Γράφει ο Αθανάσιος Ρογδάκης*

Πολλοί μεταξύ των οποίων και υγειονομικοί διαμαρτύρονται για τον περιορισμένο αριθμό κλινών ΜΕΘ που διαθέτει το ΕΣΥ και την μη επαρκή τους στελέχωση σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Πέρα από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες διπλασιάστηκε σχεδόν ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ, η στελέχωση τους εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι η πολιτεία επιθυμεί να τις στελεχώσει επαρκώς ώστε να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές, με όσο το δυνατόν χαμηλότερη θνητότητα για τους νοσηλευόμενους, αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει άμεσα.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ είναι υψηλής εξειδίκευσης. Για να καταλάβουν και οι μη σχετικοί με τον χώρο, ακόμα και επίδικοι αναισθησιολόγοι και πνευμονολόγοι, ότι δηλ πιο κοντά στη ειδικότητα της εντατικολογίας χρειάζεται να κάνουν 2 χρόνια εξειδίκευση σε ΜΕΘ και να δώσουν απαιτητικές εξετάσεις για να πάρουν τον τίτλο του εντατικολόγου.

Οι τελευταίοι διορισμοί στο ΕΣΥ για ΜΕΘ περιλαμβάνουν και γιατρούς που στερούνται αυτήν την εξειδίκευση, γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί με την ειδικότητα της εντατικολογίας, ενώ λόγω της μεγάλης ζήτησης παρατηρείται και μετακίνηση ιατρών από ΜΕΘ των επαρχιακών νοσοκομείων προς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη για επιστημονικούς η άλλους προσωπικούς λόγους, αποψιλώνοντας τις ΜΕΘ της περιφέρειας που σύντομα ενδέχεται να κληθούν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο στην διαχείριση της covid.

Σοβαρές μελέτες αναφέρουν ότι η θνητότητα από covid 19 σε ΜΕΘ στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό είναι περίπου 30% ενώ το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται σε ΜΕΘ που ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού δεν έχει την εξειδίκευση, όπως καταγράφηκε σε προηγμένα υγειονομικά κράτη της Ευρώπης, όταν λόγω μεγάλης ανάγκης στελέχωσαν τις ΜΕΘ με μη εξειδικευμένο προσωπικό.

Όλα αυτά τα γράφω όχι φυσικά για να αθωώσω όσους είχαν την υποχρέωση να ενισχύσουν το ΕΣΥ, όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο αλλά και την τελευταία 10ετια της υποχρηματοδότησης και αποστελεχωσης του, αλλά για να τονίσω ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στην πρόληψη, την τήρηση δηλ. των προληπτικών μέτρων ατομικής προστασίας φορώντας μάσκα και αποφεύγοντας τον συνωστισμό και τις άσκοπες μετακινήσεις.

Και πρώτοι απ’ όλους οφείλουν να τα τηρούν οι πολιτικές, συνδικαλιστικές, πνευματικές και θρησκευτικές ηγεσίες, μέχρι τουλάχιστον την κυκλοφορία των αναμενόμενων σε λίγους μήνες αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων.


Αθανάσιος Ρογδάκης είναι Χειρούργος – Διευθυντής Β´ Χειρουργικής Κλινικής στην εταιρεία Γενικό Νοσοκομείο Νικαιας-Πειραιά “Αγιος Παντελεήμων” και στο παρελθόν εργαζόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου

 

 

Σ.σ, Ο Θανάσης Ρογδάκης είναι από τους γιατρούς – υπηρέτες του δημοσίου συστήματος υγείας που είχαμε την τύχη να απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες για χρόνια στο Μεσολόγγι όταν και συνέβαλε τα μέγιστα με άλλους συναδέλφους του στο “στήσιμο” της χειρουργικής κλινικής στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου αποσπώντας θετικές αξιολογήσεις για το έργο τους στην αντιμετώπιση “δύσκολων” περιστατικών.