Ένα όνειρο ξεκινάει να γίνεται αληθινό” υπογραμμίζει  η GREENPEACE σε ανακοίνωσή της για την ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της περιβαλλοντικής οργάνωσης αναφέρεται: 

Το 1996 είχαμε ένα όνειρο στην Greenpeace: να μπορεί κάθε σπίτι στην Ελλάδα να παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, τον μεγαλύτερο και ανεκμετάλλευτο φυσικό πλούτο της χώρας μας. 25 χρόνια αργότερα βλέπουμε επιτέλους μία από τις μεγαλύτερες προσπάθειες προς την ενεργειακή δημοκρατία!

Το θεσμικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή το 2014 άνοιξε τον δρόμο στους πολίτες να συμμετέχουν στην ενεργειακή μετάβαση, όμως το 2018 η νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες διασφάλισε ότι αυτή θα γίνει με δίκαιο τρόπο. Μάλιστα, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων δίνεται η ευκαιρία σε δήμους και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσουν κοινωνική πολιτική, παρέχοντας μερίδια της παραγόμενης ενέργειας σε πολίτες. Τρανό παράδειγμα εφαρμογής αυτού θα αποτελεί πλέον το έργο που ανακοινώθηκε σήμερα από δήμους της Δυτικής Ελλάδας, όπου φωτοβολταϊκό πάρκο 108MW θα δημιουργηθεί από Ενεργειακές Κοινότητες ΟΤΑ και ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας. Το έργο αφορά σε εικονική αυτοπαραγωγή, με τους συμμετέχοντες να καλύπτουν τις καταναλώσεις τους σε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και να παρέχουν δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε 5.000 ευάλωτα νοικοκυριά της περιοχής. 

Η Greenpeace χαιρετίζει την απόφαση των ΟΤΑ και ΤΟΕΒ Δυτικής Ελλάδος να πρωταγωνιστήσουν στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Ο ήλιος μας είναι δωρεάν, άφθονος και περιμένει να τον αξιοποιήσουμε. Η κοινωνική πολιτική της χώρας θα είχε μία εντελώς διαφορετική εικόνα αν τα θεσμικά όργανα είχαν φτάσει στη συνειδητοποίηση αυτή νωρίτερα. Πλέον, με την κλιματική κρίση να επιδεινώνεται, οφείλουμε να επιταχύνουμε το βήμα μας προς μία οικονομία χωρίς άνθρακα, με μέριμνα να μην αφήσουμε κανέναν και καμία πίσω, αναφέρει η Σάντυ Φαμελιάρη, υπεύθυνη προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα μπορούσε να είναι η αρχή για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα, εφόσον υιοθετηθεί και από άλλους δήμους και απολαύσει την ‘εμπρακτη στήριξη της πολιτείας.

Ο ήλιος της χώρας μας μπορεί να μας βοηθήσει να στηρίξουμε 340.000 νοικοκυριά με δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε βάθος δεκαετίας, όπως έχει εκτιμήσει κοστολογημένη έκθεση της Greenpeace. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, αξιοποιώντας κυρίως τον ήδη προβλεπόμενο προϋπολογισμό για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Οι ΟΤΑ μπορούν να έχουν ρόλο κλειδί όπως αποδεικνύεται και οι πολίτες οφείλουμε να τους το υπενθυμίζουμε συνεχώς, ώστε να δούμε χαρμόσυνες ανακοινώσεις σαν τη σημερινή να πολλαπλασιάζονται.