Ο συνήθης ύποπτος για ανακαίνιση είναι το σαλόνι. Και πώς να μην είναι όταν τα βασικά αντικείμενα που το αποτελούν δεν είναι τόσο χρηστικής φύσεως (όπως τα κρεβάτια στα υπνοδωμάτια), αλλά αισθητικής. Τα σαλόνια «σηκώνουν» αλλαγές που δεν είναι ούτε κοστοβόρες ούτε χρονοβόρες, αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας πρόγραμμα. Ας δούμε πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον χώρο του σαλονιού μας, χωρίς να κάνουμε τεράστιες αλλαγές.

 

  1. Προσθήκη χαλιού

 

Για να μην αλλάζετε τα δάπεδα, μπορείτε να τα καλύψετε: Ένα χαλί στρατηγικά τοποθετημένο ανάμεσα σε καναπέ – πολυθρόνα, όχι μόνο ομορφαίνει τον χώρο αλλά και τον επιμηκύνει. Δημιουργώντας ένα νέο μοτίβο μέσα στο σαλόνι, που να ταιριάζει και με τα ήδη υπάρχοντα έπιπλα, δίνει την αίσθηση ενός νέου χώρου, με δικά του όρια.

 

  1. Καθρέπτη και όχι καθρεπτάκι μου

 

Πολύ ωραίος εκείνος ο μεγάλος πίνακας, αλλά αν περιορίζατε την τέχνη και τοποθετούσατε στη θέση της έναν καθρέπτη ίσως να είχατε πιο αξιόλογα αποτελέσματα. Ένας οριζόντιος μεγάλος καθρέπτης πάνω από έναν καναπέ μεγαλώνει οπτικά τον χώρο και του δίνει μια καλύτερη αίσθηση από το ντιζάιν σας.

 

  1. Αλλαγή κουρτίνας

 

Πριν αρχίσετε να βάφετε τοίχους, μήπως να αλλάζατε τις κουρτίνες σας; Νέες κουρτίνες με διαφορετική υφή και χρώμα δίνουν άλλη αίσθηση στα σαλόνια: Αν για παράδειγμα θέλετε να ελαφρύνετε τον χώρο, δοκιμάστε να βάλετε ελαφριές κουρτίνες που θα επιτρέπουν το φυσικό φως να φωτίζει τα έπιπλά σας.

 

  1. Χρώμα τοίχου

 

Κι αν δεν σας αρκούν τα παραπάνω, μπορείτε να αλλάξετε εντελώς τα χρώματα και τα μοτίβα των τοίχων σας, ανάλογα με τις νέες διαθέσεις σας. Ένα σαλόνι που δέχεται άπλετο φως ήλιου μπορεί άνετα να βαφτεί σε σκούρες αποχρώσεις, αφού έχει το πλεονέκτημα του φυσικού φωτός. Καλό είναι βέβαια στην περίπτωση που θέλετε να «παίξετε» με πιο σκούρα χρώματα, να προτιμήσετε έναν τοίχο από τους τέσσερις και όχι όλους. Όλοι οι τοίχοι σε σκούρες αποχρώσεις, όσο φυσικό φως κι αν δέχονται, δεν μπορούν να το «υποστηρίξουν».

 

  1. Πολυθρόνα

 

Ένα βήμα μετά τα προανεφερθέντα κι ένα βήμα πριν τη συνολική ανακαίνιση του σαλονιού, είναι η επιλογή μιας νέας πολυθρόνας που θα συμπληρώνει σε στυλ τους ήδη υπάρχοντες καναπέδες σας. Ειδικά αν έχετε νέα χρώματα στους τοίχους και νέες κουρτίνες, έχετε ήδη κάποια στοιχεία για το τι χρώμα και υφή θα πρέπει να προτιμήσετε.

 

Συνεπώς, πριν αρχίσετε να απελπίζεστε για το πώς θα διαμορφώσετε όλο το σαλόνι σας, φροντίστε να ξεκινήσετε με μια μικρή αλλαγή, η οποία μπορεί να είναι και η μοναδική που χρειάζεται.