Εδώ και αρκετούς μήνες παρακολουθώ το θέμα “ενεργειακές κοινότητες και POLDER” και απορώ πραγματικά ποιο είναι το θέμα συζήτησης η αμφισβήτησης του έργου και αν βλέπω καλά όταν διαβάζω άρθρα και δημοσιεύσεις κατά του έργου !!!

Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και τόσο σημαντικό όπως η ενέργεια αναμενόμενη ήταν η αντίδραση όσων πλήττονται τα συμφέροντά τους από την υλοποίηση του έργου. Όμως όταν πρόκειται για δημόσιο έργο κοινής ωφέλειας υπάρχουν και όρια . Και ρωτώ τους «ιδιοκτήτες» – πολίτες του έργου :

Εσείς , εκεί στο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου,  δεν είχατε διακοπή υδροδότησης στα σπίτια σας λόγω χρεών στο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ;

Εσείς,  εκεί στο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου δεν είχατε διακοπή υδροδότησης στα κτήματά σας κινδυνεύατε και κινδυνεύετε να μη καλλιεργήσετε για τον ίδιο λόγο;

Εσείς εκεί στο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου , το συζητάτε ακόμη αν ΠΡΕΠΕΙ να γίνει το έργο των ενεργειακών στο POLDER;

Εσείς εκεί στο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, δεν είστε από τους πρώτους δήμους που ενημερωθήκατε για τις δυνατότητες των ενεργειακών;

Εσείς εκεί στο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, δε συστήσατε το Μάρτη του 2020 ενεργειακή κοινότητα;

Εσείς εκεί στο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, οι αγρότες μας δεν ξεκινήσατε την «επανάσταση» με τις ενεργειακές της περιφέρειας και από τότε έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά σας τουλάχιστον 35 δήμοι και περιφέρειες;

Εσείς εκεί στο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, γιατί τους αφήνετε να προσβάλουν την νοημοσύνη σας;

Πριν κρίνω όμως τους δημότες θα πρέπει να λάβω υπόψιν μια  πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το αν γνωρίζουμε στην Ελλάδα τις ενεργειακές κοινότητες τα ποσοστά απαντήσεων ήταν τα εξής:

Ναι γνωρίζω 7,5 %

Κάτι λίγα    18 %

Έχω ακούσει κάτι 30 %

Όχι δεν γνωρίζω 44,5 %

Σε ένα «ενεργειακό πόλεμο» που ζούμε σήμερα μόνο το 7,5% γνωρίζει τα όπλα του!

Και φυσικά σε κάθε πόλεμο έχουμε και «κατασκόπους» που δρουν για λογαριασμό του «εχθρού».

Και πάντα η προπαγάνδα στηρίζεται στην άγνοια!  Η τεχνική του να κρατάτε το κοινό σε άγνοια και ασάφεια συνίσταται στο να κάνετε το κοινό να είναι ανίκανο να αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για την υποδούλωση του. “Η ποιότητα της  εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις να μη γίνεται αντιληπτή από τις κατώτερες“. Απόσπασμα από το “Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους”…..

 

Πριν φτάσουμε εκεί ας κάνουμε λοιπόν  μια αναφορά στις ενεργειακές κοινότητες…

Οι παγκόσμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στον ενεργειακό κλάδο, χρήζουν ανάγκης ενός πιο καθαρού και βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος, όπου οι ενεργειακές κοινότητες δύνανται να έχουν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό του.

Μέχρι στιγμής, το ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη, και επομένως οι ενεργειακές πολιτικές που το διέπουν, βασίζονται στην κεντρική παραγωγή χρησιμοποιώντας κυρίως ορυκτά καύσιμα και στην αντίληψη ότι οι πολίτες είναι παθητικοί καταναλωτές της παραγόμενης ενέργειας.

