Με την φιλόλογο Ελένη Στ. Καρβέλη συνεχίζουμε σήμερα τον κύκλο των συνεντεύξεων με υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους στο δήμο Μεσολογγίου.

Η Ελένη Καρβέλη είναι υποψήφια δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου με τον συνδυασμό ΑΝΤΑΜΑ του Παναγιώτη Κατσούλη.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Για αρχή ας μας αυτοσυστηθείτε..

Είμαι η Ελένη Καρβέλη του Σταύρου και της Αναστασίας. Γεννήθηκα και ζω στο Μεσολόγγι και εργάζομαι ως φιλόλογος στο 2ο Λύκειο Μεσολογγίου.

Ποιο είναι το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Μεγάλωσα σε ένα Μεσολόγγι που ήταν ακόμα ένα ολοζώντανο αστικό κέντρο, όπως ήταν ήδη από τον 19ο αιώνα.

Στον αστικό ιστό χρωστά η πόλη την παλιά της φήμη. Καλό το ηλιοβασίλεμα και οι πελάδες στη λιμνοθάλασσα να τα διαφημίζουμε προς εναλλακτικούς τουρίστες, αλλά το Μεσολόγγι ήταν μια πόλη με ωραίους δρόμους και καταστήματα, πλατείες και νοικοκυραίους.

Δεν αποδίδω ευθύνες σε συγκεκριμένους ανθρώπους για την σημερινή έκπτωση.

Αντιλαμβάνομαι ότι η διεθνής δυσμενής οικονομική συγκυρία αναπόφευκτα θα άγγιζε και εμάς.

Ωστόσο πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να επαναφέρουμε τον αστικό  χαρακτήρα της πόλης

Γιατί με τον Πάνο Κατσούλη και όχι με άλλον;

Είμαι παιδί της Μεταπολίτευσης. Πιστεύω στις αστικές φιλελεύθερες ιδέες, αλλά και στον σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα της πολιτικής εξουσίας. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι καθώς περνούν τα χρόνια όλοι οι πολιτικοί χώροι διολισθαίνουν σε μία αγοραία αντίληψη της πολιτικής.

Το χρήμα βέβαια είναι απαραίτητο στην πολιτική, αλλά πολιτική δεν είναι έργα και  υποδομές.

Πολιτική είναι πρωτίστως άνθρωποι με ιδέες, μόρφωση, όραμα για το αύριο και συλλογική αντίληψη.

Με συγκίνηση διαπίστωσα ότι στον συνδυασμό του Πάνου Κατσούλη βρίσκονται αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι. Κάτι από το ξεχασμένο και ,δυστυχώς ,δυσφημισμένο άρωμα της Μεταπολιτευσης.

Επίσης εκτίμησα ότι στον συνδυασμό δεν υπάρχουν κομματικές ιδεοληψίες. Ανήκω σε άλλο πολιτικό χώρο από τους περισσότερους συνυποψήφιους, ωστόσο νιώθω ότι είμαι σε μία οικογένεια.

Τέλος, με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι στην προεκλογική του εκστρατεία ο συνδυασμός ΑΝΤΑΜΑ κινείται με αξιοπρέπεια. Κανείς δεν ξεπέφτει σε χαμηλό επίπεδο κατηγοριών προς άλλους υποψηφίους τους οποίους σεβόμαστε.

 

Εάν είχατε ένα «μαγικό ραβδί» τι θα αλλάζατε άμεσα στον τόπο μας;

1)Θα αναπαλαίωνα όλα τα παλιά σπιτια της πόλης

2)Θα τοποθετούσα σπιτάκια, τροφή και νερό για αδέσποτα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο. Θα ανέθετα σε δημοτικούς υπαλλήλους τη φροντίδα τους. Θα έβαζα όσα ζωάκια χρειάζονταν περισσότερη φροντίδα σε ένα όμορφο καταπράσινο κτήμα στις παρυφές της πόλης με κτηνίατρο και εργαζόμενους αποκλειστικά εκεί.

3)Θα ξαναέκανα την πλατεία αρχοντική όπως την δεκαετία του 70. Με λουλούδια και δέντρα ,μαρμάρινο σιντριβάνι με χρωματιστούς πίδακες και υπάλληλο του δήμου να το προστατεύει από επίδοξους καταστροφείς

4)Θα δημιουργούσα ένα γραφείο στο δημαρχείο όπου σε καθημερινή βάση θα υπήρχε εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής ώστε να δέχεται πολίτες και να συζητά μαζί τους, να καταγράφει τα παράπονα, τα αιτήματα ,τις απορίες, τις ιδέες ,τις προτάσεις τους. Οι δημοτικοί άρχοντες πρέπει να είναι διαθέσιμοι για επικοινωνία με τους πολίτες σε καθημερινή βάση καθόλη τη διάρκεια της θητείας τους

Πως «ονειρεύεστε το αύριο του τόπου μας;

1)Καθαρή πόλη με όμορφα σπίτια, χωρίς χορτάρια και κατσαρίδες. Πεζόδρομοι με εμπορικά μαγαζιά, καταστήματα εστίασης, λουλούδια και κόσμο που θα κάνει βόλτες.

2)Κάμερες παντού που θα καταγράφουν όποιον τολμά να λερώσει με συνθήματα κτίρια και πλατείες.

3)Ψηφιακές ταμπλέτες παντού με πληροφορίες και οδηγίες για όποιον ξένο.

4)Πολιτιστικές δράσεις σύγχρονες από μία δημοτική αρχή που θα εμπιστευθεί και θα υποστηρίξει όλους τους αξιόλογους πνευματικούς ανθρώπους της πόλης

5)Παραλιακό μέτωπο από τον Άγιο Νεκτάριο  ως το ΕΠΑΛ με όμορφα καταστήματα εστίασης. Οι ιδιώτες ξέρουν να στήσουν μία σωστή επιχείρηση. Στήριξη χρειάζονται.

 

Τέλος τρία πράγματα (σημεία, δραστηριότητες κλπ) που σου αρέσουν στον τόπο που ζείτε

1)Πηγαίνω παντού με το ποδήλατο. Άλλα θέλουμε δρόμους.

2)Η θάλασσα δίπλα μας. Αλλά θέλει αξιοποίηση.

3)Το Αρχαιολογικό Μουσείο. Θέλω να πηγαίνω ξανά και ξανά!

 

Δημήτρης Μαλαβέτας