Υπόμνημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο ζητά την στήριξη των παραγωγών ελιάς καλαμών έστειλε ο δικηγόρος Μεσολογγίου, Αθανάσιος Λύρος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λύρος ζητά την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης 0,40€/κιλό στους παραγωγούς ώστε να υπάρξει έμπρακτη στήριξή τους.

Συγκεκριμένα στο υπόμνημα αναφέρει:

“Οι αγρότες μας είναι η ψυχή και ραχοκοκαλιά της Οικονομικής μας Ανάπτυξης. Όμως, αυτήν την περίοδο, οι ελαιοπαραγωγοί μας που στο Δήμο Μεσολογγίου έχουμε τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιών ποικιλίας καλαμών και αποτελεί την κυριότερη πηγή εισοδήματος, βρίσκονται σε πλήρη απελπισία, γιατί η παραγωγή τους βρίσκεται στα αζήτητα και οι προσφερόμενες τιμές είναι εξευτελιστικές.
Οι αγρότες μας νιώθουν εντελώς εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους, αφού η τιμή που προσφέρουν οι μεταποιητές και εξαγωγείς είναι 0,80 έως 1,00 ευρώ ανά κιλό, που δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα παραγωγής.
Τη στιγμή μάλιστα, που η τιμή στις Η.Π.Α. είναι 11 έως 12 δολάρια το κιλό χύμα.
Κύριε Υπουργέ
Χωρίς την επιβίωση των αγροτών μας, τίποτα δεν μπορεί να περπατήσει στην οικονομική μας ανάπτυξη.
Η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά κ. Υπουργέ, παρακαλούμε να δείτε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα και να ενισχύσετε τους ελαιοπαραγγούς, με την καταβολή ποσού 40 λεπτά/κιλό, προκειμένου να μπορέσουν κάπως οι παραγωγοί μας να σταθούν αξιοπρεπώς, με το να τους μείνει, ένα μικρό ποσό για την επιβίωσή τους.
Θα χρειασθεί ένα ποσό περίπου τριάντα εκατομμύρια ευρώ, το οποίο όμως θα επιστρέψει ξανά στα ταμεία του Κράτους με τη μορφή φόρων και Φ.Π.Α.
Αντίστοιχα, αντιμετωπίσατε τους ελαιοπαραγωγούς των Χανίων και αξίζει με τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπίσετε και το δικό μας πρόβλημα