Ξεχάστε τα αποπνικτικά σαλόνια του παρελθόντος. Βαρεθήκατε να βλέπετε τα παλιά  μαύρα ή καφέ έπιπλα να το δεσπόζουν παντού. Θέλετε να αλλάξετε τη διάθεσή του σαλονιού σας και να τον προσαρμόσετε στο δικό σας χαρακτήρα και ταπεραμέντο. Σίγουρα μία καινούργια αλλαγή στο σαλόνι, εκεί που έχετε συνηθίσει να περνάτε τον περισσότερο χρόνο, με την οικογένεια μετά τη δουλειά, είναι και ο ιδανικός χώρος για την πρώτη αλλαγή στο ύφος του σπιτιού.

 

Στη νέα σχεδίαση πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον χώρο όσο πιο λειτουργικά γίνεται. Ακολουθώντας διάφορα συμβουλές και κόλπα που έχετε διαβάσει σε διάφορα περιοδικά ή στο internet θα μπορέσετε να κάνετε το σαλόνι σας τον απόλυτο προορισμό χαλάρωσης και  διασκέδασης με την υπόλοιπη οικογένεια. Τα βασικά έπιπλα που θα χρειαστείτε είναι ένας καναπές κρεβάτι,  τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κυρίως ως κάθισμα,  ή ως κρεβάτι αν θέλετε να ξεκουραστείτε ή να φιλοξενήσετε κάποιον απρόσμενο επισκέπτη. Αυτό είναι κάτι που θα σας λύσει τα χέρια και ειδικά αν έχετε έναν πολύ μικρό χώρο. Σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε να έχετε έναν ενιαίο καναπέ που δεν χρειάζεται να διπλώνει με ωραία ριχτάρια και μεγάλα μαξιλάρια τα οποία θα αποσπώνται για να τον χρησιμοποιείται και ως κρεβάτι. Σε αυτό το στυλ, μπορείτε να διαχωρίσετε και την τραπεζαρία από το υπόλοιπο σαλόνι, με ένα χώρισμα κατάλληλα σχεδιασμένο, ώστε να μην κόβει τη θέα από τον έναν χώρο στον άλλον και να δένει με  απόλυτη αρμονία και τους δύο χώρους. Ίσως να είναι μία ξύλινη κατασκευή ενός παραβάν. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε την τραπεζαρία από το καθιστικό και παράλληλα θα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αλλάζουμε το δωμάτιο ενώ βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο.

 

Άσχετα με το πόσο θέλουμε να το αποτρέψουμε, είναι γνωστό ότι η ακαταστασία μαζεύεται περισσότερο στο σαλόνι που είναι και ο δικός μας χώρος συγκέντρωσης και των παιδιών. Για αυτό και μόνο το λόγο θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει αρκετός χώρος αποθήκευσης στα διάφορα έπιπλα του σαλονιού. Για να εξοικονομήσετε χώρο και να μειώσετε τα περιττά έπιπλα, επιλέξτε κομμάτια που προσφέρουν όσο γίνεται μεγαλύτερη ευελιξία και λειτουργικότητα: τραπεζάκια σαλονιού με πολλά ράφια αποθήκευσης, ντουλάπια τηλεόρασης με πρόσθετα συρτάρια, ακόμη και καναπέδες με κρυφή αποθήκευση. Επιλέξτε ντουλάπια σαλονιού που έχουν ανοιχτό και κλειστό χώρο αποθήκευσης, ώστε να μπορείτε να κρύβετε τα πράγματα και να είναι εύκολα προσβάσιμα όταν θα χρειαστείτε. Η παρουσία ενός μπουφέ μπορεί να μας λύσει τα χέρια επειδή μαζί τη δυνατότητα να φυλάξουμε διάφορα αντικείμενα και πράγματα που χρησιμοποιούμε είτε κατά την ώρα του φαγητού,  είτε όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε στον καναπέ και να διαβάσουμε κάποιο βιβλίο. Ο μπουφές μπορεί να φιλοξενήσει διάφορα σκεύη και σερβίτσια, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν mini bar προσφέροντάς μας ένα ποτό για χαλάρωση την ώρα που θα το χρειαστούμε.

 

Σίγουρα η υπόλοιπη διακόσμηση στο χώρο όπως οι κουρτίνες, θα προσθέσουν μία διαφορετική αισθητική ανάλογα με το χαρακτήρα που θέλουμε να επικρατήσει στο σαλόνι μας. Ένα κεντρικό χαλί ή μικρά χαλάκια τοποθετούνται σε διάφορες περιοχές κοντά στο καθιστικό κάτω από το κρεβάτι και κάτω από την τραπεζαρία του σαλονιού. Μπορούμε να παίξουμε πιο δημιουργικά με μία ιδιαίτερη ταπετσαρία σε έναν μεγάλο τοίχο. Η σύνθεση με διάφορα κάδρα και πίνακες θα χαρίσουν μία καλλιτεχνική ατμόσφαιρα στον χώρο. Μην διστάσετε να πειραματιστείτε με τα υφάσματα, δοκιμάζοντας εξεζητημένα σχέδια και προσθέτοντας μία πινελιά από το δικό σας χαρακτήρα και προσωπικότητα. Πάρτε δείγματα και βάψτε τον τοίχο με τα χρώματα που θέλετε σε μία μεριά, για να δείτε πώς ανταποκρίνονται σαν σύνολο στην σχεδίαση που έχετε φανταστεί. Η ποιότητα των επίπλων και των υφασμάτων, θα πρέπει να είναι ανάλογη με τα χρήματα που θέλετε να ξοδέψετε, για να κάνετε μία ανανέωση στο σαλόνι με θετικό πρόσημο.