Κάτι παραπάνω από θερμή ήταν η υποδοχή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που επεφύλαξαν οι κάτοικοι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.

Foto: himara.gr

Με ελληνικές σημαίες, χειροκροτήματα και συνθήματα «Ελλάς, Ελλάς» υποδέχθηκαν τον Κ. Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, σε μια ιστορική επίσκεψη, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μεταβαίνει στα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Πύρρο Δήμα επισκέφθηκε το ελληνικό 9τάξιο σχολείο Όμηρος. Εκεί φοιτούν 146 παιδιά. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στους συγκεντρωμένους και επικράτησε ενθουσιασμός, ενώ συναντήθηκε και με μέλη και εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Μητσοτάκης: Υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους πολίτες για την υποδοχή και δήλωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργούς που επισκέπτεται τη Χειμάρρα.
Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατήσατε σε δύσκολους καιρούς άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας
Στο πρόσωπό μου η ελληνική εθνική μειονότητα θα έχει ένα σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματα σας. Είστε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας
Θέλω να ξέρετε πως υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.
Υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα και την προστασία της δικής σας περιουσία
Στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης έδωσε το λόγο στον Πύρο Δήμα λέγοντας «Εχω την τιμή να συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο ο οποίος σήκωσε στις πλάτες του την Ελλάδα ολόκληρη».

Το ταξίδι από την Αθήνα στη Χειμάρρα το πραγματοποιεί μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί προτού θριαμβεύσει με τα ελληνικά χρώματα στην άρση βαρών, προσδίδοντας ιδιαίτερη συμβολική αξία με την παρουσία του στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού.

Οι επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η Λειβαδιά και η Δερβιτσάνη. Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβιτσάνη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.

Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει έτοιμη να συνδράμει στις ανάγκες των κατοίκων και έχει τονίσει ότι η βελτίωση των συνθηκών ζωής της ελληνικής μειονότητας και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ και ο Έντι Ράμα έχει δηλώσει την πρόθεση της αλβανικής ηγεσίας να διατηρήσει «την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους».

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τα χωριά της ελληνικής μειονότητας μετά από σχεδόν 32 χρόνια, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε βρεθεί στη Δερβιτσάνη τον Ιανουάριο του 1991.

 

Πηγή: iefimerida.gr