Σε αυτή τη μεταβατική αναζήτηση εν μέσω κρίσεων, οι διάφορες συνεργατικές κοινοτικές πρωτοβουλίες μπορεί να αποδειχτούν σημαντικοί σύμμαχοι. Συγκεκριμένα, οι ενεργειακές κοινότητες αναπτύσσονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, υποδεικνύοντας ένα ενδιαφέρον και εναλλακτικό τρόπο οργάνωσης και διακυβέρνησης ενεργειακών  συστημάτων που επιτρέπουν την εμφάνιση πιο συμμετοχικών και δημοκρατικών διαδικασιών.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα με το νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες Ν. 4513/2018 δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες και στις τοπικές αρχές να γίνουν ιδιοκτήτες του ΔΙΚΟΥ τους ενεργειακού μέλλοντος.

Οι ενεργειακές κοινότητες ως πολυπρόσωπα συνεταιριστικά σχήματα βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλές προκλήσεις και μια σειρά από δυσκολίες. Ορισμένες από αυτές είναι η ανάγκη κατάλληλης τεχνογνωσίας και ενημέρωσης γύρω από ασφαλιστικά, λογιστικά και φορολογικά ζητήματα, τόσο ανάμεσα σε φορείς της αγοράς, όσο και σε επίπεδο κρατικών υπηρεσιών. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε αρνητική εντύπωση κληρονόμησε το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα και να αντιμετωπιστούν οι σχετικές προκαταλήψεις. Από την άλλη, οι ενεργειακές κοινότητες καλούνται να δραστηριοποιηθούν και να καταστούν βιώσιμες μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως η αγορά της ενέργειας.

Το «Πακέτο Καθαρής Ενέργειας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να αναγνωρίσει για πρώτη φορά, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, τα δικαιώματα των πολιτών και των κοινοτήτων να συμμετέχουν άμεσα στον ενεργειακό τομέα. Αναγνωρίζει επίσημα και ορίζει νομικά πλαίσια για ορισμένες κατηγορίες κοινοτικής ενέργειας ως «ενεργειακές κοινότητες»

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382/2019 έχει ως βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/ οικ.175067/2017 και έρχεται να τη συμπληρώνει όσον αφορά τις ενεργειακές κοινότητες. Αρχικά, η προαναφερόμενη υπουργική απόφαση του 2017 ρυθμίζει την εγκατάσταση (ειδικά) φωτοβολταϊκών στο πλαίσιο του ενεργειακού συμψηφισμού και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και καθορίζει τη μέγιστη εγκατεστημένη χωρητικότητα, τις επιλέξιμες οντότητες, τον υπολογισμό της καθαρής ενέργειας κ.α. Στη συνέχεια, η υπουργική απόφαση του 2019 επεκτείνει τις επιλέξιμες οντότητες της προηγούμενης απόφασης και περιλαμβάνει σε αυτές τις ενεργειακές κοινότητες. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα στις Ε.Κοιν. να συμπεριλάβουν στο πλαίσιο του ενεργειακού συμψηφισμού ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να μειώσουν τον ενεργειακό λογαριασμό τους, χωρίς την υποχρέωση των τελευταίων να είναι μέλη κάποιας Ε.Κοιν.

 

Επιστρέφουμε στο βασικό μας θέμα το polder

Το θέμα  δεν είναι φυσικά το polder και η χρήση του ως καλλιεργήσιμη γή ή ως γήπεδο κατασκευής φ/β σταθμού με σκοπό την αυτοπαραγωγή ενέργειας κατανάλωσης από τα μέλη των ενεργειακών (αν είναι δυνατόν να υπάρχει αγρότης που να μη θέλει το έργο )  αλλά το διασυνδεδεμένο δίκτυο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από του παραγωγούς στους καταναλωτές.

