στην τιμή της κιλοβατώρας. Βέβαια η τιμή του ρεύματος τότε δεν ήταν τόσο υψηλή και λίγοι ασχολιόντουσαν αν τα χρήματα που έδιννα  ανταποκρίνονταν στην κατανάλωση που είχαν κάνει. Τα τελευταία χρόνια το ενεργειακό τοπίο έχει αλλάξει. Οι αυξήσεις στα καύσιμα οδήγησαν στην άνοδο της τιμής του ρεύματος κατακόρυφα. Η αγόρα απελευθερώθηκε αλλά τα τιμολόγια παρέμειναν το ίδιο και χειρότερα. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση δεν θα υπάρχει ποτέ ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα πληρώσουμε τον επόμενο μήνα. Η τιμή της κιλοβατώρας αλλάζει συνεχώς και οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες κάθε μέρα να ανακοινώνουν τις νέες τιμές που θα ισχύουν για τον επόμενο. Ποιες είναι όμως οι τεχνικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα οικονομικό τιμολόγιο μέσα από αυτή τη δεξαμενή εταιρειών και προσφορών σε ρεύμα. Παρακάτω θα δούμε και θα εστιάσουμε σε συγκεκριμένα σημεία, στα οποία ο καταναλωτής πρέπει να δώσει έμφαση προκειμένου να πάρει την καλύτερη οικονομική προσφορά. Σε αυτό το κομμάτι θα μπορεί να βοηθηθεί από διάφορες εταιρείες που ασχολούνται με την αλλαγή παρόχου ρεύματος  και πού μπορεί να βρει στο διαδίκτυο με μία γρήγορη αναζήτηση. 

 

Κατά την έρευνα εταιρείες ρεύματος, αυτά που θα πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων και που θα μας βοηθήσουν κατά τη διαδικασία είναι τα εξής:

 

Η ενεργειακή ετήσια κατανάλωση του σπιτιού μας, είναι κάτι που μας αφορά και πρέπει να γνωρίζουμε, προκειμένου να πάρουμε μία καινούργια προσφορά στα χέρια μας σύμφωνα με το ρεύμα που καταναλώνουμε. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ένας επιχειρηματίας που σκέφτεται σοβαρά να αλλάξει πάροχο.

 

Το βασικό κομμάτι που θα πρέπει να ελέγξουμε στην προσφορά που θα πάρουμε, είναι αυτό με τις βασικές χρεώσεις ρεύματος χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Οι λοιπές επιβαρύνσεις που προστίθενται σε κάθε λογαριασμό είναι ανεξάρτητες με τον πάροχο και ελέγχονται απο την ΡΑΕ. 

 

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, παίζει μεγάλο ρόλο γιατί ελέγχει τις διαδικασίες των εταιρειών ρεύματος και όλες τις καταγγελίες που γίνονται από τους καταναλωτές. Σε περίπτωση που μία εταιρεία παραβιάζει τους όρους όπως έχουν αυτοί τεθεί από την ΡΑΕ, τότε επιβάλλονται πρόστιμα. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι ξέμπαρκος και ότι οι εταιρείες εποπτεύονται πάντα, με τη συμμετοχή του καταναλωτή. Αυτό σημαίνει, ότι αν ο καταναλωτής καταλάβει κάτι ύποπτο και παράνομο θα πρέπει να το αναφέρει στην ρυθμιστική αρχή.

 

Το κομμάτι τις χρεώσεις ρεύματος είναι και το πιο ανταγωνιστικό και αυτό που θα πρέπει ο καταναλωτής να δώσει την μεγαλύτερη βάση στις προσφορές που θα πάρει. Έτσι θα μπορεί να έχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το συμβόλαιο που θα κλείσει. Υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες που ασχολούνται με την αλλαγή παρόχου ρεύματος, και μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή προσφορών, με τα εργαλεία που διαθέτουν μέσα από πολύ απλά βήματα. Σε λίγα λεπτά, με τα απαραίτητα στοιχεία που θα δώσει ο καταναλωτής, θα μπορέσει να έχει στα χέρια του όλες τις προσφορές, από τις πιο γνωστές εταιρίες ρεύματος.