Στο “στεγαστικό” του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου αναφέρονται σε κοινή τους δήλωση η πρώην βουλευτής, Μαρία Τριανταφύλλου και ο πρωην δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης.

Συγκεκριμένα τονίζουν:

Τραγικές οι εκπαιδευτικές συνθήκες ύπαρξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Τις διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, στη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης με τους Συλλόγους Γονέων – Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών του σχολείου.

Λυόμενες αίθουσες – κλουβιά εικαστικών τεχνών και θεάτρου. Υπαίθριοι χώροι «παντός καιρού», οι οποίοι μαζί με το διάδρομο του συστεγαζόμενου 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου χρησιμοποιούνται για την τέχνη του χορού. Γραφείο διευθυντή και συλλόγου διδασκόντων στο οποίο μετά βίας στέκονται όρθιοι 4-5 άνθρωποι. Ενώ αγνοείται ακόμη πού και πώς θα λειτουργήσει από Σεπτέμβριο η λυκειακή του τάξη.

Τραγική και η ανευθυνότητα των συναρμοδίων φορέων, ήτοι πολιτείας – Υπουργείου Παιδείας, Περιφέρειας και Δήμου, οι οποίοι συνεχίζουν να παίζουν ανέμελοι το παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών.

Υπουργείο Παιδείας: Η Υπουργός Ν. Κεραμέως εδέησε μετά από 130 μέρες (31/01/2022), να απαντήσει στην από 24/9/2021 ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θάνου Μωραΐτη, δηλώνοντας αναρμόδια για το στεγαστικό πρόβλημα του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου. «Η μέριμνα για τη σχολική στέγη (συντήρηση, βελτίωση, επισκευή, απόκτηση γης, ανέγερση κτηρίων) εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων… η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νιας έχει έρθει σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ΠΕ Αιτωλ/νίας, στην αρμοδιότητα των οποίων άπτεται η στέγαση των σχολικών μονάδων».

Προφανώς η ευθύνη του Υπουργείου σταματά στο ΦΕΚ της ίδρυσης του και ας είναι ένα εκ των 7 καλλιτεχνικών σχολείων που ιδρύθηκαν σε όλη τη χώρα το 2019, με περισσότερους από 100 μαθητές σήμερα απ’ όλο το Νομό.

Περιφέρεια: Από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου, υπεδείχθη ως λύση στο στεγαστικό του πρόβλημα το κτίριο του κληροδοτήματος Κυριαζή, εκεί όπου προ 6 ετών λειτουργούσε το 2ο Γυμνάσιο. Το εν λόγω κτίριο διοικείται ως κληροδότημα από ΔΣ, στο οποίο μετέχουν θεσμικά ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Μεσολογγίου και δύο πολίτες που ορίζει ο Δήμος Μεσολογγίου. Και όμως η τωρινή προεδρεύουσα Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, δεν πράττει το πιο απλό και αυτονόητο. Αρνείται όλο αυτό το χρονικό διάστημα να συγκαλέσει το ΔΣ του κληροδοτήματος, επικαλούμενη δικονομικού χαρακτήρα αιτιάσεις.

Κατόπιν πιέσεων του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου προς την περιφερειακή αρχή, στα τέλη του 2021 κλιμάκιο μηχανικών των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (ΚΤΥΠ Α.Ε.), προσήλθε προς έλεγχο της στατικής επάρκειας του Κτιρίου. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία και εκδόθηκε πόρισμα, το οποίο προφανώς θα ζητά την υλοποίηση αντίστοιχης μελέτης. Λέμε προφανώς, διότι ουδείς στην Περιφέρεια ασχολήθηκε έως τώρα σοβαρά με το πόρισμα και απέστειλε, για παράδειγμα, αίτημα χρηματοδότησης της εν λόγω μελέτης.

Δήμος: Ούτε πιέζει όπως το ζήτημα επιβάλλει, αλλά ούτε και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που θα έδιναν λύση στο τέλμα. Έστω και τώρα, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες στα ζητήματα της στατικής επάρκειας και της επισκευής του κτιρίου, καθώς και στη μεταφορά των λυόμενων αιθουσών που βρίσκονται στο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου για τη στέγαση της Λυκειακής τάξης.

Δεσμευτήκαμε πως θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μπει τέλος σε αυτή την τριτοκοσμική και προσβλητική για όλους μας κατάσταση. Γιατί η αξιοπρεπής λειτουργία του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου δεν αφορά μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα του εν λόγω σχολείου.

Αφορά και θα καταστεί ζήτημα όλης της πόλης και του Νομού.