Ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, όλοι μας έχουμε τις καλές και τις κακές μας στιγμές. Όλοι κάνουμε λάθη, παραμένοντας πρωταγωνιστές πολλών θετικών κινήσεων. Ο Άκης ήταν ακριβώς αυτό.

Αδιαμφισβήτητα, αποτέλεσε μέρος μιας πρωτοπόρου, σύγχρονης και ευρωπαϊκής πολιτικής παράταξης που αναμόρφωσε την Ελλάδα. Ωστόσο, άρτια συνυφασμένη με τη ζωή, η πολιτική ενασχόληση οφείλει να μυεί τους πολίτες και τους πολιτικούς στις αρετές και τα νοήματα της εγκράτειας, της κοινωνικής  ενσυναίσθησης και υπευθυνότητας , της πολιτικής νοημοσύνης.

Αντιθέτως, η απόσταση ανάμεσα στις αξίες αυτές και τη βουλιμία, την αδηφαγία και την απληστία διαχωρίζονται με μία λεπτή κλωστή. Μεταμορφώνονται λυσσαλέα σε αργυρώνητους, μίσθαρνους ανθρωπίσκους, φτάνοντας λίγο πριν το τέλος μόνοι, περιφρονημένοι να αντικρίζουν την ματαιότητα των επιλογών τους.

Ο Άκης ήταν το λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση και το ακόμα λαμπρότερο προς αποφυγή.

Οφείλουμε σαν κοινωνικό σύνολο να αναλύσουμε συνειδητά και καθαρά τα διλήμματα αυτά, απαλλαγμένοι από ακρότητες, ώστε να φτάσουμε στις ηθικά και κοινωνικά ορθές αποφάσεις του μέλλοντος.

Καλό ταξίδι Άκη!”