ΔΙΚΗΓΌΡΟΣ ΠΑΡ΄ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Έχουν αναφερθεί πολλά για τις αιτίες των ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, όσον αφορά τόσο στις καλλιέργειες, όσο και στις κατοικίες.
Συνοπτικά σημειώνουμε τις κύριες αιτίες, που έχουν διαπιστωθεί από πολλές πλευρές και με μία αυτοψία στα σημεία θα βεβαιωθούν όλοι.
1) Η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ, που άφησε υπόγειους οχετούς σε 11 σημεία από Ευηνοχώρι μέχρι Σταμνά (κούρταγα, Ζεστή, Τρελάγκαθα, Δρόμος προς Αγριλιά, Νέα Υδραγωγεία, Καμάρες Αιτωλικού, Κεφαλόβρυσο, Χαλίκι, Κόμβος Μπάγια-Χρυσοβέργι, Ασβεσταρούλα Σταμνάς) στους οποίους συγκεντρώνονται σε τόνους όλα τα όμβρια νερά του Αρακύνθου ανάντη της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, τα οποία πριν την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, διασκορπιζόντουσαν ομοιόμορφα σε όλη την έκταση. Τα όμβρια αυτά νερά, διερχόμενα από τους οχετούς, λόγω μη κατασκευής τάφρων, που να τα οδηγούν σε φυσικούς αποδέκτες, ρέματα και χείμαρρους, εισέρχονται ανεξέλεγκτα:
α) μέσα στις καλλιέργειες, που τις καταστρέφουν και ταυτόχρονα δημιουργούν αδυναμία των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, λόγο των μεγάλων ποσοτήτων, να τα αποστραγγίσουν και
β) μέσα στις κατοικίες, όλης της περιοχής του Μεσολογγίου και κυρίως της Πόλεως Μεσολογγίου.
2) Δεύτερη αιτία είναι η όλη διαμόρφωση των ΠΑΛΑΙΏΝ τάφρων μεταξύ παλαιάς οδού Μεσολογγίου Αιτωλικού και της παλαιάς Ε.Ο. Αντιρρίου- Αγρινίου και από το 2016 και της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, που οδηγούν τα όμβρια νερά, μέσα στην πόλη του Μεσολογγίου, για να μην εισέρχονται μέσα στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ και στις λιμνοθάλασσες ΠΛΩΣΤΑΙΝΑ και ΚΛΕΙΣΟΒΑ, οι οποίες λειτουργούν ως προθερμάστρες, για να αυξηθεί η αλατότητα του νερού και τελικά να αυξηθεί η παραγωγή αλατιού. Για το λόγο αυτό, κατασκευάστηκαν και τα αντλιοστάσια προώθησης των όμβριων νερών από την πόλη του Μεσολογγίου προς την Ανατολική Κλείσοβα.
Όμως από το 2016 που τα όμβρια νερά που εισέρχονται ανεξέλεγκτα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, από τους οχετούς της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, έχουν αυξηθεί οι ποσότητες σε μεγάλο βαθμό, έχουμε τις καταστροφικές πλημμύρες και στις καλλιέργειες και στον οικοδομικό ιστό της Πόλεως Μεσολογγίου, αφού πλέον τα αντλιοστάσια αδυνατούν να απορροφήσουν και να προωθήσουν τις τεράστιες ποσότητες όμβριων νερών που φθάνουν στην Πόλη.
3) Ακόμη η απαράδεκτη κατασκευή (όπως θα δείτε στις φωτογραφίες), γεφυριών και υπογείων αγωγών, που τοποθετήθηκαν ΑΓΩΓΟΙ (ΚΙΟΥΝΙΑ) μικρών διατομών, ακόμη και αγωγοί διαμέτρου μικρότεροι του ενός μέτρου, όταν η τάφρος έχει σχήμα τραπεζίου και έχει άνοιγμα τεσσάρων και άνω τετραγωνικών μέτρων, είναι φυσικό στις έντονες πλημμύρες να μην μπορούν να διοχετεύσουν τα όμβρια νερά, με συνέπεια να υπερχειλίζουν αυτά και να εισέρχονται στους δρόμους της πόλεως και στις ισόγειες οικίες των συμπολιτών μας.
4) Επίσης ο μη καθαρισμός των ρεμάτων και τάφρων και η μη περιτοίχιση αυτών σε συγκεκριμένα σημεία, έχει ως συνέπεια, στις έντονες βροχές τα όμβρια νερά να υπερχειλίσουν και να εισέλθουν ανεξέλεγκτα στους δρόμους και τις οικίας των συμπολιτών μας.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Στην περιοχή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, εάν ξεκινήσουμε από το Νοσοκομείο, θα δούμε ότι επί της οδού Ναυπάκτου της δυτικής πλευράς του Νοσοκομείου, στο σημείο ΦΩΤΟ 1, υπάρχει υπόγειος οχετός που οδηγεί τα όμβρια νερά, αφού διέλθουν τον οχετό κάτω από την οδό Ναυπάκτου, συνέχεια κάτω από οικόπεδα και σπίτια προς τα ταμπακαριά και εκείθεν προς την τάφρο που τα οδηγεί προς την Ανατολική Κλείσοβα. Όμως η είσοδος των όμβριων νερών στον οχετό κάτω από την οδό Ναυπάκτου είναι ένα τετραγωνικό μέτρο (1 τ.μ.) και επιπλέον φράζει συνέχεια με φερτά υλικά και καλάμια, με συνέπεια να υπερχειλίζουν τα όμβρια νερά.
Όμως εάν περπατήσουμε και παρατηρήσουμε όλη την τάφρο προς ανατολικά μέχρι την διώρυγα του ΓΟΕΒ και πάνω από αυτή, γιατί υπάρχει οχετός και κάτω από την διώρυγα του ΓΟΕΒ, που φέρνει τα όμβρια νερά στην περιοχή του Νοσοκομείου, θα διαπιστώσουμε ότι η τάφρος αυτή έχει διατομή τραπεζίου άνω των τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων κα επομένως ο οχετός του ενός τετραγωνικού μέτρου στην οδό Ναυπάκτου του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, δεν μπορεί να τα απορροφήσει σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων. (ΒΛΕΠΕ ΦΩΤΟ).
Αυτό έχει ως συνέπεια αυτά τα όμβρια νερά να υπερχειλίζουν προς την οδό Ναυπάκτου και εκείθεν να διασκορπίζονται προς την Πύλη και την πόλη του Μεσολογγίου και βέβαια στις γύρωθε της οδού Ναυπάκτου κατοικίες και να εισέρχονται τα νερά μέσα σε αυτές και φυσικά να προκαλούν καταστροφές.
Αυτό το φαινόμενο φυσικά επαναλαμβάνεται και θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά σε κάθε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.