Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Οίνου Οινιαδών στην Κατοχή που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Το ξεκίνημα για μια νέα γιορτή, οφείλεται σε μια ιδέα του εκπρόσωπου των οινοπαραγωγών Κατοχής και αυτοδιοικητικού Επαμεινώνδα Πανά που υιοθετήθηκε από τη Δημοτική Αρχή.

Εδώ και μήνες, ο κ. Πανάς έτρεξε και με πολύ προσωπικό αγώνα πέρα από την επιμέλεια δραστηριοτήτων που ήταν άκρως απαραίτητες για την ομαλή διεξαγωγή του φεστιβάλ, ασχολήθηκε ακόμη και με επι μέρους θέματα όπως τον εξωραϊσμό της πάνω πλατείας με την τοποθέτηση καλαίσθητων φωτιστικών.

Εκατοντάδες κόσμου από την Κατοχή και τις γύρω περιοχές γέμισαν ασφυκτικά την πάνω πλατεία της κωμόπολης, ενημερώθηκαν και διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι πιο μεγάλοι θυμήθηκαν ιστορίες από την εποχή που τα αμπέλια της Κατοχής παρήγαγαν ποιοτικά κρασιά και πρόσφεραν ευκαρίες γλεντιού στους κατοίκους. Ο τρύγος ήταν γιορτή και αυτό καταγράφεται στη λαογραφία της περιοχ΄ςη και σε παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Οι νέοι είδαν από κοντά πατητήρια, εργαλεία και διαδικασίες παραγωγής κρασιού και παραγώγων του σταφυλιού. Στο πάνω μέρος της πλατείας υπήρχε παλιό πατητήρι και έγινε παρουσίαση του τρόπου που έβγαινε ο μούστος. Στον ίδιο χώρο, νοικοκυρές παρασκεύαζαν και πρόσφεραν μουσταλευριά και άλλα εδέσματα.

Όλοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν την παραγωγή από 20 οινοπαραγωγούς που δεν προλάβαιναν να γεμίζουν τα δρύινα βαρέλια με το κρασί τους.

Η βραδιά ξεκίνησε με σύντομες ομιλίες. Κατά σειρά πήραν το λόγο ο εκπρόσωπος των Οινοπαραγωγών Κατοχής κ. Επαμεινώνδας Πανάς και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργος Βαρεμένος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο πρόερος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Παπαθανάσης και ο συνεργάτης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Θεοδωράκης.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Κωσταντίνος Ρόμπολας, Θεολόγος,  συνταξιούχος Γυμνασιάρχης, ο καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ Παναγιώτης Τριβέλλας, ο Δρ Δημήτριος Ευάγγελος Μηλιόρδος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Σεφ Λάουρα Σαργέντη, Πρέσβειρα ελληνικής γαστρονομίας και Σύμβουλος γαστρονομίας και τουριστικής ανάπτυξης.

Αυτό που μένει από τη βραδιά είναι ότι το ξεκίνημα ήταν εξαιρετικό και πάνω εκεί μπορεί να στηριχθεί μια ακόμη πιο επιτυχημένη γιορτή του χρόνου. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια και είναι σίγουρο ότι το φεστιβάλ αυτό μπορεί να γίνει θεσμός, άλλωστε έλλειπε από την κρασομάνα περιοχή των Οινιαδών αντίστοιχη γιορτή.