Γράφει ο Ηλίας Γουβέλης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Δ/ντης 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου

(Πηγή φωτό: real.gr)

Η Πέμπτη 15/09/2022 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποφράδα μέρα για τους απανταχού λάτρεις του αθλήματος του τένις, τους απανταχού φιλάθλους οποιουδήποτε σπορ. Είναι η μέρα που, ο μεγαλύτερος των μεγάλων, Ρότζερ Φέντερερ  ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. 

Κατά καιρούς και σε εξαιρετικές περιπτώσεις εμφανίζονται σε διάφορα σπόρ αθλητές που το όνομά τους ταυτίζεται με το άθλημα που υπηρετούν.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Ρότζερ Φέντερερ. Δεν είναι τόσο τα επιτεύγματά του, που είναι συγκρίσιμα με των δυο άλλων μύθων του αθλήματος (Ναδάλ και Τζόκοβιτς). Είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αθλητής μετέτρεπε την εμφάνισή του σε κάθε παιχνίδι από αμιγώς αθλητική σε αθλητική-καλλιτεχνική.

Ο τρόπος προσέγγισης του παιχνιδιού και η εκτέλεση των κινήσεών του δεν παραπέμπει σ’ ένα αθλητή με άψογη τεχνική κατάρτιση αλλά σε ένα αρτίστα, σε ένα χορευτή.

Το τένις ήταν άλλο άθλημα πριν την παρουσία του Ρότζερ και είναι άλλο άθλημα μετά την αποχώρησή του.

Γι’ αυτό η προσδοκία εκατομμυρίων fans του αθλήματος για την επιστροφή του στην ενεργό δράση, παρ’ όλο το προχωρημένο της ηλικίας του (41 έτη), ήταν τεράστια.

Ο Φέντερερ τελείωνε πολύωρους αγώνες στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες και η όλη του εμφάνιση ήταν λες και βγήκε να κάνει μια βόλτα στο πάρκο. Όλα αυτά, συνοδευόταν από μια πλούσια και πολύπλευρη κοινωνική δράση.

Έτσι δημιουργήθηκε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα δουλεμένη στο πέρασμα των χρόνων που αποτέλεσε το απόλυτο σημείο αναφοράς για την αξία του αθλητισμού και πρότυπο για τη νεολαία .

Είμαστε τυχεροί όλοι όσοι μεγαλώσαμε παρακολουθώντας τις μοναδικές του παραστάσεις.

Το εξώφυλλο της Γαλλικής L’ Equipe με την Αγγλική φράση που απευθύνεται στους βασιλείς δείχνει το μεγαλείο του αιώνιου βασιλιά του αθλήματος του τένις.