Με την ακόλουθη γραπτή δήλωση ο δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος παρουσιάζει αναλυτικό υπόμνημα προτάσεων που είχε υποβάλλει προς τον δήμαρχο της πόλης Κώστα Λύρο στις 12/3/2020  για θέματα της αρμοδιότητάς του και ενώ εκτελούσε καθήκοντα αντιδημάρχου.

Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου υπομνήματος από την πλευρά του κ. Διαμαντόπουλου προφανώς έχει τον χαρακτήρα αποσαφήνισης των λόγων που τον οδήγησαν στην παραίτηση και την  ανεξαρτητοποίηση του από την παράταξη του δημάρχου Μεσολογγίου.

“Παρουσιάζω σήμερα μέρος του υπομνήματος έργων το οποίο εκτός της αναλυτικής περιγραφής του τι παρέλαβε η δημοτική αρχή Λύρου περιελάμβανε τα προγράμματα που έτρεχαν αλλά και δικές μου προτάσεις που καλούσα να συγκληθεί δημοτική ομάδα ώστε να συζητηθούν όλα διεξοδικά. Προτάσεις που έρχονται να συμπληρώσουν τις ήδη δημοσιευμένες προτάσεις το προηγούμενο διάστημα. Ο λόγος γιατί πίστευα και πιστεύω ότι το έργο μιας δημοτικής αρχής πρέπει να είναι συνεπικουρούμενο από τους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν γνώση της πραγματικής κατάστασης, των στόχων και του προγραμματισμού που κάθε σοβαρή δημοτική αρχή πρέπει να έχει εξ αρχής.

 

Να σημειώσω ότι το εν λόγω υπόμνημα κατατέθηκε την 12.3.2020 (σ.σ. μια ημέρα πριν το γενικό lockdown) ενώ ακολούθησαν δύο τραγελαφικές εβδομάδες που οδήγησαν στην έξοδό μου από τη δημοτική αρχή.

 

Το παρόν λοιπόν, μέρος του συνόλου που κατατέθηκε, σκοπό έχει την ενημέρωση αλλά και την αποκατάσταση της αλήθειας. Και η αλήθεια είναι, ότι υπήρχαν προτάσεις αλλά και συγκεκριμένες θέσεις απότοκος της χρόνιας επαφής με την κοινωνία αλλά και της προηγούμενης θεσμικής εμπειρίας και αναζήτησης. Και λέω αναζήτησης γιατί προτάσεις μπορεί να υπάρχουν πολλές και από πολλούς, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό πλαίσιο που επιτρέπει ή απαγορεύει μια ενδιαφέρουσα πρόταση το οποίο μαθαίνεις όταν «καθίσεις στην καρέκλα». Επομένως ο όποιος σχεδιασμός πρέπει να γίνεται με βάση το εφικτό και όχι το ρομαντικό ουτοπικό που μοιάζει μεν όμορφο πλην όμως είναι, στις περισσότερες φορές, ανεκπλήρωτο.

 

Θα ήθελα να τονίσω δύο πράγματα παραμένοντας ενεργός δημοτικός σύμβουλος αλλά κυρίως διατηρώντας την αγωνία μου για τον τόπο,

 

 • Δεν με ενδιαφέρει η προσωπική «βεντέτα» που κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι έχω με τη δημοτική αρχή για δεύτερη φορά. Τους ενημερώνω ότι θα αποτύχουν. Ξανά. Τα καλά της δημοτικής αρχής θα επαινούνται και θα στηρίζονται, οι καθυστερήσεις και οι λανθασμένες αποφάσεις θα εντοπίζονται και θα αξιολογούνται μιας και ο ρόλος μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης είναι αυτός ακριβώς. Προς το παρόν η δημοτική αρχή παράγει μόνο καταλογισμό ευθυνών, στο σύστημα, στις παθογένειες, στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, στους υπαλλήλους κοκ. Και δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει, γιατί ήξερε.

 

 • Με ενδιαφέρει αυστηρά το καλό του τόπου και η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων ώστε σταδιακά ο Δήμος μας να αποκτήσει μια εικόνα αξιοπρεπή και εξωστρεφή σε όλα τα επίπεδα. Αλλά κυρίως η εκκόλαψη των αναγκαίων μελετών και παρεμβάσεων που οδηγούν στο τελικό στόχο. «Την παραγωγή νέου αναπτυξιακού μοντέλου με έμφαση στο παραλίμνιο-θαλάσσιο μέτωπο που σε συνδυασμό με το ιστορικό αποτύπωμα που έτσι και αλλιώς διαθέτουμε και το οποίο χρειάζεται συμπληρωματικές παρεμβάσεις αλλά και «ψηφιακή έκρηξη» μπορούν να αλλάξουν το Δήμο μας». Φυσικά το συγκριτικό πλεονέκτημα του πρωτογενούς τομέα που διαθέτουμε θα πρέπει να αποτελέσει παράλληλο και άξιο αναπτυξιακό πυλώνα μιας και το εισόδημα όπως και οι θέσεις εργασίας που μπορούν να προκύψουν είναι αξιοσημείωτος παράγοντας και ευκαιρία.

