Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, εκφωνώντας τον πανηγυρικό για την 196η Επέτειο της ηρωικής Εξόδου υπογράμμισε την παρουσία σ’ αυτόν τον τόπο που έγινε σύμβολο ενός μοναδικού στην ιστορία της ανθρωπότητας αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

 

 

«Εκείνοι ήταν μια γενιά Ελλήνων που δεν έγιναν ραγιάδες κανενός. Με το αίμα τους έβαλαν τα θεμέλια για να γίνει η χώρα μας ελεύθερη, την ίδρυσαν. Δεν είδαν το θαύμα να συμβαίνει. Το πραγματοποίησαν», τόνισε ο Κώστας Λύρος για να επισημάνει μετά ότι η ετοιμότητα είναι το μεγάλο κατόρθωμα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου.

«Άνθρωποι καταπονημένοι, πεινασμένοι, στριμωγμένοι σ’ ένα κομμάτι γης, που αποδέχονται την πρόκληση να αποδείξουν ότι, αν και είναι μικρός ο τόπος τους, οι ίδιοι είναι πολύ, απείρως μεγαλύτεροι. Αυτό μας προτρέπουν κι εμάς να κάνουμε: σε μια εποχή που οι εξωτερικές δυσκολίες συμπιέζουν τον άνθρωπο – να επεκτείνουμε εσωτερικά τα όριά μας.

Να φτάσουμε στην αυθυπέρβαση. Κι όποιος ξεπεράσει τον εαυτό του «Τον καμαρώνουν οι ουρανοί κι η γη χειροκροτάει» λέει ο στίχος.

Αν και είναι μικρός ο τόπος μας, το Μεσολόγγι πάντα θα είναι η πρωτεύουσα της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας. Η πρωτεύουσα του Ωραίου και του Μεγάλου Ανθρώπου. Και ως πρωτεύουσα της Ελληνικής ψυχής το Μεσολόγγι, δε μετριέται με γεωγραφικές εκτάσεις, ούτε με οικονομικές συντεταγμένες», τόνισε ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια δεν μπόρεσε να μην κάνει σύγκριση στο τότε με το σήμερα μιλώντας για ένα «συμβόλαιο» που καλείται να υπογράφει η Πολιτεία με τούτο τον τόπο. «Τον ιερό τόπο, την ιερή πόλη που δεν θα πρέπει μόνο να…. Είναι, αλλά και να φαίνεται! «Ευγνωμοσύνη που δεν εκφράζεται έμπρακτα, χάνει την αξία της.

Σε λίγο, σε 4 χρόνια από τώρα θα κληθούμε να εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Έξοδο .
1826 – 2026. Μπορεί η πανδημία να μην επέτρεψε την χώρα μας να αποδώσει τις τιμές που άρμοζαν για την μεγάλη αυτή επέτειο του 2021. Το 2026 όμως της δίνεται η ευκαιρία.

Το Μεσολόγγι έχει χρέος στο μεγάλο αυτό ραντεβού μνήμης να είναι έτοιμο και αντάξιο της ιστορίας του. Για μας η δουλειά ήδη άρχισε. Καλώ την πολιτεία τους θεσμούς , τους υπεύθυνους να ανταποκριθούν. Και δεν είναι μόνο για τους Μεσολογγίτες ο λόγος. Δεν είναι για κάποιους. Είναι για το σύμβολο .

Γιατί ο μεγάλος κίνδυνος είναι να αφήσουμε τα σύμβολα να ξεθωριάσουν», σημείωσε με νόημα ο Κώστας Λύρος. Και δεν μπόρεσε να μην αναφέρει ότι όταν θα είμαστε πάλι εδώ, το 2026, τι θα έχουμε να πούμε σε αυτούς που προνόησαν πριν την έξοδο να πλυθούν, να ντυθούν με τα καλά τους, να κοινωνήσουν; Ότι εμείς δεν προνοήσαμε, ότι δεν προλάβαμε; Θα υπάρχει δικαιολογία», διερωτήθηκε.

«Το Μεσολόγγι έπεσε! Επέλεξε να πέσει! Και αυτή επιλογή έφερε την ανατροπή της ιστορίας.
Η πτώση του όμως άξιζε περισσότερο από τη νίκη. Υπάρχουν νίκες που μοιάζουν με ήττες και υπάρχουν ήττες που είναι παραπάνω από νίκες.. Το ζήτημα είναι πως νικάς και που – σε ποιο ηθικό επίπεδο κινείσαι», είπε ακολούθως και εκδήλωσε την αισιοδοξία του ότι «πάντα θα υπάρχει το Μεσολόγγι, για να δείχνει το δρόμο.

Πάντα οι “ΕΛΕΎΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ” θα γεννάνε ήρωες.
Πάντα θα υπάρχει ελληνική ψυχή για να φωτίζει .
Πάντα θα υπάρχει τούτο δω τ΄ “ΑΛΩΝΑΚΙ”.
Για να θυμίζει στους ανθρώπους πως και οι λίγοι νικάνε τους πολλούς.
Και οι ισχυροί κινδυνεύουν από τους αδύναμους.
Και το πνεύμα νικάει τη σάρκα.
Γιατί όπως λέει κι ο Λόρδος Βύρωνας: Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό.
Ετούτη η νύχτα, φίλοι μου, είναι μια δύσκολη νύχτα.
ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΝΑΙ………», κατέληξε.