Φώτο αρχείου: Από αυτοψία τον περασμένο Οκτώβριο όταν και επισημάνθηκε από στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο δήμαρχο Μεσολογγίου η αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης στο γεφύρι.

Η επέμβαση μηχανημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απέτρεψε σήμερα τη δημιουργία πλημμύρας, στο Μεσολόγγι.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης προκλήθηκαν συνθήκες υπερχείλισης στο ρέμα της Αγριλιας.

Όπως αποδείχθηκε αίτια της υπερχείλισης αυτή τη φορά δεν ήταν ο μη καθαρισμός του. Καθώς έγινε πρόσφατα εκτεταμενός.

Αιτία,λοιπόν, της υπερχείλισης εντοπίστηκε στη γέφυρα του ρεύματος στον οικισμό των ΡΟΜΑ.

Κι αυτό διότι η διατομή της γέφυρας είναι μικρή και με τα φερτά υλικά είχε “μπουκώσει”, εμποδίζοντας τη ροή του νερού.

Έτσι μόλις ξεκίνησαν (10.00 πμ. περίπου) τα μηχανήματα να επιχειρούν αμέσως έπεσε η στάθμη του ρεματος, παρά το γεγονός ότι η βροχόπτωση συνεχιζόταν, με αμείωτη ένταση.

Το γεγονός αυτό όμως προκαλεί αμείλικτα ερωτήματα για τη δημοτική αρχή, μιας και το συγκεκριμένο αίτιο πλημμύρας έχει επισημανθεί κατά το παρελθόν.

Ειδικότερα:

1. Ο δήμος Μεσολογγίου από 14/2/2022  έχει παραλάβει μελέτη αντιπλημμυρικών για την συγκεκριμένη περιοχή. Μετά από ένα χρόνο που υπέβαλε αιτήματα για χρηματοδότηση έργων που προτείνει η μελέτη;

2. Στα έργα προτείνεται η ανακατασκευή της συγκεκριμένης γέφυρας;

3. Γιατί δεν υπήρξε πρόνοια από το δήμο να υπάρχει ένα JCB στο συγκεκριμένο σημείο σήμερα; Όταν μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν επισημάνει με έγγραφο την επικινδυνότητά του;

Τέλος είναι άστοχο και ανέντιμο να επιχειρείται μετακυλοση ευθυνών και μάλιστα σε φορείς που αποδεδειγμένα έχουν αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.