 

Ναι, η εποχή που διανύουμε είναι από τις χειρότερες. Έχουμε δύο επιλογές. Να αφεθούμε στην τύχη μας παρακολουθώντας την σηψαιμία του τόπου ή να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε την αλλαγή που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Φυσικά τον πρώτο λόγο έχει η δημοτική αρχή η οποία με ευθύνη του Δημάρχου και με την απόλυτη ανοχή των συμβούλων της πορεύεται με Δημαρχοκεντρικό μοντέλο και αποφάσεις που λαμβάνονται από ΕΝΑΝ. Έτσι τουλάχιστο λένε οι ίδιοι έξω..και το επιβεβαιώνω για όσο διάστημα ήμουν μαζί τους.

 

…..Προτάσεις με γνώμονα τα διαθέσιμα της τότε χρονικής στιγμής ( 12 Μαρτίου 2020 ) μιας και τώρα είναι πολύ περισσότερα… δεν είναι οι μόνες αφού το υπόμνημα έχει χωριστεί σε ενότητες με σπουδαίες παρεμβάσεις και έργα που έτρεχαν ή πρόκειται να τρέξουν και τα οποία δεν μπορούν να παρουσιαστούν όλα στο παρόν. Θα δημοσιευτούν όμως ετεροχρονισμένα.

 

Οι προτάσεις που κατέθεσα αναλυτικότερα..:

 

….

 1. Μέρος του ποσού πρέπει να πάει για εκπόνηση μελετών τόσο εκείνων που απαιτούνται για τις τρέχουσες προσκλήσεις όσο και για τις μελλοντικές που έρχονται και που σαν υπηρεσία γνωρίζετε ότι δεν έχουμε ωριμότητα σε εν δυνάμει προτεινόμενα έργα. Συγκεκριμένα,

 

Τόσο η Παλαμαϊκή όσο και τα 2 έργα της ΟΧΕ ( το 2 και 3 στην ενότητα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο.Χ.Ε. ) και ο παραλίμνιος δρόμος του Πανεπιστημίου μπορούν να ανατεθούν με τη διαδικασία του κατ επείγοντως εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι είμαστε σε έκτακτη ανάγκη μέχρι την 3.4.2020. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσκληση που αφορά τα αλιευτικά καταφύγια που σας ενημέρωσα πιο πάνω. Αλλά και για όποιο μεγάλο έργο χρειάζεται να τρέξει μελέτη πρέπει να γίνει άμεσα αναμόρφωση και να ανατεθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται. Πχ λιμενικό έργο παραλίας τουρλίδας ή περιβαλλοντική μελέτη για την αποκατάσταση λιμνοθάλασσας Πλώσταινας ή μελέτες πολεοδομικές για πράξη εφαρμογής του ΣΠ κτλ

 

 1. Δεν έχουν προβλεφθεί για τα χωριά κανένα έργο με εξαίρεση την ΤΚ Κατοχής και την ΤΚ Ελληνικών. Πρότασή μου είναι να γίνουν παρεμβάσεις σε μικρά έργα υποδομής πχ τοιχία αντιστήριξης σε δρόμους που παρουσιάζουν πρόβλημα προσβασιμότητας, μικρές αναπλάσεις, επέκταση δημοτικού φωτισμού και συντηρήσεις σε θέματα λάκκων και τσιμέντου. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν προγραμματισμένες παρεμβάσεις για τα χωριά μας. Τα χωριά χρειάζονται συντηρήσεις αλλά και μικρά έργα.

 

 1. Πολλές περιοχές τόσο στο Μεσολόγγι όσο και στα χωριά υποφέρουν από έλλειψη μικρών έργων υποδομής δλδ αποχετεύσεις όμβριων και πνίγονται τους χειμερινούς μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή όπισθεν του γηροκομείου που έχετε επισκεφθεί και γνωρίζετε, η περιοχή της Καλλονής αλλά και κεντρικά σημεία των δρόμων στο Μεσολόγγι που λιμνάζουν νερά κτλ.

 

 1. Ο δρόμος ξενοδοχείου Λίμπερτυ – Κήπου Ηρώων πρέπει να αναπλαστεί. Δεν συμπεριλαμβάνεται στο Open mall. Το ίδιο και τα πεζοδρόμια μέχρι και το δεσποτικό.

 

 1. Το Tρικούπειο πολιτιστικό κέντρο και ιδιαίτερα ο περιβάλλοντας χώρος πρέπει επίσης να αναπλαστεί. Ιδιαίτερα το μνημείο του σημείου που έγινε η Έξοδος το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

 

 1. Το δασάκι στο λιμάνι και η περιοχή νότια του Θεοξένια δεν έχει φωτισμό και παγκάκια. Ενώ σε πολλά σημεία της διαδρομής από Αλατιέρα προς Πλάζα είναι μη προσπελάσιμος. Χρειάζεται έργο. Έργο που θα δέσει με την ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας.

