Στις όχθες του Μεγάλου Καναλιού στη Βενετία, το Palazzo Vendramin Grimani είναι το πρόσφατα ανακαινισμένο σκηνικό του Fondazione dell’ Albero d’Oro, το οποίο καλωσορίζει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και εμπνέονται από τη Βενετία.

Από τις 4 Φεβρουαρίου είναι οι φωτογραφίες του Νίκου Αλιάγα που κοσμούν τους τοίχους του Παλατιού.

 

 

Το «Βενετσιάνικο βλέμμα», που ο Γαλλοέλληνας δημοσιογράφος ήξερε να το μεταφέρει μακριά από τα κλισέ του Serenissima..

Η ψυχή της Βενετίας είναι εκείνοι που ζουν στη Βενετία, αυτοί που δεν αναζητούν ούτε τη φήμη ούτε να φωτογραφηθούν από τους τουρίστες: ο τεχνίτης, ο κουρέας, ο μπακάλης, ο ξυλουργός, ο τεχνίτης, ο τεχνίτης, ο μάστορας, ο ξυλουργός.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που με υιοθέτησαν, σε ένα είδος ενίοτε σιωπηλού φωτογραφικού διαλόγου.

Είναι μια πόλη που επίσης σε παρακολουθεί και σε αφήνει να χαθείς…”

Νίκος Αλιάγας
Δημοσιογράφος, παρουσιαστής, φωτογράφος

 

Ο Νίκος Αλιάγας έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη Βενετία για να “βυθιστεί” στην περιοχή San Polo και να συναναστραφεί με τον τοπικό πληθυσμό, συχνά αόρατο στους τουρίστες.

Ο φακός του Νίκου Αλιάγα απαθανάτισε την καθημερινότητα του campo San Polo, της συνοικίας που το περιβάλλει, αφήνοντας τις εικόνες να αφηγηθούν τις ιστορίες, όσων ζουν και ζωντανεύουν αυτά τα μέρη.

Οι εικόνες του Νίκου Αλιάγα είναι ασπρόμαυρες: ο καλλιτέχνης εξερευνά τις αντιθέσεις, τον οπίσθιο φωτισμό, τις κινήσεις σε καρέ όπου η γραμμή και η καμπύλη ενώνονται, είτε σε ένα πρόσωπο είτε σε μια γωνία του δρόμου.

Κάποιοι κάτοικοι της συνοικίας (Sestiere) τους οποίους φωτογράφισε ήταν παρόντες στα εγκαίνια, για να δουν το “καδράρισμα” και τον φωτισμό τους…

Μια αντιστροφή ρόλων για τον σταρ τηλεοπτικό παρουσιαστή που του αρέσει να βρίσκεται πίσω από το κάδρο, ενώ η κύρια δουλειά του τα τελευταία 30 χρόνια ήταν περισσότερο μπροστά στο κάδρο. Αυτό δεν τον εμπόδισε ποτέ «να παρατηρήσει τον κόσμο από την αρχή (του)».

Είμαι μάρτυρας, όπως θα έλεγε η Sabine Weiss, μια τεράστια φωτογράφος.

Είναι μια σεμνή μαρτυρία ενός γιου ενός Έλληνα μετανάστη που γεννήθηκε στη Γαλλία, ερωτευμένος με την Ευρώπη και που προσπαθεί να χτίσει γέφυρες για να πει μικρές ιστορίες.

Νίκος Αλιάγας
Δημοσιογράφος, παρουσιαστής, φωτογράφος

Προσθέτει ότι «αν μια μέρα το θυμηθεί κάποιος, ένας άνθρωπος, α!, λέει: «Λοιπόν, ήταν ο παππούς μου και κοίτα πώς ήταν ντυμένος το 2022»… Αυτό θα σημαίνει ότι πέτυχα κάτι...».

Οι 150 φωτογραφίες της έκθεσης «Venetian Looks» πρόκειται να ανακαλυφθούν στο Palais Vendramin Grimani στη Βενετία έως τις 2 Απριλίου 2023.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη nikos aliagas (@nikosaliagas)

Βιογραφικό Νίκος Αλιάγας

Ο Νίκος Αλιάγας είναι και φωτογράφος. Η δουλειά του εκτίθεται μέσω του «The Test of Time» στη Γαλλία (La Grande Arche, la Conciergerie, DIDAM in Bayonne, Christie’s κ.λπ.) και στο εξωτερικό (Βέλγιο, Ελβετία, Ελλάδα κ.λπ.).

Ο φωτογράφος με καλοπροαίρετο βλέμμα, ο Νίκος Αλιάγας αποκαλύπτει ένα όραμα του κόσμου γεμάτο ανθρωπιά, μέσα από χέρια, πρόσωπα όπου πέρασαν τα χρόνια και έσκαψαν τα αυλάκια μιας ζωής, στιγμές ζωής ή ακόμα και τοπία, είτε επιλέξει να εξαχνωθεί από την αντίθεση του μαύρου και του λευκού.

Με ενσυναίσθηση με τα θέματα που φωτογραφίζει, κοντά στις καλλιτεχνικές ευαισθησίες του Salgado, της Koudelka ή του Artikos, ο Νίκος Αλιάγας προσπαθεί να αποτυπώσει την ουσία του κάθε ανθρώπου, το μυστήριο της ύπαρξής του. Η δουλειά του δημοσιεύτηκε το 2018 στο όμορφο βιβλίο «The test of time» από τις εκδόσεις La Martinière.

Η φωτογραφική δουλειά του Νίκου Αλιάγα κατέχει σημαντική θέση στην καριέρα του εδώ και αρκετά χρόνια και πραγματοποιεί αρκετές εκθέσεις στη Γαλλία και στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

Δημοσιογράφος • Frédéric PonsardΕπεξεργαστής βίντεο • Frédéric Ponsard

Πηγή: fr.euronews.com