Ο Νίκος Κορδόσης παρουσιάζει το Μουσείο Άλατος

 

Με μια λιτή εκδήλωση λόγω της COVID-19 παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 29 Αυγούστου στις Αλυκές Τουρλίδας,  το Μουσείο Άλατος στις πολιτικές αρχές της περιοχής, ενόψει της επίσημης έναρξης της λειτουργίας του μεθαύριο, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου.

Για την πορεία ίδρυσης και λειτουργίας του Μουσείου, μίλησε ο εμπνευστής και δημιουργός του Νίκος Κορδόσης, ευχαριστώντας όλους όσους συνέδραμαν στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Στην εκδήλωση που παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιος Λιβανός και Θάνος Μωραΐτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής,  καθώς και οι πρώην δήμαρχοι Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος και Νίκος Καραπάνος χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος.

 

Νεκτάριος Φαρμάκης: “Όλα γίνονται όταν υπάρχει μεράκι, διάθεση και αγάπη για τον τόπο” 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης στην σύντομη ομιλία του σημείωσε ότι: “Το Μουσείο Άλατος είναι μοναδικό στον ελλαδικό χώρο μουσείο και απόδειξη όσων μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει μεράκι, διάθεση και πάνω απ’όλα, αγάπη για τον τόπο.

Ένας θησαυρός από νερό και αλάτι στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Είμαστε όλοι περήφανοι! Πολλά συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες της πρωτοποριακής προσπάθειας!

 

Κώστας Λύρος: “Το Μουσείο Άλατος έγινε από την ασίγαστη δημιουργικότητα του Νίκου Κορδόση”

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος μιλώντας για την σπουδαιότητα του νέου μουσειακού χώρου που δημιουργήθηκε στην πόλη, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Το Μουσείο Άλατος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου που παρουσιάζεται απόψε, ξεκίνησε από την ασίγαστη δημιουργικότητα του Νίκου Κορδόση, με αρωγό το Δήμο μας που υποστηρίζει το εγχείρημα.

Από εκεί και πέρα, η αναζήτηση και εξασφάλιση των σπάνιων εκθεμάτων, η μουσειακή διαμόρφωση, η γενική επιμέλεια του χώρου και κυρίως η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του, ανήκουν στον εμπνευστή αυτής της ιδέας και τους συνεργάτες του.

Θεωρώ πως δεν βρισκόμαστε σε ένα τυπικό ή συνηθισμένο μουσείο.

Οι συνθέσεις του έχουν μια ιδιότυπη φωνή που μιλά απ’ ευθείας στην καρδιά των ντόπιων και είναι βέβαιο πως θα ενθουσιάσει κάθε επισκέπτη με την μοναδικότητά του».

 

Σπήλιος Λιβανός: “Να προστατευτεί και να αναδειχθεί από φορείς και Πολιτεία αυτή η προσπάθεια” 

Μέσω instagram ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός εξέφρασε τον θαυμασμό του για το νέο μουσείο που θα λειτουργεί στο Μεσολόγγι αναφέροντας: “Είχα την τιμή και τη χαρά να παρευρεθώ χτες το δειλινό στα εγκαίνια του Μουσείου του Αλατιού στο Μεσολόγγι .
Άλλο ένα σημαντικό ‘κληροδότημα’ ζωής του πλέον σημαντικού Ενεργού Πολίτη της Ιεράς Πόλης, Νίκου Κορδόση, θα εμπλουτίζει από σήμερα τη ζωή και τη γνώση της περιοχής μας και των επισκεπτών της.
Το αλάτι, τμήμα της ιστορικής πορείας της πόλης, βρήκε το σπίτι του χάρη στον αγώνα χρόνων που έδωσε ο ιδρυτής της ‘Διεξόδου’ και η συνοδοιπόρος του στο ταξίδι της ζωής και της δημιουργίας, Δέσποινα.

Εύχομαι η νέα αυτή προσπάθεια να προστατευθεί και να αναδειχθεί από τους φορείς της πόλης και της Πολιτείας και ταυτόχρονα να ανοίξει ορίζοντες στους νεότερους Μεσολογγίτες, ως πρότυπο, πολιτισμού και ανάπτυξης.

Καλορίζικο το νέο πολιτιστικό μας στολίδι!”

 

Θάνος Μωραΐτης: “Το εμβληματικό προϊόν του Μεσολογγίου, το αλάτι βρήκε τη στέγη του” 

Στο ίδιο μήκος κύματος ανάλογη ανάρτηση έκανε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης: “Ξεναγηθήκαμε  στο Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, με το οποίο εκπληρώνεται η προσπάθεια ετών του Πολιτιστικού Κέντρου Λόγου και Τέχνης “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” και του Νίκου Κορδόση.
Το Μουσείο αναδεικνύει τον τόπο μας,  δίνει στέγη στο εμβληματικό μας προϊόν και έρχεται να ενώσει το παρελθόν με το παρόν ενός σπουδαίου κομματιού της ιστορίας και οικονομίας του Μεσολογγίου.
Τα είδη αλατιού από όλο το κόσμο, οι βιωματικές διαδρομές των διαφορετικών χρήσεων του, η ιστορική αναδρομή του τρόπου παραγωγής στις παλαιές και νέες αλυκές Μεσολογγίου, αναδεικνύονται με νέα τεχνικά Μέσα σε μια σύγχρονη υποδομή που μας κάνει περήφανους.”

 


 

Την Τετάρτη 2/9 η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου Άλατος

Σύμφωνα με την ακόλουθη ανακοίνωση της ΔΙΕΞΟΔΟΥ που θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και λειτουργίας του Μουσείου Άλατος η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του θα γίνει την Τετάρτη 2/9:

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε  ότι ολοκληρώθηκε και το νέο δημιούργημα της “Διεξόδου”.

Το Μουσείο Άλατος, στην Τουρλίδα Μεσολογγίου.

Το πρώτο ανάλογο θεματικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Δεδομένου όμως ότι οι διαμορφωθείσες λόγω του covid-19 συνθήκες δεν μας επιτρέπουν την πραγματοποίηση επισήμων εγκαινίων,  όπως είχαμε προγραμματίσει και επιθυμούσαμε,
περιοριζόμαστε να ανοίξουμε τις πύλες του στο κοινό,  την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020,  με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Η λειτουργία του Μουσείου θα είναι καθημερινή (πλην Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Με χαρά σας περιμένουμε

Η “οικογένεια” της “Διεξόδου”