Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος σε μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σημειώνει:

«102 χρόνια μετά, ο Ποντιακός Ελληνισμός αναμένει την ηθική δικαίωση, για ένα έγκλημα που του στέρησε μια πανάρχαια Πατρίδα κι άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Οι Έλληνες του Πόντου βίωσαν  το μαρτύριο της Γενοκτονίας και του ολοκληρωτικού ξεριζωμού τους. Υπήρξαν τα μεγάλα θύματα της νεοτουρκικής «εθνοκάθαρσης» των χριστιανικών πληθυσμών, που έσπειρε αδιάκριτα τον θάνατο και τη φρίκη.

Έως σήμερα, αυτό το έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι καθολικά αναγνωρισμένο. Οι απόγονοι των επιζώντων διεκδικούν δικαίως την ηθική αποκατάσταση και στον Σεβασμό της μνήμης των προγόνων τους.

Είναι μια πράξη συμβολική, που επιβάλλεται να γραφεί στην Ιστορία, προκειμένου οι επόμενες γενιές να γνωρίζουν με ένα ακόμη τραγικό παράδειγμα και μια ιστορική αλήθεια, τις ολέθριες συνέπειες της μισαλλοδοξίας η οποία οδηγεί σε αντίστοιχα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».