Το διασυνδεδεμένο δίκτυο λοιπόν έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα και περιθώρια αδειοδότησης και ίσως τρομάζει κάποιους να καλυφτεί αυτό από δήμους , ΤΟΕΒ, αγρότες , δημότες… ειδικά  στην Αιτωλοακαρνανία που ετοιμάζονται περίπου 200 MW έργα συνολικά για δημόσια χρήση και μη κερδοσκοπικού σκοπού…

Αυτό λοιπόν το ΔΗΜΟΣΙΟ δίκτυο ,για κάποιους ίσως δεν ανήκει στο ΔΗΜΟΣΙΟ για χρήση (ενεργειακές κοινότητες ΟΤΑ) με σκοπό μη κερδοσκοπικό όπως ενεργειακές της περιφέρειας και κατ’ επέκταση στους δημότες  αλλά σε ΙΔΙΩΤΕΣ παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό το κέρδος.

 Και ίσως ο στόχος δεν είναι το έργο αλλά η καθυστέρησή του με κάθε τρόπο μέχρι να κλειδώσουν το υπόλοιπο διαθέσιμο χώρο .

 Και ίσως αυτό που τους τρομάζει περισσότερο είναι οι πολίτες να ξυπνήσουν και να πάρουν την ενέργεια στα χέρια τους μέσω του μέσω του εργαλείου που τους δίνει ο νόμος 4513 !

Θεωρώ πως το θέμα λόγω της οικονομικής ενεργειακής συγκυρίας είναι άκρως σημαντικό και κάθε κακοπροαίρετη και κακόβουλη καθυστέρηση του έργου πλήττει οικονομικά:

1)οικονομικά ευάλωτους συνάνθρωπους μας

2) όλους τους δημότες των δήμου Μεσολογγίου

3) την αγροτική παραγωγή και οικονομική επιβίωση του δήμου

και ζητώ:

α)την άμεση αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου

β)την άμεση αντίδραση των συλλογικών φορέων

γ) την άμεση αντίδραση των ΤΟΕΒ του δήμου

με σκοπό να μην χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο σε βάρος της ποιότητας ζωής κανενός δημότη στο βωμό των συμφερόντων που τυχόν εξυπηρετούν διάφοροι «λαγοί».

  • Είναι ντροπή το 2022 να σκέφτονται πολίτες πόσες kwh θα καταναλώσουν για να φτιάξουν το φαγητό τους ή να ζεσταθούν.

  • Είναι ντροπή οι αγρότες μας να μην μπορούν να ποτίσουν το χωράφι τους και το μόνο μερίδιο τους από τον ήλιο μας να είναι το κάψιμο στη πλάτη και στο πρόσωπο του καλοκαιριού.

  • Είναι ντροπή το 2022 να κλείνουν μαγαζιά λόγω λογαριασμού ηλεκτρικού.

  • Είναι ντροπή να μη δίνεται η δυνατότητα στην ενέργεια, του ήλιου μας, ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

  • Είναι ντροπή στην Ελλάδα να μην έχουμε πρόσβαση στην ενέργεια που προσφέρει ο ΗΛΙΟΣ ΜΑΣ ΔΩΡΕΑΝ και να χρωστάμε στο κάθε πάροχο .

  • Είναι ντροπή στην Ελλάδα να μην έχουμε πρόσβαση στην ενέργεια που προσφέρει ο ΗΛΙΟΣ ΜΑΣ ΔΩΡΕΑΝ και να υπάρχουν σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα .

Το πείραμα για την μετάβαση της ενέργειας στα χέρια των πολιτών γίνεται στο δήμο σας Μεσολογγίτες . Είναι πολλές οι ελπίδες από όλη την Ελλάδα που στηρίζονται στην επιτυχία του…

Δεν έχετε το δικαίωμα να μείνετε αμέτοχοι και άφωνοι σε τέτοιες επιθέσεις προς το γενικό συμφέρον.

