Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση των ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνανία καθώς τις τελευταίες ώρες οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ προέβησαν σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στη ΔΕΗ, καταβάλλοντας ταυτόχρονα σημαντικά χρηματικά ποσά έναντι των συνολικών απαιτήσεων.

Για να συμβεί αυτό από πλευράς ΔΕΗ υπήρξε μια μικρή υποχώρηση και κατανόηση των αιτιών που προκαλούν αυτή την κατάσταση και κυρίως καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί με την συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει ενεργειακή αυτονομία των ΤΟΕΒ μέσω της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά), κάτι για το οποίο την περασμένη εβδομάδα έγινε τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Υπουργού Περιβάλλοντος, Προέδρου της ΔΕΗ, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πλέον ο δρόμος είναι «δύσκολος» για τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ καθώς άμεσα θα ξεκινήσουν μια προσπάθεια είσπραξης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από παραγωγούς, ενώ και οι ρυθμίσεις για την νέα καλλιεργητική περίοδο θα είναι  «σφιχτές», μιας και το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί στη ΔΕΗ το προσεχές 8μηνο αγγίζει και ίσως ξεπερνά  για κάθε ΤΟΕΒ, το 1 εκ.€, ποσό που πρέπει να εισπραχθεί από τους παραγωγούς….

 

 

Για τη θετική σε κάθε περίπτωση σημερινή εξέλιξη της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Κώστα Καραγκούνη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση τύπου:

“”Το τελευταίο διάστημα ο νομός της Αιτωλοακαρνανίας πλήττεται από ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα. Πρόκειται για μείζονος σημασίας ζήτημα που συνδέεται με τα ΤΟΕΒ του νομού και συγκεκριμένα με την διακοπή ηλεκτροδότησης των αρδευτικών αντλιοστασίων και έχει άμεσες επιπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες των παραγωγών.
Για το ζήτημα αυτό ο βουλευτής της Αιτ/νίας της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης, κινητοποιήθηκε άμεσα αναζητώντας δραστικές λύσεις. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες ο κύριος Καραγκούνης βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον κύριο Κωστή ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ όσο και με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Κώστα ΣΚΡΕΚΑ καθώς και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κύριο Νεκτάριο Φαρμάκη, για την εύρεση μιας εποικοδομητικής λύσης.
Σε συνεχή επικοινωνία βρισκόταν επίσης ο βουλευτής και με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κύριο Λύρο Κωνσταντίνο, ο οποίος μετέφερε την αδήριτη ανάγκη για εύρεση μιας πρόσφορης λύσης στο πρόβλημα, αφουγκραζόμενος και την αγωνία των αγροτών των οποίων διακυβεύεται η παραγωγή τους.
Περαιτέρω, τις τελευταίες δύο ημέρες ο κύριος Καραγκούνης είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κύριο Γεώργιο Στάσση, ώστε να επιτευχθεί μια άμεση λύση και η όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Χθές και σήμερα η ΔΕΗ προχώρησε ήδη στην επανηλεκτροδότηση ΤΟΕΒ του νομού μας και τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπίσει και άλλες περιπτώσεις. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο κύριος Καραγκούνης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον κύριο Στάσση για την ευαισθησία που επέδειξε στο εν λόγω πρόβλημα και τη συμβολή του ώστε να διευθετηθούν οι διάφορες απαιτούμενες ρυθμίσεις και να γίνει επανηλεκτροδότηση των αρδευτικών αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ του νομού, αλλά και προς τους Προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια των ΤΟΕΒ που απέδειξαν εμπράκτως τη βούλησή τους να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.”