Με την φιλόλογο Ζέτα Λάττα συνεχίζεται ο κύκλος των συνεντεύξεων στο Messolonghinews.gr υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων Μεσολογγίου.

Η Ζέτα Λάττα είναι υποψήφια δημοτικός σύμβουλος με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Μεσολογγίου.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Για αρχή ας μας αυτοσυστηθείτε..

Γεννήθηκα στο Μεσολόγγι, όπου διαμένω μόνιμα, εκτός των φοιτητικών μου χρόνων στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι παντρεμένη με τον Σπύρο Σταματάτο Μηχανολόγο – Ηλεκτρολόγο ΕΜΠ, πρώην Γ. Διευθυντή της ΔΕΥΑΜ και έχω δύο κόρες.

Είμαι καθηγήτρια φιλόλογος και έχω υπηρετήσει κατά σειρά στα Γυμνάσια Νεοχωρίου, Ευηνοχωρίου, Γαλατινής Κοζάνης και τελευταία στο 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου.

 

Ποιο είναι το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Ασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια με τον πολιτισμό και τα τελευταία είκοσι πέντε (25) με το θέατρο, τόσο με τους μαθητές μου στο σχολείο, όσο και με ενήλικες ερασιτέχνες, ως υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας “ΠΡΟΒΑ”.

Η θεατρική ομάδα “ΠΡΟΒΑ” δραστηριοποιείται από το 2008 κι έχει παρουσιάσει πολλές σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις (Σύλλογος Τέχνης & Λόγου “ΠΡΟΒΑ” Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου – facebook).

Συμμετέχω επίσης σχεδόν δέκα χρόνια, ως μέλος στο ΔΣ του ΕΨΥΠΕΑ (Κέντρο ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου), που είναι ένα επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, πρώιμης παρέμβασης, για την αντιμετώπιση της διαταραχής του αυτισμού.

 

Γιατί με τη Βάνα Πατρινού και όχι με άλλον;

Μέσα από το σχολείο και από την ενασχόλησή μου με το θέατρο, κέρδισα την καθημερινή μου επαφή με την νεολαία και ολόκληρη την κοινωνία μας. Αυτό μου πρόσφερε πολλές θετικές εμπειρίες.

Παράλληλα όμως συνάντησα αρκετές δυσκολίες που είχαν να κάνουν διαχρονικά με την έλλειψη οικονομικής στήριξης από μέρους των θεσμικών αρχών, αλλά και υλικοτεχνικών υποδομών που είναι απαραίτητες για όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες, έτσι που να εμποδίζεται και να μην ευνοείται η ερασιτεχνική δημιουργία που είναι η βάση του πολιτισμού.

Θέλοντας λοιπόν να συμβάλλω πιο ενεργά στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, με χαρά αποδέχτηκα να συστρατευθώ στην “Λαϊκή Συσπείρωση”, μία εδώ και χρόνια σταθερή αγωνιστική δημοτική παράταξη, που με εκφράζει απόλυτα και την ψηφίζω, με υποψήφια δήμαρχο την Βάνα Πατρινού, η οποία επί δεκαπέντε χρόνια εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου και έχει κερδίσει την καθολική αναγνώριση των κατοίκων της περιοχής μας, σαν εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός.

Αν οι συμπολίτες μας τιμήσουν με την ψήφο τους και αναδειχτούμε στην διοίκηση του Δήμου μας, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας.

 

 Εάν είχατε ένα «μαγικό ραβδί» τι θα αλλάζατε άμεσα στον τόπο μας;

 

Σαν μητέρα και δασκάλα έχω μεγάλη έγνοια για τα παιδιά.

Έτσι αν είχα ένα μαγικό ραβδί θα δημιουργούσα τις προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι να απολαμβάνουν και να συμμετέχουν σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που θα τους ψυχαγωγούν και θα τους διαπαιδαγωγούν, ώστε να γίνουν πραγματικά ελεύθεροι άνθρωποι και υπεύθυνοι πολίτες.

Κι επειδή τα μαγικά ραβδιά υπάρχουν μόνο στα παραμύθια, εμείς θα πρέπει να αγωνιζόμαστε αδιάκοπα κάθε μέρα για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας ειρηνικής κοινωνίας, χωρίς οικονομικά συμφέροντα και ανταγωνισμούς, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και όχι το κέρδος.

Για ένα κόσμο με ευτυχισμένα παιδιά. Ένα ευτυχισμένο κόσμο!

 

 Πως «ονειρεύεστε το αύριο του τόπου μας;

 

Υπάρχει μια  επιγραφή στην είσοδο της πόλης που αναφέρει ότι, ” κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου”.

Ονειρεύομαι την στιγμή που όλοι οι Μεσολογγίτες και οι Μεσολογγίτισες θα νιώθουν και θα είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, πράγμα που προϋποθέτει να καλύπτονται όλες οι στοιχειώδεις ανάγκες τους, να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση, μόνιμη και σταθερή εργασία, υπηρεσίες που να λειτουργούν αποτελεσματικά, αν απαιτείται με βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο, με όλο το απαραίτητο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή και που θα εκσυγχρονίζονται συνεχώς με εφαρμογή κάθε νέας και σχετικής τεχνολογίας.

Να νιώθουν και να είναι ασφαλείς και να έχουν ευχάριστη καθημερινότητα.

Ονειρεύομαι την πόλη μου με ένα υψηλό, μεγάλο, όμορφο και απέριττο κτίριο με μια μικρή επιγραφή που θα γράφει με απλά γράμματα “Πραγματική Ελευθερία” και θα έχει αίθουσες και βιβλιοθήκες για παιδιά, ενήλικες και υπερήλικες, που καθημερινά μέσα από διάβασμα και δράσεις θα διδάσκονται την πραγματική ελευθερία και ταυτόχρονα θα την οικοδομούν και θα την συμπληρώνουν.

Έτσι θα γίνονται οι πρέσβεις της σε όλο τον κόσμο, όντας κάτοικοι της Ι.Π. Μεσολογγίου, που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας.

 

 

Τέλος τρία πράγματα (σημεία, δραστηριότητες κλπ) που σου αρέσουν στον τόπο που ζεις

 

Μου αρέσει το φυσικό περιβάλλον της πόλης μου, που εμπεριέχει τον πλούσιο υγροβιότοπο της λιμνοθάλασσας και τον επιβλητικό Αράκυνθο καθώς και οι Αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία του τόπου μας.