 

 1. Η παραποτάμια περιοχή και η πλατεία στην Κατοχή πρέπει να αναπλαστεί.

 

 1. Θα χρειαστεί όταν θα έχουμε πράσινο φως από δικαστήριο να διανοίξουμε το δρόμο στο πλάι του δεσποτικού. Το ίδιο για το δρόμο δίπλα στο τρικούπειο εφόσον πάρουμε έγκριση από ΟΣΕ με τον οποίο πρέπει να κάνουμε συνάντηση. Το τοπογραφικό είναι έτοιμο.

 

 1. Επίσης θα χρειαστεί να διανοίξουμε δρόμους στο σχέδιο πόλεως. Όχι μόνο στο Μεσολόγγι αλλά και στο Νεοχώρι και ειδικά στον παράλληλο του κεντρικού εφόσον αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες.

 

 1.  Υπάρχουν γειτονιές χωρίς πνεύμονα αναψυχής. Για πχ στο Αλμυράκι Μεσολογγίου όπως και στην Ανατολική συνοικία Αιτωλικού υπήρχαν γήπεδα μπάσκετ και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Με λίγα χρήματα αλλάζεις δύο γειτονιές.

 

 1.  Ένα ποσό πρέπει να πάει για τη συντήρηση των σχολείων. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται συνολικά με τα δύο έργα που πρόκειται να τρέξουν από Βάση και Κουφό. Επίσης έχει γίνει σε άλλους Δήμους με μεγάλη επιτυχία η δημιουργική ανάπλαση των αύλειων χώρων των νηπιαγωγείων και των σχολείων. Παράδειγμα αποτελεί το δημοτικό στη Πλώσταινα όπου ιδιώτης έκανε δωρεά την ανάπλαση του αύλειου χώρου.

 

 1.  Αποκατάσταση/ανάπλαση Κοιμητηρίων. Το έχουμε βάλει και στο πρόγραμμά μας.

 

 1.  Αποψίλωση των απαράδεκτων και επικίνδυνων πεζοδρομίων στη δυτική περιμετρική Πλώσταινας και αντικατάσταση με νέο υλικό για την ασφαλή διέλευση των πεζών.

 

 1. Πρόγραμμα ανάπλασης με πέτρα κεντρικών σημείων των χωριών του Αρακύνθου.

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

 

Όπως υπογραμμίζουν οι περισσότεροι εκ των υπαλλήλων υπάρχουν θέματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί και δεν λύθηκαν.

Χρειάζομαι τον κ. Ξεφλούδα ώστε να οργανώσει το αρχείο και να υποστηρίξει τη γραμματειακή υποστήριξη των αιτημάτων αλλά και του κοινού που έρχεται. Έχουν περάσει 7 μήνες. Και φυσικά χρειάζεται άτομο στο τμήμα προγραμματισμού.

Επιπλέον για το χωροταξικό δεν έχει γίνει καμία συνεννόηση. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις που δεν εξαρτώνται από εμένα.

Σε παρακαλώ βοήθησε την υπηρεσία μου και εμένα στο έργο μου.

Να ρωτήσεις σε παρακαλώ συναδέλφους σου να σου πουν για το πώς είναι στελεχωμένα τα τμήματα προγραμματισμού και αν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έχει γραμματειακή υποστήριξη και η υπηρεσία τηρούμενο αρχείο.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

Από τα παραπάνω συνεπάγεται τεράστιος όγκος δουλειάς. Είναι δεδομένο ότι μόνη της η υπηρεσία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Χρειάζεται υποστήριξη για μελέτες από εξωτερικούς συνεργάτες. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και η νομοθεσία χρονοβόρα.

Επειδή λοιπόν η επιτυχία εξαρτάται από το βαθμό ωριμότητας των μελετών παρακαλώ πολύ για την άμεση συγκρότηση της εκτελεστικής και εν συνεχεία της δημοτικής ομάδας ώστε να συζητηθούν όλα διεξοδικά.

 

Παρακαλώ, την άμεση αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες. Το να περιμένουμε δωρεά από τρίτους δεν τους δεσμεύει χρονικά. Αντίθετα, όταν πληρώνεις έχεις και συγκεκριμένες απαιτήσεις. Χρονικές και Ποσοτικές.

 

Η υπηρεσία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κινείται γρήγορα κάτι που φαίνεται από την ενότητα των ώριμων μελετών που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα αλλά και εκείνες που ετοιμάζουμε το επόμενο δίμηνο. Και αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί κανείς να την ακυρώσει.

 

Τέλος, το παρόν, σκοπό έχει να καταγράψει το σύνολο των θεμάτων που αντιμετωπίζει η τεχνική υπηρεσία, να ενημερωθούν όλοι διεξοδικά ώστε να μην υπάρχει ίχνος αμφισβήτησης επί του παραγόμενου έργου. 

 

Ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ενημερώνεστε εγγράφως για την πορεία των έργων και των μελετών.

 

Πολλά θέματα σας έχω θίξει μέσω των σταλμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων ( e-mail ).”