Σε μια χώρα που έχει άφθονη ηλιακή ενέργεια μόλις διεκδικήσατε ένα μερίδιο για εσάς κάποιοι άλλοι θυμηθήκανε ότι το 1930 ήταν θάλασσα το polder και είναι παρανομία ενώ όταν πρόκειται για το συμφέρον  τους η θάλασσα είναι βουνό και χτίζεται .  350.000 αγρότες και πολίτες ζήτησαν 1300 στρέμματα ήλιο… για να μην πληρώνουν ακριβά το ρεύμα τους , να μπορούν να καλλιεργούν και να ποτίζουν τη γη τους και τους μαλώσανε οι γνώστες των νόμων

Έχετε το δικαίωμα εργαλεία που σας έδωσε η νομοθεσία και η Ευρώπη να  τα χρησιμοποιείτε . Δεν είναι μόνο δικά τους είναι και δικά σας ! Ο Ήλιος  ο Αέρας και τα ποτάμια είναι και ΔΙΚΑ ΣΑΣ . Και ως πολίτες πλέον έχετε έννομο συμφέρον στην ιδιοκτησία τους

Και κάτι τελευταίο για αυτούς που έχουν τη μύγα και θα μυγιαστούν με το παρακάτω : Θα πρέπει η παραγωγή από τον ήλιο να είναι μόνο δικιά σας για να σας τη πληρώνουν οι «φτωχοί» και με ρήτρα αναπροσαρμογής; Από κληρονομήσατε τον ήλιο ρε καλόπαιδα; Έχει κανένα φιρμάνι ο προπάππους σας;

Αρκετά πια …. Φτάνει!!!

Η με το θεριό ή με το Γιάννο…

 

ΥΓ. η παραχώρηση του polder εχει όρο για τις ενεργειακές να χρησιμοποιούν το ακίνητο για τη χρήση για την οποία τους παραχωρήθηκε. Απαγορεύεται η εκμίσθωση, καθώς και η παραχώρηση της χρήσης καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε τρίτο πρόσωπο και δεν δύναται να ασκήσουν καμία δραστηριότητα κερδοσκοπικού χαρακτήρα εντός του παραχωρούμενου ακινήτου για την ιστορία …..

ΥΓ1 ο σκοπός των ενεργειακών κοινοτήτων σύμφωνα με το καταστατικό τους και την έναρξη τους στην αρμόδια ΔΥΟ είναι ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ!!!

Υ.Γ. 3  στις 5 Νοεμβρίου 2021  ο πρωθυπουργός ανέφερε : «Πρόκειται για ένα μοντέλο ενεργειακής δημοκρατίας,   που θα οδηγήσει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στα κόστη στους λογαριασμούς των κατοίκων, και μίλησε για το πέρασμα σε μια νέα εποχή των «καταναλωτών – παραγωγών».Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τις ενεργειακές κοινότητες «καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Καλώ τους δήμους να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα».

Υ.Γ. 4 «Το 1996 είχαμε ένα όνειρο στην Greenpeace: να μπορεί κάθε σπίτι στην Ελλάδα να παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, τον μεγαλύτερο και ανεκμετάλλευτο φυσικό πλούτο της χώρας μας. 25 χρόνια αργότερα βλέπουμε επιτέλους μία από τις μεγαλύτερες προσπάθειες προς την ενεργειακή δημοκρατία! Τρανό παράδειγμα εφαρμογής αυτού θα αποτελεί πλέον το έργο που ανακοινώθηκε σήμερα από δήμους της Δυτικής Ελλάδας, όπου φωτοβολταϊκό πάρκο 108MW θα δημιουργηθεί από Ενεργειακές Κοινότητες ΟΤΑ και ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας. Το έργο αφορά σε εικονική αυτοπαραγωγή, με τους συμμετέχοντες να καλύπτουν τις καταναλώσεις τους σε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και να παρέχουν δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε 5.000 ευάλωτα νοικοκυριά της περιοχής. 

 

Γιάννης Τσιριμώκος

Projekt Manager Ενεργειακών Κοινοτήτων