Στα παράπονα και τις καταγγελίες που εξακολουθούν να ακούγονται σχετικά με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, έδωσε απαντήσεις και διευκρινήσεις ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, μιλώντας στον ΑΕΡΑ FM 99,5.

Ο κ. Τσιχριτζής, την Τρίτη, είχε απαντήσει μέσω ανοικτής επιστολής* στις αιτιάσεις της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Εμπόρων της Ναυπακτίας και του Εμπορικού Συλλόγου Αμφιλοχίας, όπου γίνονταν λόγος για αποκλεισμούς και αδικίες, ενώ επιρρίπτονταν ευθύνες και στο Επιμελητήριο.

Στις δηλώσεις του στον ΑΕΡΑ FM ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, παραδέχθηκε πως το προγραμμα των 30 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε από την Ε.Ε., κατατέθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ουσιαστικά μέσω της διαβούλευσης, λίγες διορθώσεις μπορούσαν να γίνουν. Το να πάρουν περισσότεροι δικαιούχοι μικρότερα ποσά, δεν μπορούσε να λυθεί, με βάση τους όρους του προγράμματος, σημείωσε ακόμη.

Σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν επιχειρήσεις που υπέστησαν μεγάλες ζημιές και δικαιούνταν να πάρουν τα ποσά του 50.000 ευρώ.

Το βασικό πρόβλημα ήταν ο περιορισμένος αριθμός των χρημάτων, τα 30 εκατομμύρια. Τώρα όμως, εάν κάποιοι έκαναν λαθροχειρία στην υποβολή των προτάσεων τους, αυτό θα βρεθεί πολύ γρήγορα“, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Τσιχριτζής.

Προϊδέασε δηλαδή, ότι θα υπάρχουν βαριές επιπτώσεις για όσους, ενδεχομένως, “μαγείρεψαν” τα οικονομικά τους στοιχεία, για να παρουσιάσουν μεγάλη ζημιά και να επιδοτηθούν.

Άλλωστε τα σχετικά στοιχεία με τις αιτήσεις, τις μοριοδοτήσεις και τις εγκρίσεις του προγράμματος, έχουν διαβιβαστεί ήδη από τον Περιφερειάρχη στην Εισαγγελία της Πάτρας, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε.

Ο κ. Τσιχριτζής τέλος, δίνει και κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το δεύτερο πρόγραμμα που θα “τρέξει” η Περιφέρεια, ύψους 20 εκατ. ευρώ. “Σε αυτό το πρόγραμμα οι προτάσεις διαμορφώνονται από εμάς, η φιλοσοφία της Ε.Ε. έχει αλλάξει κι έτσι σίγουρα οι όροι θα είναι άλλοι σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα”, διευκρίνισε.

 

Απαντήσεις Τσιχριτζή σε επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους για το πρόγραμμα της Περιφέρειας για τις μμε που επλήγησαν από την COVID-19

To γεγονός ότι η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας Και ο Εμπορικός Σύλλογος Αμφιλοχίας, προχώρησαν σε ανακοινώσεις-αιτιάσεις, με αιχμές και κατά του Επιμελητηρίου, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων απο την Περιφέρεια, προκάλεσε την αντίδραση του πρόεδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας Παναγιώτη Τσιχριτζή.

Με ανοικτή του επιστολή ο κ. Τσιχριτζής, απαντά στους δυο Συλλόγους, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό και για απουσία των δυο φορέων κατά τη διάρκεια της σχετικής διαβούλευσης.

Παράλληλα, επισημαίνει την μεγάλη δημοσιότητα που έδωσε η Περιφέρεια στο πρόγραμμα, ώστε να ενημερωθούν οι μικρομεσαίοι της περιοχής.

Η επιστολή του κ. Τσιχριτζή:

“Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αποτέλεσε ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη αφενός μεν το Ψήφισμα διαμαρτυρίας των πρώτου εξ υμών, αφετέρου δε η ανακοίνωση του δευτέρου. Τόσο για το ύφος όσο και για το περιεχόμενο.
Για το λόγο αυτό θα ήθελα να θέσω το ερώτημα: ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ;

Να σας υπενθυμίσω μερικές σημαντικές ημερομηνίες:

– Η προδημοσίευση της δράσης αναρτήθηκε στις 18.09.2020 τόσο στο portal της Περιφέρειας όσο και στο αντίστοιχο της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όσο και στο portal του Επιμελητηρίου.
ΥΠΟΒΑΛΛΑΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΔΙΗΡΚΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ 2.10.2020, ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΑ;

– Επίσης, να σας υπενθυμίσω ότι το Επιμελητήριό μας με τη συνδρομή της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και βεβαίως με την Περιφέρεια, διοργάνωσαν στις 7.10.2020 ενημερωτική εκδήλωση, με δυνατότητα συμμετοχής δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσίασης της δράσης, στην οποία εκδήλωση είχατε προσκληθεί να παραστείτε με οποιονδήποτε από τους δυο τρόπους.

ΗΣΑΣΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ;

Η δημοσιότητα της δράσης στα ΜΜΕ δεν είχε προηγούμενο. Επί ένα (1) μήνα υπήρχε βιντεάκι με την παρουσίαση της δράσης σε δεκαεπτά (17) site της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, σε δυο (2) τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και σε εννιά (9) εφημερίδες του Νομού.
Ερώτηση: ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΤΕ; ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ;

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να σας πω, μετά από 35 χρόνια ενεργού παρουσίας στα κοινά του επιχειρείν ότι ο λαϊκισμός και η ρήση “Φταίει η κατσίκα του γείτονα “ είναι αδιέξοδα”.

Πηγή: agriniopress.gr